Faydalı Bilgiler

Otomatik vitesli araba kullanımı

Otomatik vitesli araç nasıl kullanılır?
Tarafından yazıldı Rooting

Vites geçişlerinin sürücünün müdahalesi olmadan yapılabilen şanzıman sistemine otomatik vites denilmektedir. İstanbul, Bursa, Antalya, İzmir gibi trafik yoğunluğunun günden güne arttığı illerde vatandaşlar kullanması daha az yorucu olarak otomatik vitesli araçlara olan ilgiyi günden güne arttırmaktadırlar. Öyle ki günümüzde satılan her 10 araçtan 7’si otomatik vitesli araçlardır. Otomatik vitesli araçlar, manuel vitesli araçlara nazaran kullanım açısından bazı farklılıklara sahiptir. Bu yazımızda otomatik vitesli araçlar nasıl kullanılır konusunda resim ve video desteklemeleri ile detaylı bir bilgi seli paylaştık.

Otomatik vites araba nasıl kullanılır?

Otomatik vitesli araçların, manuel araçlara göre en belirgin farkı kuşkusuz şanzıman sistemlerinde debriyaja gerek duyulmamasıdır. Aşağıdaki resimde gördüğünüz üzere manuel araçlarda fren, gaz ve debriyaj bulunurken, otomatik vitesli araçlarda ise sadece fren ve gaz bulunmaktadır.

Otomatik manuel vites farkları

Bu yüzden otomatik vitesli araç kullanırken durmak veya yavaşlamak için sadece fren kullanılmaktadır. Bunun asıl sebebi aracın şanzıman yapısının sürüş sırasında oluşturulan gücü kusursuz bir biçimde dişlilere iletebilmesi ve bu yüzden de debriyaja ihtiyaç duyulmamasıdır. Hali hazırda otomatik vitesli araçların en büyük avantajı da kuşkusuz düzenli vites değiştirmenize gerek olmaması ve araçta debriyaj bulunmamasından dolayı aracı sadece sağ ayağınızla kullanabiliyor olmanızdır. Sol ayak sürüş esnasında dinlenme durumunda olacağından dolayı araç kullanırken daha az yorulursunuz.

Otomatik vitesli araçlar da kendi içerisinde şanzıman tiplerine göre üçe ayrılmaktadırlar. Bunlar; tam otomatik şanzıman, yarı otomatik şanzıman ve triptonik şanzımandır. Otomatik vitesli araçlarda aslında kullanım şekli neredeyse aynıdır. Sadece triptonik şanzımanlı araçları manuel olarak da kullanabilmektesiniz. Aracın vites kolunu çektiğiniz zaman triptonik araçlar manuel moda geçiş yapar. Sonrasında ise “+” ve “-“ işaretleri ile vitesi azaltıp yükseltebilirsiniz. Otomatik vitesli araçlar nasıl kullanılır detaylı bahsetmeden önce vites üzerindeki harfleri ve bu harflerin anlamlarını öğrenmemiz gerekmektedir.

Otomatik vites harfleri ve anlamlar

Otomatik vitesli araçları kullanabilmeniz için bu harfleri bilmeniz oldukça önemlidir. Özellikle manuelden otomatiğe geçiş yapan kişilerin en zorlandıkları konuların başında bu harfler gelmektedir.

  • D (Drive) : Aracı ileriye hareket ettirebilmek için bulunması gereken moddur. D vitesi bazı araçlarda D3 ve D4 olan şekilleri de bulunur.
  • R (Reverse) : R tıpkı manuel araçlarda olduğu gibi geri vitesi tarif etmektedir. Aracınızı geri geriye hareket ettirmek istiyorsanız araç R modunda olmalıdır.
  • P (Park) : Aracınızın park modu P’dir. Yani aracı durdurmanızın ardından vitesi getirmeniz gereken konum P olmalıdır.
  • N (Neutral) : Aracınızın boşa almak istediğinizde N moduna getirmeniz gerekmektedir. Örneğin kırmızı ışıkta veya herhangi bir noktada bekleme halindeyseniz vitesi N moduna alarak aracı hareketsiz hale getirebilirsiniz.
  • S – O (Speed – Overdrive) : Aracın spor modudur. Bazı araçlarda S bazılarında O harfi ile temsil edilmektedir. Genel olarak hızlı araç kullanırken tercih edilmektedir.
  • L (Low) : Aracınızın hızı maksimum 30 km’ye kadar olan sürüşlerde bu modu kullanabilirsiniz. Araçlarda bu pozisyonda kayma sorunu olmaması adına özel bir kilit dizayn edilmiştir.

Otomatik vitesli araba nasıl kaldırılır?

Otomatik vitesli araçlarda bulunan harflerin anlamlarını öğrendikten sonra adım adım otomatik vitesli aracımızı kullanmaya başlayabiliriz. Kuşkusuz hangi şanzıman tipinde olursa olsun ilk işimiz sürücü koltuğuna oturduktan sonra aracı çalıştırmadan önce koltuğu ve aynaları kendimize göre ayarlamak sonrasında da emniyet kemerini takmaktır.

  • Bu adımları tamamladıktan sonra aracı frene sonuna kadar basmalı ve akabinde aracı çalıştırmalısınız.
  • Aracınızı çalıştırdıktan sonra yine ayağınız sonuna kadar frene basılıyken vites değişikliği gerçekleştirmelisiniz. İleriye gitmek için D harfinin olduğu alana vitesi getirmelisiniz.
  • Sonrasında aracı hareket ettirmek için tek yapmanız gereken şey ayağınızı frenden çekmektir. Ayağınızı frenden çekmenizle beraber aracın hareket etmeye başladığını fark edeceksiniz.
  • Hızınızı ayarlamak için ise gaza basmalısınız. Tüm bu adımları dikkatli bir şekilde yaptığınızda aracı başarılı bir şekilde kaldırdığınızı görebileceksiniz.

Otomatik vitesli araçlarda sık sık araç yokuş aşağı inerken vites konumu N’ye getirilmektedir. Bu yapılmaması gereken şeylerin başında yer almaktadır. Şayet aracınız hareket halindeyken N’ye getirirseniz aracınızın şanzımanı kilitlenebilir ve dişliler zarar görebilir. Bu arızalar günümüz için oldukça yüksek faturalar ile karşılaşmanız demektir.

Dik yokuşlardan otomatik vitesli araç nasıl çıkarılır?

Dik yokuşlu araçlarda sadece araç devrini ayarlayarak oldukça rahat ve zorlanmadan yokuşları çıkabilirsiniz. Yokuş eğiminize göre araçtan araca değişiklik gösterse de ortalama 3000 devirde otomatik vitesli araçlar yokuşları rahat bir biçimde çıkabilir.

Otomatik vitesli araç nasıl durdurulur ve park edilir?

Otomatik vitesli aracı durdurmak için frene basmalısınız. Frene bastıktan ve aracınızı park durumuna getirdikten sonra ayağınız frendeyken aracı P yani mark moduna almalısınız.

Otomatik vitesli araç kullanmak oldukça basittir. Otomatik vitesli araç kullanmakta zorlanan kişiler genel olarak manuelden otomatiğe geçenlerdir. Burada alışkanlıklarınızı unutmalı, sol ayağınızı asla kullanmamalısınız. Şayet bu detaylara dikkat edersiniz çok rahat bir biçimde otomatik vitesli aracınızı kullanabilirsiniz. Şayet otomatik vitesli araç kullanmak istiyorsanız ve ehliyetiniz yoksa muhakkak “Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır” sayfamızı ziyaret etmenizi öneriyoruz. Kazasız sürüşler dileriz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap