Trafik Cezaları

32/1 trafik cezası maddesi nedir?

Araçta yapılan değişiklikleri bildirmeme cezası
Tarafından yazıldı Rooting

Kuşkusuz her araç sahibi aracının kendisine özgü olmasını ister. Çoğu durumda araçların fabrika çıkışı halinin kendisine yetemeyeceğini düşünür ve araçlarda çeşitli teknik değişikliğe giderler. Bazıları tüm bu işlemleri araçları daha güzel gözüksün ve daha şık dursun diye yaparken bazıları da araçlarının daha az yakması gibi çeşitli sebeplerle gerçekleştirirler. Peki burada bahsettiğimiz teknik değişiklikler nelerdir?

Araçlarda yapılan teknik değişiklikler nelerdir?

Araçlarda gerçekleştirilen teknik değişiklikleri araç ruhsatına işletmeniz gerekmektedir. Bu trafik kanununa göre bir zorunluluktur ve bu işlemi gerçekleştirmeyenlere trafik cezası kesilmektedir. Bu yüzden hangi işlemlerin teknik değişiklik sınıfına girdiğini anlamamız gerekiyor. Aşağıda saydığımız iş ve işlemler teknik değişiklik olarak gözükmektedir ve bu değişiklikleri 30 gün içerisinde ruhsatınıza işletmelisiniz.

  • Aracın renginin değiştirilmesi, (araç renk değişimi cezası)
  • Araçlara tüp (lpg) taktırmak,
  • Araçlardaki koltukların azaltılması veya arttırılması,
  • Araçların kasalarına tente gibi aparatların takılması veya bunların sökülmesi,
  • Araçlarda motor veya şase değişimi,
  • Araçlara farklı renkte kaplama yapılması,
  • Aracın yüksekliğinde değişiklik yapılması, ( spor yay cezası )
  • Orijinal ölçülerinden farklı jant değiştirilmesi, ( büyük jant cezası )

Gibi değişiklikler araçlarda teknik değişiklik olarak gözükmektedir.

32/1 trafik cezası nedir, ne kadardır? 2022

Araçta yapılan teknik değişiklik sonrasında aracınızı muayene ettirmeli ve akabinde buradan aldığınız belge ile trafik şubeye giderek yapılan değişiklikleri ruhsatınıza işletmelisiniz. Muayene işlemleri için randevu oluşturmak istiyorsanız araç muayene randevusu alma sayfamızdan en kolay randevu alma yöntemlerini öğrenebilirsiniz. 30 gün içerisinde bu işlemleri gerçekleştirmeyen sürücülere ise trafik kanununun 32/1 maddesi uyarınca ceza yazılmaktadır.

Ceza Maddesi Ceza Miktarı%25 İndirimli HaliCeza Puanı
32/1196 TL147 TL10

32/1 trafik cezası maddesi, Trafik Kanunu’nda “Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişikliği otuz gün içinde araç tescil belgesine işletmemek,” şeklindedir. Ayrıca 32/1 maddesinden hakkında idari para cezası kesilen araçlar yapılan değişiklik araç tescil belgesine işletilene kadar trafikten men edilir ve sürücülere ek-33 belgesi düzenlemek suretiyle 7 iş gününe kadar izin verilir.

32/1 trafik cezası ayrıca LPG’yi ruhsata işletmeme cezası veya araç renk değişikliğini bildirmeme cezası olarak da bilinmektedir. Hakkında 32/1 ceza maddesinden para cezası uygulanmış kişiler trafik cezası ödeme sayfamızdan cezanın indirimli olarak nasıl ödenebileceği hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu yazımızda 32/1 trafik ceza maddesi hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

7 Yorumlar

  • 8+1 otomobil ruhsatlı aracım var yaz aylarında geçici olarak koltukları söküp basit yatak ve birde eşya dolabı takıyorum beni trafik yakaladığı zaman yaptırımı ne olur bu vaziyette kazaya karışırsam kasko ve trafik sigortası sıkıntı çıkarır mı şimdiden teşekkür ederi saygılar aracım engelli olarak tescilli

    • Bu yazımızda belirttiğimiz detaylar sizin için geçerli esat bey. Yani araç muayenesinden geçemez ve yakalanmanız durumunda da yaptığınız değişimleri ruhsatınıza işletmediğiniz için trafik cezası yersiniz. Kasko ve sigortada ise herhangi bir sorun yaşamazsınız. Çünkü kasko ve sigorta yaparken ruhsatta araç detaylarına göre otomatik bir fiyatlama yapılır. Araç tekrardan kontrole girmez.

  • Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim benim asıl öğrenmek istediğim Trafik beni yakaladığında 32/1 den ceza kesecek 7 güne kadar ruhsata işletmem için süre verecek peki ben bu süre içinde yatakları söküp yeniden koltukları takmama izin verilmez mi? yani ben aracı orjinaline ceviremezmiyim

    • Orijinal haline tabi ki çevirebilirsiniz Esat bey bu konuda bir sorun yok. Ancak muayeneden geçme işlemini gerçekleştirmelisiniz ki aracınızın eski haline yani ruhsatınıza uygun hale geldiği ispat edilsin.

  • Trafik polisi anlamsız yerde ceza yazdığı ve buna karşı çıktığım için aracıma taktığım aktif olmayan çift eksoz tamponundan dolayı ceza yazmış ve bunu bana tebliğ etmedi bu konuda ne yapabilirim

    • Bu husus hakkında düşüncelerimizi “https://trafikkanunu.com/trafik-cezasina-nasil-itiraz-edilir/ ” sayfasında dile getirdik mehmet bey.

Yorum Yap