Faydalı Bilgiler

Akü takviyesi nasıl yapılır?

Araçtan araca akü takviyesi işlemi nasıl yapılır?
Tarafından yazıldı Rooting

Akü veya diğer adı ile akümülatör, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç duyulduğunda bunu tekrar elektrik enerjisi olarak veren bir cihazdır. Akü, aracınızın ilk anda çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır. Araç için hayati öneme sahip cihazlardan bir tanesi olan akü belirli bir süre sonunda bitebilmektedir. Her ne kadar araç çalışır vaziyette iken akü kendi kendini şarj etme özelliğine sahip olsa da, genel olarak koşullara ve kullanım şekline bağlı olarak bir akü 5-6 sene içerisinde ömrünü tamamlamakta ve tamamen bitmektedir.

Akü bitmesi yolda yani seyir halindeyken olabileceği gibi aracınız park halindeyken de olabilmektedir. Böyle bir durumda aracınız için bir çekici çağırabilir ve aracınızı bir oto tamircisine götürerek akünün şarj edilmesini sağlayabilirsiniz. Aracınızın çalışmamasının aküden kaynaklı olup olmadığını Akü Bitince Nasıl Anlaşılır sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Akü takviyesi nedir, ne demektir?

Ancak çok daha basit ve her bireyin kolayca gerçekleştirebileceği bir yöntem daha vardır. Başka bir aracın aküsünü kullanarak rahat bir biçimde aküyü kendiniz şarj edebilirsiniz. Üstelik bu işlem için size tek gereken şey takviye kablosudur. Şayet aracınızda bir takviye kablosu bulunmuyorsa diğer araçlardan veya taksici gibi aracında çoğu zaman bu tarzda ekipmanları bulunduran kişilerden talep edebilirsiniz. Peki akü takviyesi nasıl yapılır?

Araçtan araca akü takviyesi işlemi nasıl yapılır?

Akü takviyesi gerçekleştirebilmek için öncelikle akü takviye kablosu veya akü takviye maşası gereklidir. Şayet bu ekipmanı bulduğunuzda başka bir araçtan kolaylıkla akü takviyesi gerçekleştirebilirsiniz. Akü takviyesi işlemleri için hangi adımları uygulamanız gerektiğini maddeler halinde anlattık.

Birinci Adım : Öncelikle iki aracı ön yüzleri birbirlerine bakacak şekilde yakınlaştırmalısınız.

Akü takviyesi nasıl olur?

2. Adım : Daha sonra çalışmayan araçtaki akünün pozitif kutup başı ile, çalışan araçtaki aracın pozitif kutup başını ve negatif kutup başı ile negatif kutup başını takviye kablosu yardımı ile paralel olarak bağlarız. Bu işlemi yaparken iki aracın da çalışmıyor ve herhangi bir elektrik aksanının açık olmadığına emin olmalısınız. Aksi durumda yaralanma gibi durumlar yaşayabilirsiniz.

Akü takviyesi nasıl yapılır?

3. Adım :  Akü kutuplarını birbirine bağladıktan sonra sağlam arabayı çalıştırmalısınız. 30 ile 60 saniye arasında boş devirde yani araç rölantide çalışsın. Bu sayede aküsü biten aracın aküsü gerekli enerjiyi toplayacaktır.

4. Adım : Gerekli enerji sağlandıktan sonra bozuk yani aküsü bitmiş olan aracı çalıştırabilirsiniz. Halen araç çalışmıyorsa bir süre daha bekleyip tekrar deneyebilirsiniz.

5. Adım : Araç çalışmaya başladıktan sonra takviye kablolarını çıkarabilirsiniz. Ancak takviye kablolarını çıkarırken kabloların birbirleri ile temas etmemesine ve öncelikle ters kutuplu olanları çıkarmaya özen göstermelisiniz. Yani önce herhangi bir araçtaki + kabloyu sonra da diğer araçtaki – kabloyu sökebilirsiniz.

6. Adım : Akü takviye kablolarını söktükten sonra aracınızı çalıştırmaya devam etmelisiniz. Yaklaşık 5 dakika kadar aracınıza gaz vererek çalıştırabilirsiniz. Daha sonra aracınızı hareket ettirebilirsiniz. Araç harekete geçtikten sonra 20 dakika daha çalıştırmaya özen göstermelisiniz.

Unutulmamalıdır ki, başka bir araçtan akü takviyesi gerçekleştirdiğinizde akünüz yüzde yüz doluluğa ulaşmaz. Eğer aküye derin deşarj uygulanmışsa takviye işlemi boş akünün sadece voltajını yükseltmektedir. Tam şarj olmamış akü daha sonra yeniden aynı sorunu çıkarabilir. Akünün tam olarak şarj olabilmesi için redresöre bağlanması gerekmektedir.

Akü takviyesi yaptım araç çalışmıyor, ne yapmalıyım?

Şayet akü takviyesi yapmanıza rağmen araç çalışmıyorsa bu durumda iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Aracı vurdurarak çalıştırmak ve gerekli teknik desteği almak için bir çekici çağırarak aracınızı size yakın bir oto tamircisine çektirmek. Aracı vurdurarak da çalıştırmayı deneyebilirsiniz ancak aracı vurdurarak çalıştırmak araca zarar verebileceği için kesinlikle önerilen bir işlem değildir. Buna rağmen denemek isterseniz de aracı ikinci vitese alabilir ve araç belirli bir hıza ulaştıktan sonra ayağınızı debreyajdan sert bir şekilde çekmelisiniz. Bu sayede aracınız çalışacaktır.

Akü takviyesi aküye zarar verir mi, araç için zararlı mı?

Akü takviyesi şayet doğru bir şekilde trafikkanunu.com olarak anlattığımız detaylara bağlı kalarak yapılırsa hiçbir sorun yaşatmayacaktır. Ancak bilinçsizce yapılan akü takviyesi hem araca hem de kişilere zarar verebilir. Bu yüzden anlattığımız şekilde düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Akü takviyesi hangi araçlara yapılmaz?

Akü takviyesi gerçekleştirirken bazı durumlarda işlem zararlı bir duruma gelebilir. Aşağıda saymış olduğumuz araçlarda dengesiz bir elektrik dağılımı yaşanabileceğinden akü takviyesi yapılmaması gerekmektedir.

  • Aynı voltaj olmayan araçların akülerini birbirine bağlamak önerilen bir işlem değildir. Örneğin bir otomobil kullanıyorsanız, bir kamyondan akü takviyesi yapılmamalıdır.
  • Seri bağlantı akü kullanan araçlarda akü takviyesi yapılmamalıdır.
  • Çok fazla Ecu içeren yani aşırı dijital özelliğe sahip araçlarda akü takviyesi yapılmamalıdır.
  • Çevre güvenliği oluşmamış, kablolarda sorun olan durumlarda kendiniz ve çevrenizin sağlığı için akü takviyesi yapmaktan kaçınmalısınız.

Bu yazımızda akü takviye kablosu nasıl bağlanır, akü takviyesi kaç dakika yapılmalıdır, araçtan araca akü nasıl şarj edilir, ne kadar sürer, akü takviyesi nasıl olur resimli anlatım gibi konularda detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap