Sürücü belgesi ya da diğer adı ile ehliyet karayolunda seyreden tüm motorlu ve motorsuz araçların kişilerce kullanılabilmesine olanak sağlayan resmi bir belgedir. Şayet bir aracı trafiğe açık bir alanda kullanmak isterseniz ehliyet almak zorundasınız. Aksi durumda tarafınıza ehliyetsiz araç kullanma cezası kesilecektir. Ehliyet almak süreci bir dizi işlemler bütününe dayanmaktadır. Bu yazımızda adım adım ehliyet alma aşamaları hakkında detaylı bilgiler paylaştık.
İçindekiler
- Adım adım ehliyet alma aşamaları 2022
- Birinci Adım : Alacak olduğunuz ehliyet sınıfına karar verme
- İkinci Adım : Sürücü kursu seçimi gerçekleştirme ve kayıt işlemleri
- Sürücü kursuna kayıt olmak için gerekli belgeler nelerdir?
- Sürücü kurslarında hangi dersler var?
- Üçüncü Adım : Ehliyet sınavına katılmak
- Dördüncü adım : Direksiyon eğitimi almak ve direksiyon sınavına girmek
- Beşinci adım : Ehliyetinizi teslim alma işlemleri
Adım adım ehliyet alma aşamaları 2022
Ehliyet alma işlemleri, konu hakkında hiç bilgisi bulunmayanlar için karmaşık gelebilmektedir. Ancak bu yazımızda ehliyet almak istiyorum diyenler için merak ettikleri tüm konuları detaylı olarak paylaştık. Bir nevi ehliyet alma rehberi niteliğinde olan bu sayfamız ile aklınızda hiç soru işareti kalmadan tüm adımları başarı ile tamamlayarak ehliyetinizi alabileceksiniz.
Birinci Adım : Alacak olduğunuz ehliyet sınıfına karar verme
Ehliyet almak için öncelikle hangi araçları kullanacağınıza yani hangi ehliyet sınıfından başvuru yapacağınıza karar vermelisiniz. 2016 yılında çıkartılmış olan yasa ile eski ehliyet sınıfları değiştirildi. Artık yeni ehliyet sınıfları; M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgesi olmak üzere 16 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. Örneğin otomobil kullanacak olanların B sınıfı, tır kullanacak olanların ise CE sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir. Bu konu hakkında bilgi almak ve ehliyet sınıflarının hangi araçlarını kullanabileceğini öğrenmek için Yeni Ehliyet Sınıfları sayfamıza göz gezdirmelisiniz.
İkinci Adım : Sürücü kursu seçimi gerçekleştirme ve kayıt işlemleri
Şayet alacak olduğumuz ehliyeti sınıfını belirlediysek ve yaş şartını sağlıyorsak artık ikinci olarak sürücü kursuna kayıt olmamız gerekmektedir. Sürücü kursu seçimi yaparken hangi araçlarla eğitim vereceklerini, direksiyon eğitiminin kaç saat olduğunu ve tüm eğitim masraflarını sormalısınız. Örneğin birçok sürücü kursu fiyatları düşük göstermek adına en başta sizden çıkacak olan rakamların tamamını dile getirmezler. Daha sonra sürpriz yaşamamak adına tüm rakamı öğrenin ve seçiminizi de bu doğrultuda yapın. Sürücü kurslarının fiyatları ilden ile ve hatta aynı bölgede bile farklılık gösterebilmektedir. Sürücü kursu seçiminizi gerçekleştirdikten sonra gerekli evrakları toplayarak kayıt olmalısınız.
Sürücü kursuna kayıt olmak için gerekli belgeler nelerdir?
Sürücü kursuna sadece ücretini vererek kayıt olamazsınız. Öncelikle aşağıda vermiş olduğumuz sürücü kurslarınca talep edilen evrakları toplamanız gerekmektedir.
- Kimlik fotokopisi (sürücü kursunda da çekilebilmektedir.)
- 4 adet biyometrik fotoğraf ( biyometrik fotoğraf hakkında detaylı bilgiye Biyometrik Fotoğraf Nedir sayfamızdan ulaşabilirsiniz. )
- Ehliyet almak için en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir. Bu yüzden diploma fotokopisi veya öğreniminiz devam ediyorsa öğrenci belgesi getirmelisiniz.
- Aile hekiminizden ya da devlet hastanelerinden alacak olduğunuz sağlık raporu. ( Sağlık raporunu nasıl alacağınızı Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır sayfamızdan öğrenebilirsiniz. )
Bu belgelerle beraber kursa müracaat ettiğinizde sizden ayrıca müracaat formu, adres beyan formu, imza beyan formu, sabıka beyan formu, kurs sözleşme formu da doldurmanızı isteyeceklerdir.
Sürücü kurslarında hangi dersler var?
Yukarıda vermiş olduğumuz belgeleri tamamlayan, sürücü kursu ücretini yatırarak kayıt işlemlerini bitiren sürücü adayları artık teorik ve pratik eğitimlerini almaya başlayabilirler.
- Trafik ve çevre bilgisi
- İlk yardım
- Motor ve araç tekniği
- Trafik adabı
Bu dersleri alma zorunluluğunuz bulunmuyor. Yani hiçbir teorik derse katılmadan da ehliyet almak için sınava girebilirsiniz. Ancak trafikkanunu.com olarak bu dersleri muhakkak almanızı önermekteyiz. Çünkü bu teorik eğitimlerde en iyi bilenlerin dahi bilmediği şeyler ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca ücretini yatırdığınız bir eğitimi almamak da olmaz.
Teorik eğitimlerinizi tamamladıktan sonra artık ehliyet sınavına girmeniz gerekmektedir. Eskiden olduğu gibi adaylar yazılı sınava katılmazlar. Artık ehliyet sahibi olabilmek için e-sınav yapılmaktadır. Bunun için öncelikle elektronik sınav giriş ücreti; Ziraat Bankası, Halk Bankası veya Vakıfbank gibi kamu bankalarına yatırılmalıdır. Bu sınavın ücreti 2022 yılı için 100 TL’dir. Ehliyet sınavı tarihi her sene Milli Eğitim Bakanlığı yani MEB tarafından belirlenmektedir. E-sınav tarihi belli olduktan sonra sınav giriş belgenizi sürücü kursunuzdan temin etmeli ve yanınızda kimliğinizi de götürerek sınava girmelisiniz. Sınavda;
- İlk yardım dersi : 12 soru,
- Trafik ve çevre dersi : 23 soru,
- Araç tekniği dersi : 9 soru
- Trafik adabı dersi : 6 soru
Olmak üzere tarafınıza 50 adet soru yöneltilecektir. Bu sorulardan en az 35 doğru yaparsanız sınavı geçmiş sayılırsınız. Sınav sonuçları 1 saat içerisinde sınava girdikleri okuldan veya aynı gün içerisinde “http://esinav.meb.gov.tr/SonucAciklama.aspx” adresinden öğrenilebilmektedir.
Şayet sınavı geçtiyseniz artık direksiyon eğitiminizi almaya başlayabilirsiniz. Sürücü kursunuz tarafından verilen direksiyon eğitiminde; park etme, geri park, ani fren, yokuş kalkış gibi çeşitli eğitimler verilmektedir. Sürücü adaylarının belki de en çok zorlandıkları eğitim aşaması bu aşamadır.
Direksiyon eğitimi tamamlandıktan sonra MEB tarafından yayınlanan direksiyon sınavı tarihini beklemeniz gerekmektedir. Direksiyon sınavının 2022 yılı için 160 TL ücreti bulunmaktadır. Bu ücreti sürücü kursunuz sizin adınıza yatırabilir. Bu yüzden parayı yatırmadan önce kursunuza sormayı unutmayın. Direksiyon sınavına girerken yanınızda sürücü kursunuzdan aldığınız sınav giriş belgesi ile kimliğiniz bulunmalıdır. Direksiyon sınavı 35 dakika sürmektedir ve ilk 5 dakikasında araç içi donanımlarla ilgili sorular sorulmaktadır. Bu sorulara doğru yanıt veremezseniz sınavdan kalırsınız. Daha sonra da; heyecan faktörü, direksiyon hakimiyeti, yokuşta kalkış, geri geri park etme, geri geri gelme, takip mesafesi, aynalar, sinyal kullanımı gibi detayların ve sürüş kabiliyetinizin incelenmesi için belirli bir parkurda aracı sürmeniz beklenir.
Direksiyon sınav sonuçlarını aynı günün akşamında sürücü kursunuzdan öğrenebilirsiniz. Hali hazırda araçtan inmeden de sınav gözetmenlerinden sınavın olumlu veya olumsuz olduğunu da sormanız mümkündür.
Beşinci adım : Ehliyetinizi teslim alma işlemleri
Yapılan teorik ve direksiyon sınavlarını başarı ile tamamlayan adaylar sürücü belgesi almaya hak kazanmaktadırlar. Sürücü kursunuza müracaat ederek ehliyetinizi teslim almak üzere sizin adınıza oluşturulmuş olan dosyayı teslim almalısınız. Bu dosyada sınav sonuçlarınız, başvuru evraklarınız ve sürücü belgesi almaya uygun görüldüğünüze dair belgeler yer almaktadır. Ancak bunlarla araç kullanamazsınız. Bu dosyaları işleme sokmak için 2 sene süreniz bulunmaktadır. Ehliyetinizi teslim almak için nüfus müdürlüğüne aşağıdaki belgelerle beraber müracaat etmelisiniz. Nüfus müdürlüğüne gitmeden önce muhakkak randevu oluşturmalısınız. Ehliyet için randevu nasıl alınır sayfamızda nasıl randevu alabileceğinizi anlattık.
- Sürücü kursundan almış olduğunuz dosya,
- Kimlik
- Son 1 sene içerisinde verilmiş olan sürücü olur sağlık raporu,
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubu belgesi ( Kan grubu kartınızı nasıl alacağınızı Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır sayfamızdan öğrenebilirsiniz. )
- Ehliyet harç ücretinin yatırıldığına dair dekont ( Ehliyet harç ücreti internetten nasıl ödenir öğrenmek için tıklayın )
- Sabıka kaydı ( E-Devlet üzerinden alınabilmektedir. )
Yukarıdaki belgeler ehliyetinizi teslim almak için yeterlidir. Bu evrakları toplamızın ardından “https://randevu.nvi.gov.tr/” adresinden ehliyet için randevu almalısınız. Randevu saatinden yarım saat önce gitmeniz iyi olacaktır. Burada evraklarınızı teslim edecek ve akabinde parmak iziniz alınacak. Burada tarafınıza geçici ehliyet belgesi verilmektedir. Bu belge yanınızda bulunduğu sürece araç kullanmaya başlayabilirsiniz.
Gerçek ehliyetiniz yani çipli, biyometrik fotoğraflı kimliğiniz ise PTT ile en geç 1 hafta içerisinde tarafınıza gönderilmektedir. Ehliyetiniz yola çıktığında tarafınıza sms ve mail ile bilgilendirme yapılmaktadır. Yazımızda anlattığımız tüm bu adımlar 2 ile 3 ay arasında bir zamanda tamamlanmaktadır. Yani sürücü kursuna kayıt olmanızdan, ehliyetinizi eline almanız arasında geçen süre 2-3 ay aralığındadır.
Ehliyetinizi teslim aldıysanız her şey bitmiş sayılmaz. Artık bir stajyer ehliyet sahibisiniz. İki sene süre zarfında toplamda 75 ceza puanına ulaşmamış olmanız gerekmektedir. Şayet bu puan barajını aşarsanız ehliyetinize el konulacak ve bu sayfamızda anlattığımız tüm adımları baştan tekrarlamak zorunda kalacaksınız. Stajyer ehliyet sahibi olduğunuz bu süre zarfında normalde olduğundan çok daha fazla trafik kurallarına uymaya özen göstermelisiniz.
Bu yazımızda ehliyet almak kolay mı, sürücü belgesi almak zor mu, nasıl ehliyet alabilirim, ehliyet alma adımları, sürücü belgesi almak için yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Yaklaşık 23 yıldır alman ehliyetim var ve aktif kullanıyorum. Türkiyede yaşıyorum ve ehliyetimin Türkiyede geçerli olması için normal durumda yılda 1 kere yurt dışına girip çıkmam gerekiyordu. Korona dan dolayı bu işler artık epey zorlaştı, bu yüzden Türk ehliyeti almak istiyorum.
Bu durumda da sürücü kursuna gitmem gerekiyor mu yoksa farklı bir yol izleyebilirmiyim?
Not: ehliyetimi değiştirmek istemiyorum.
Tolga Bey, sizin yeniden sürücü kursuna yazılmanıza gerek bulunmuyor. Değişim işlemi için nüfus müdürlüğünden randevu almalı ve yukarıda bahsettiğimiz belgelerin yanında yani sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, kan grubu kartı ws ile sürücü belgenizin noter onaylı Türkçe tercümesi ile müracaatınızı tamamlamalısınız. Akabinde yeni Türk ehliyetiniz tarafınıza kargolanacaktır.
Merhaba, Paylaştığınız bilgiler çok faydalı. Teşekkür ederiz. B sınıfı Ehliyete sahibim. A2 ehliyeti almak istiyorum. BU durumda eski ehliyetim yenileneceği için, ayrıca ehliyet yenileme işlemine gerek kalmadan, A2 ehliyeti işlenmiş haliyle yeni ehliyet alabiliyor muyuz? Yani kart ücretini bir kere mi ödemiş olacağım? Saygılar.
Kanada ehliyetim var ve artik Turkiye’de yasiyorum. Kanada ehliyetini Turk ehliyetine nasil donusturebilirim. Yardiminiz icin simdiden tesekkurler.
merhaba kolay gelsin açaba ehliyet almak için ortaokul diploması olurmu