Yeni Ehliyet

Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar

Direksiyon sınavında nelere dikkat etmeliyiz?
Tarafından yazıldı Rooting

Ehliyet almak için bir sürücü kursuna yazılmalı, akabinde de ehliyet sınavı ile direksiyon sınavı aşamalarını geçmelisiniz. Eskiden ehliyet almak oldukça basitti ve bu sınavlar çok kolay bir biçimde tamamlanabiliyordu. Ancak meydana gelen trafik kazalarını azaltmak ve sürücülerin araç kullanmaya yeter seviyesini daha iyi belirlemek adına gerek ehliyet sınavı gerekse direksiyon sınavı bir hayli zorlaştırıldı. Öyle ki; önceden direksiyon sınavından geçme oranı yüzde 90 seviyelerindeyken bu oran son yıllarda yüzde 55 seviyelerine gerilemiş durumda. Neredeyse sınava giren 2 adaydan 1’isi direksiyon sınavını başarı ile geçemiyor. Bu yüzden trafikkanunu.com olarak direksiyon sınavında nelere dikkat etmeniz gerektiğini, hangi konuların daha önem arz ettiğini sizler için araştırarak belirledik.

Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Direksiyon sınavına girerken öncelikle sınav giriş belgenizi ve nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bu belgeler yanınızda yoksa sınava giremeyeceğinizi unutmamalısınız.
  • Direksiyon sınavı ortalama 35 dakika kadar sürmektedir. Bu sürenin ilk 5 dakikasında ağırlıklı olarak araç tanıma ile ilgili sorular yöneltilmektedir. Araç iç donanımı ve araç motoru ile ilgili bu sorulara doğru yanıt vermeniz önemlidir. Çünkü 5 soruya doğru cevap veremeyenler sınavda kalmış sayılırlar. Bu 5 dakikalık sürede hangi soruların sorulduğunu “Direksiyon Sınavında Sorular Sorular” sayfamızda yer verdik. Bundan sonra dikkat etmeniz gerekenleri ise maddeler halinde sıraladık;
  • Direksiyon sınavı başladıktan sonra ilk iş aynalarını ve koltuğu kendi vücut yapınıza göre ayarlamaktır.
  • Daha sonra ise emniyet kemerini takmalısınız.
  • Vites takılı durumdaysa, debriyaja basarak aracı boşa almalısınız.
  • Aracı çalıştırmanızın ardından hareket etmeden önce el frenini indirmeyi unutmamalısınız.
  • Ardından gideceğiniz yöne doğru sinyal vererek aracı hareket ettirebilirsiniz.
  • Sürüş esnasında rahat olmayı unutmayın. En basit hataları en heyecanlı anlarınızda yaparsınız.
  • Yokuşta kalkış direksiyon sınavlarında en çok zorlanılan konulardan bir tanesidir. Aracı bu esnada durdurmamak için yarım debriyaj yapabilirsiniz. Aracı debriyajdan yavaşça çekerken aracın hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Bu esnada gaza basarak hareket ettirirseniz aracı durdurmadan yokuşta kaldırabilirsiniz. Unutmayın şayet aracı 2. Defa stop ettirirseniz sınavdan başarısız sayılırsınız.
  • Direksiyon sınavında geri geri park etme konusunda da büyük sorunlar yaşanmaktadır. İki duba arasına aracı park ettirmeniz istenir. Burada en fazla 2 hamlede aracı park ettirmelisiniz.
  • Bunun yanında durma, duraklama, takip mesafesi, u dönüşü, aynaların kullanımı ve trafik işaretlerine uymak diğer dikkat etmeniz gereken hususlar olacaktır. Şayet sinyalleri doğru kullanılır, takip mesafesini ayarlar, trafik işaretlerine uyar ve park ile aracı yokuşta kaldırma adımlarını başarı ile geçerseniz direksiyon sınavından büyük olasılıkla geçmiş sayılacaksınız.

Direksiyon sınavı puanlama tablosu – cetveli

Direksiyon sınavı süresi boyunca yapmış olduğunuz hatalardan puanlar kesilmektedir. 100 puan üzerinden sınava başlanır ve en fazla 70 puana kadar düşülmesine izin verilir. Yani 70 altı puan alırsanız sınavdan başarısız sayılacağınızı unutmayın. Aşağıdaki direksiyon sınavı puan listesinde hangi hatanızdan ne kadar puan silineceğini belirttik. Tabloyu detaylı inceleyerek sınavda nelere daha çok dikkat etmeniz gerektiğini görebilirsiniz.

DİREKSİYON SINAVI PUANLAMA SİSTEMİ
Aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyor emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor iseniz2 puan
Durakladığınız veya parkettiğiniz yerden çıkarken yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlamıyor, kontrolsuz ve işaretsiz çıkış yapıyor iseniz5 puan
Şerit izleme kurallarına uymuyor. Uygun şeritten gitmiyor. Şerit değiştirme kurallarına uymuyor iseniz5 puan
Hız kurallarına uymuyor. Hızını ayarlamada başarısız bulunuyor. Hız sınırlarına dikkat etmiyor iseniz5 puan
Önündeki aracı yakından takip ediyor. Takip mesafesinin yeterli olup olmadığı hususundaki kontrol metodunu bilmiyor iseniz5 puan
Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor iseniz5 puan
Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor iseniz5 puan
Kavşak yaklaşımlarında doğrultu değiştirme (Dönüş) kurallarına uymuyor iseniz5 puan
Kavşaklardaki karşılaşmalarda ilk geçiş hakkı kurallarına uymuyor iseniz5 puan
Araçların manevralarıyla ilgili kurallara uymuyor. Manevra beceriniz zayıf bulunuyor ise5 puan
Karşıdan gelen trafikle karşılaştığında geçiş kolaylığı sağlama kurallarına uymuyor iseniz2 puan
Durma, duraklama, parketme, indirme, bindirme, kapıların açılmasıyla ilgili kurallara uymuyor iseniz5 puan
Yaya geçidi, okul geçidi ve demiryolu geçidi yaklaşımlarındaki kurallara uymuyor, geçiş hakkı vermiyor iseniz5 puan
Okul taşıtlarıyla geçiş üstünlüğü hakkına sahip araçlarla karşılaştığında ilgili kurallara uymuyor iseniz2 puan
Eğimli yolda aracı harekete geçirmede başarısız bulunuyor, eğimli yolda hareket etme kurallarına uymuyor iseniz5 puan
Aracı harekete geçirmede, yavaşlatıp durdurmada, kumanda pedallerine yeterince intibak edemiyor iseniz, Vites değiştirme beceriniz zayıf ise, Vites değiştirirken direksiyon hakimiyetiniz azalıyor ise, gözünü yoldan ayırıyor iseniz10 puan
Genel olarak direksiyon hakimiyetiniz zayıf ise10 puan
Ses cihazını ve araçların ışıklarını gereksiz yere ve amaçları dışında kullanıyor iseniz, gerektiğinde kullanmıyor iseniz2 puan
Işık sisteminin, ısıtma ve havalandırma tertibatının kumanda düğmelerinin yerlerini bilmiyor ve kul-lanamıyor iseniz. Soğutma, yağlarna, şarj ve yakıt göstergelerini ve manalarını bilmiyor iseniz2 puan
Aşırı derecede heyecanlı ve telaşlı bulunursanız. Bu halinizle dikkatiniz dağınık görülürse10 puan

Direksiyon sınavına geç kalırsam ne olur?

Direksiyon sınavı saatinden en az yarım saat önce direksiyon sınav yerinde olmanız önemlidir. Çünkü geç kalmanız durumunda sınava alınmama riskinin olduğunu unutmayın. Şayet sizin sıranız gelmişse ve sınav yerinde hazır bulunmadıysanız sıranızı ve dolayısıyla sınav hakkınızı kaybedebilirsiniz.

Direksiyon sınavı sonuçlarına nasıl itiraz edilir?

Direksiyon sınavında araçta müfettişler, sürücü kursu görevlisi gibi kişiler bulunmaktadır. Şayet usul veya diğer konularda herhangi bir itirazınız olursa bunu sürücü kursunuz vasıtası ile itirazınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Araca bindikten sonra sınav esnasında görevli komisyon üyelerine bu adaydan şoför olur intibasını yaratmanız önemlidir. Bunun da en başta sakinlikten geçtiğini lütfen unutmayın. Direksiyon sınavı hakkında tüm sorularınızı yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızda “Direksiyon Sınavından Kalanlar Ne Yapmalı?” sorusunun cevabını sizlerle paylaştık. Şimdiden tüm adaylara başarılı sınavlar, kazasız sürüşler dileriz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap