İçindekiler
Çekme belgesi nedir, ne demektir?
Türkiye’de trafikte 20 milyonu aşkın araç bulunmaktadır ve bu rakam günden güne artmaktadır. Birçok araç ise kullanılmadığı için otoparklarda atıl durumdadır. Bu kullanılmayan araçlar veya kullanılamayacak durumda olan araçların zorunlu trafik sigortası ve MTV gibi ödemeleri ise birikmeye devam etmektedir. Ancak bu durumdan kurtulmaya yarayacak bir çözüm bulunmaktadır. Bu da aracınızı trafikten çekmek. Aracınızı trafikten çekmek için iki farklı yol var bunlardan bir tanesi aracı tamamen hurdaya çıkarmak, diğeri ise çekme belgesi almak. Hurdaya çıkardığınız aracı bir daha hangi sebeple olursa olsun trafiğe yeniden sokamazsınız. Ancak çekme belgeli araçlar trafiğe yeniden çıkabilirler.
Özellikle ikinci el araba alım satım ilanlarında “araç çekme belgelidir.” İbaresini sıklıkla görmekteyiz. Çekme belgesi aracı trafikten çekmek anlamına gelen bir belgedir. Yani aracın üzerinde herhangi bir borç olmadığını ve aracın trafikten çekildiğini göstermektedir. Çekme belgeli araç trafikte seyredemez. Fakat istenildiği takdirde çekme belgesi iptal edilerek yeniden trafiğe dönebilir. Peki çekme belgesi nasıl alınır?
Çekme belgesi nasıl, nereden alınır?
Çekme belgesi genel olarak kullanılmayacak durumda olan veya araçların masrafı çıkmasın MTV, trafik sigortası gibi borçları birikmesin diye alınmaktadır. Çekme belgesi almak için gerçekleştirmeniz gereken işlemleri aşağıda paylaştık.
- Öncelikle çekme belgesi çıkarmak için vergi dairesine müracaat etmelisiniz. Burada aracınız üzerinde vergi borcu (MTV, trafik sigortası) varsa ödemeli ve vergi borcu yoktur belgesi almalısınız.
- İkinci durağınız ise Şoförler ve Otomobilciler Odası. Burada 2 adet trafik tescil ve müracaat işlem formu almalısınız. Bu formun 2 TL gibi bir ücreti bulunmaktadır. Bu formu şoförler odasında daktilo ile doldurabilirsiniz. Yine aynı yerden çekme belgesi almak istiyorum diye belirteceğiniz bir dilekçe almalısınız.
- Çekme belgesi önceden Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliklerinden gerçekleştiriliyordu. Artık toplamış olduğunuz evraklar ile beraber notere müracaat etmeniz yeterlidir. Noterde 100 TL gibi bir ücret karşılığında kısa bir süre zarfında işlemlerinizi halledebilir ve çekme belgesi çıkartma işlemini bitirebilirsiniz.
Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra artık aracınız resmi olarak trafikten çekilmiştir. Çekme belgesi almanın şartları bu şekildedir. Artık ilgili araç ile trafiğe çıkamazsınız. Tabi bu süreçte aracınıza herhangi bir vergi borcu da birikmeyecektir. Çekme belgesi süresi ise bulunmamaktadır. Yani iptali için yeniden müracaat etmediğiniz sürece çekme belgesi geçerliliğini sürdürecektir.
Trafikten çekme belgesi olan araç alınır mı?
Tescil belgesi nasıl iptal edilir?
Tescil belgesi olan araç trafiğe yeniden nasıl çıkarılır oldukça merak edilmektedir. Bu bağlamda öncelikle aracı muayene ettirmeniz gerekmektedir. TÜVTÜRK istasyonlarına giderek aracın trafiğe çıkabilir olduğunu raporla kanıtlamalısınız. Akabinde de çekme belgesi almak için müracaat ettiğiniz Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine müracaat etmelisiniz. Yanınızda ruhsatınız ve tescil belgesi olduğu süre zarfında araçta bir değişiklik yapıldı ise belgeleri bulunmalıdır. Akabinde araç plakanızı alabilir ve yeniden trafiğe çıkabilirsiniz.
Çekme belgesi olan araç nasıl satılır, satın alınır?
Çekme belgesi olan araçlar da tıpkı tescil belgesi olan diğer araçlar gibi kolaylıkla alınıp satılabilmektedir. Önceden muayenesiz araçların satışına izin verilmiyordu. Ancak bu zorunluluk kaldırıldı. Artık çekme belgesi araçlar kolay bir şekilde noterden alınıp satılabilmektedir. Ancak çekme belgeli araç alırken dikkat etmeniz gerekenler bölümünde belirttiğimiz hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bu yazımızda çekme belgesi hangi durumlarda alınır, çekme belgesi nasıl yapılır, neden verilir, çekme belgesi almak için gerekli evraklar, iptali için ne gerekli gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.