İçindekiler
- Ehliyet randevu öncesi yapılması gerekenler nelerdir?
- Ehliyet randevusu nasıl, nereden alınır?
- Telefon ile ehliyet randevusu alma
- Ehliyet randevusuna gitmezsem ne olur?
- Ehliyet randevu tarihi nasıl iptal edilir, değiştirilir?
- Ehliyet randevusu hafta sonu alınır mı?
- Ehliyet randevu başka ilçeden veya ilden alabilir miyim?
- Ehliyet randevu numaram kaç, nasıl öğrenirim?
- Ehliyet randevu alamıyorum, ne yapmalıyım?
Ehliyet randevu öncesi yapılması gerekenler nelerdir?
Ehliyet veya diğer adı ile sürücü belgesi, karayollarında motorlu ve motorsuz araçları kullanmaya yetkinizi ispatlar resmi bir belgedir. M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı olmak üzere 16 ehliyet sınıfı bulunmaktadır. Ehliyet almak için öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olmalı ve burada aldığınız teorik ve pratik eğitimler ile e-sınav ve direksiyon sınavlarına girmelisiniz. Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra aşağıda vermiş olduğumuz evrakları tamamlayarak Nüfus Müdürlüğünden randevu almalısınız. Eskiden ehliyet çıkarmak için Emniyet Genel Müdürlüğü yani EGM’ye başvurmak gerekiyordu. Ancak artık bu işlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilmektedir.
- Sürücü kursundan almış olduğunuz dosya
- Kimlik
- Son 1 sene içerisinde verilmiş olan sürücü olur sağlık raporu,
- 2 adet biyometrik fotoğraf ( biyometrik fotoğraf nasıl alınır öğrenmek için tıklayın )
- Kan grubu belgesi ( Sağlık raporunda yer almıyorsa ) ( nasıl alınır öğrenmek için tıklayın )
- Ehliyet harç ücretinin yatırıldığına dair dekont ( Ehliyet harç ücreti internetten nasıl ödenir öğrenmek için tıklayın )
Ehliyet yenileme / değiştirme için gerekli belgeler nelerdir?
- Eski sürücü belgesi
- Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
- Sürücü sağlık raporu
- Eski tip sürücü belgesi yenileme işleminde 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payının yatırılması, yeni tip sürücü belgesi yenileme işleminde ise 225 TL değerli kağıt bedeli ve 45 TL vakıf payının yatırılması
- 1 adet biyometrik fotoğraf(Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır.)
- Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)
Yıpranmadan veya kayıp olduğu için ehliyet yenileme belgeleri
- Eski sürücü belgesi
- Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
- Sürücü sağlık raporu
- Eski tip sürücü belgesi kaybında 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payının yatırılması, yeni tip sürücü belgesi kaybında ise 280 TL değerli kağıt bedeli ve 65 TL vakıf payının yatırılması
- 1 adet biyometrik fotoğraf(Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır.)
- Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)
Bu evraklarınızı tamamladıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu almalı ve ehliyet işlemlerinizi tamamlamalısınız. Peki randevu nasıl alınır?
Ehliyet randevusu nasıl, nereden alınır?
- Ehliyet için randevu alma işlemleri “https://randevu.nvi.gov.tr/” adresinden gerçekleştirilmektedir.
- Daha sonra karşınıza çıkan ekranda başvuru türü olarak “Sürücü Belgesi” seçeneğini seçmelisiniz.
- Devamında İsim, Soyisim, T.C. Kimlik Numarası ve Doğum tarihi bilgilerini doldurmalısınız.
- Açılan ekranda randevu oluşturma için il ve ilçe seçimi yapılmalıdır. Size en yakın veya o tarihte gidebileceğiniz bir nüfus müdürlüğünü seçebilirsiniz.
- Burada seçmiş olduğunuz nüfus müdürlüğü için en yakın randevu saat ve günleri otomatik olarak ekranda gözükecektir. İstediğiniz ve boş olan bir saati ve günü seçerek devam edebilirsiniz.
Seçimlerinizi tamamladıktan sonra telefonunuza cep telefonu onay kodu gönderilecektir. Bu onay kodunu sisteme girdikten sonra randevu işlemlerinizi başarı ile tamamladınız demektir. Artık randevu gününde ve saatinden yarım saat önce ilgili nüfus müdürlüğünde olmaya özen göstermeli yani randevunuzu kaçırmamalısınız.
Telefon ile ehliyet randevusu alma
Ehliyet randevusu almak için tek seçenek nvi.gov.tr adresi değildir. Yine telefonla da ehliyet randevusu alabilirsiniz. Bunun için Alo 199 telefonunu aramalı ve adımları takip ederek randevunuzu oluşturabilirsiniz. Buradan sadece randevu oluşturma değil aynı zamanda randevu iptali ve randevu değiştirme işlemlerini de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Ehliyet randevusuna gitmezsem ne olur?
Nüfus müdürlükleri ülkemizde en yoğun çalışan ve en kalabalık olan kamu kurumlarından bir tanesidir. Bu yüzden randevu işlemlerini oldukça katı kurallara bağlamışlardır. Şayet randevu oluşturmanıza rağmen randevu saatinde gitmezseniz 1 ay boyunca yeni ehliyet randevusu oluşturamazsınız. Bu yüzden şayet randevuya gidemeyecekseniz en az 1 gün önce randevu saatinizi değiştirmeli veya iptal ettirmelisiniz.
Ehliyet randevu tarihi nasıl iptal edilir, değiştirilir?
Ehliyet randevusuna gitmemeniz durumunda 1 ay süre ile yeni randevu oluşturamazsınız. Bu yüzden şayet randevunuza gitmeyecekseniz “https://randevu.nvi.gov.tr/appointment/index” adresinden randevu durumunu sorgulamalı ve dilerseniz gün ve saatini değiştirmeli ya da dilerseniz de randevunuzu iptal etmelisiniz. Ehliyet randevu saatimi tarihini unuttum nasıl öğrenebilirim diyorsanız yine vermiş olduğumuz bu bağlantıdan ehliyet randevunuzu öğrenebilirsiniz.
Ehliyet randevusu hafta sonu alınır mı?
Genel olarak birçok nüfus müdürlüğü hafta sonu kapalıdır. Ancak yoğunluk oluştuğu durumlarda nüfus müdürlükleri hafta sonu yani Cumartesi ve Pazar günleri için de randevuları açmaktadırlar. Hafta sonu randevuların açık olup olmadığına yukarıda vermiş olduğunuz NVİ randevu alma sitesinden görebilirsiniz. Ayrıca nüfus müdürlüklerinin hangi saatlerde ve günlerde çalıştıklarına Nüfus Müdürlüğü Çalışma Saatleri ve Günleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Ehliyet randevu başka ilçeden veya ilden alabilir miyim?
Ehliyet randevunuzu sadece ikametinizin olduğu il ve ilçeden alma gibi bir zorunluluğunuz yoktur. İstediğiniz nüfus müdürlüğünden randevu oluşturabilirsiniz.
Ehliyet randevu numaram kaç, nasıl öğrenirim?
Ehliyet randevu numarası, nvi.gov.tr adresinden randevu oluşturduğunuzda verilmemektedir. Nüfus müdürlüğüne randevu saatinden önce gittiğinizde girişten tekrar randevu numaranızı almalısınız. Nüfus müdürlüğünde bankalarda bulunan sıra sistemi bulunmaktadır ve buradan kimlik numaranız ile numara alabilirsiniz. Daha sonra ekrandan numaranızı takip etmeli ve numaranız yandığında işlemlerinizi tamamlamalısınız.
Ehliyet randevu alamıyorum, ne yapmalıyım?
Trafikkanunu.com olarak ehliyet randevusu alma konusunda tüm adımları detaylı olarak paylaştık. Buna rağmen randevu oluşturamıyorsanız sistemsel bir sorun mevcuttur. Bu durumda daha sonra tekrar deneyebilir veya internetten randevu almak yerine telefonla randevu oluşturabilirsiniz.
Ehliyet randevusu E-Devlet üzerinden alınmamaktadır. Bursa, Bodrum, Kestel, Yıldırım, Ceyhan, Çorlu, Çipli, Çerkezköy, Çanakkale, Çankaya, Bolu, Düzce, Erzurum, Etimesgut, Esenyurt, Fethiye, Gaziantep, Isparta, Konya, Manisa, Mersin, Mardin, Mudanya, Osmangazi, Osmaniye, Şanlıurfa, İstanbul gibi tüm il ve ilçeler için ehliyet yenileme için randevu şart mı, ehliyet randevusu aldım ne yapmalıyım gibi ehliyet randevu sistemi hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
Ehliyetimi kaybettim ehliyet çıkarmak için başvurumu kabul edermisiniz
Nazmi Bey selamlar. Başvuru organı değiliz. Başvurularınızı sayfamızda anlattığımız şekilde gerçekleştirirseniz yenisini rahat bir biçimde çıkarabilirsiniz.