Faydalı Bilgiler

Akü neden biter, bitince ne olur?

Akü neden biter?
Tarafından yazıldı Rooting

Araç aküsü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç duyulduğunda bunu elektrik enerjisi olarak veren cihazlara denilmektedir. Araçların çalışabilmeleri için marş motoruna enerji gitmelidir. Araç aküsünün görevi de ilk anda bu marş motoruna enerji vermektir. Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Ancak buna rağmen istemeyen durumlar oluşabilir ve akü bitebilir. Yapılan araştırmalara göre araçların yolda kalmasının en büyük sebebi akünün bitmesiymiş.  Bu yazımızda akü neden biter, bitince ne olur, bittiği nasıl anlaşılır gibi akünün bitmesi hakkında merak edilen tüm sorularınıza yanıt verdik.

Akü neden biter, boşalır?

Akülerin ömrü genel olarak 5-6 sene olmaktadır. Ancak yanlış kullanım ve kötü koşullar gibi sebeplerden dolayı bu ömür daha da azalabilmektedir. Akünüzün ne kadar yıllık olduğuna Akü Üretim Tarihi Nerede Yazar sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Peki hangi durumlarda akü erken biter?

  • Dur kalk yapmak akünün dinlenmesine yani kendini şarj edebilmesine pek olanak tanımamaktadır. Bu yüzden İstanbul gibi dur kalk trafiğinin yoğun olduğu illerde araç aküsü daha çabuk tükenir.
  • Soğukta akü neden boşalır : Soğuk havalarda akü daha hızlı bitmektedir. Bunun en büyük sebebi de fazla enerji harcamasıdır. Çünkü camlardaki buğu önleme sistemi, sürekli çalışan klima ve silecekler akünün daha çabuk tükenmesine sebep olur. Ayrıca kış aylarında motor yağı katılaşmakta ve akü de motora ilk hareketi vermekte zorlanmaktadır. Motora ilk hareketi sağlamak için daha çok enerji harcayan akü daha çabuk tükenir.
  • Sadece soğuk değil, sıcak havalar da akünün daha çabuk tükenmesine sebep olur. Sıcak havalarda klima gibi şeyler daha çok çalıştığı için akü daha çok enerji harcar.
  • Kullanılmayan araba aküsü biter mi : Çok uzun sürü çalışmayan araçların aküsü durdukları yerde azalmaktadır. Ancak burada bir veya iki günden değil daha uzun sürelerden bahsediyoruz.
  • Oldukça soğuk havalarda akü donabilir. Bu durumda akü çalışmaz ve değiştirilmesi gerekir.
  • Akü, araç çalışırken kendisini şarj etmektedir. Ancak bu şarj aksanı bozulursa akü daha kısa sürede bitebilir.
  • Farların ve iç aydınlatmaların araç çalışmıyorken açık unutulması akünün bitmesine sebep olur.
  • Bunların dışında; arızalı bagaj, alarm sistemi elektrik kaçakları, radyo elektrik kaçakları, genel elektrik sorunları gibi sebepler de aracın aküsünün bitmesine sebep olabilir.

Akünün bittiği nasıl anlaşılır?

Günümüzde araçların neredeyse hepsinde akü sorunu için araç göstergesinde akü uyarısı konulmaktadır. Şayet akünüz biterse veya bitmeye çok yaklaşırsa bu uyarı ekranında akü işaretini görebilirsiniz. Bunun dışında marşa bastığınızda araç çalışmıyorsa ve cılız bir ses çıkıyorsa bu da akünün bittiğinin bir göstergesidir.

Akü bittiğinde ne yapmalıyız?

Akü bittiğinde aracınız çalışmayacak veya çalışıyorsa da duracaktır. Böyle bir durumda aküyü yeniden şarj etmekten başka bir çare bulunmamaktadır. Aküyü şarj etmekle uğraşmamak istiyorsanız bir çekici veya yol yardım çağırarak aracınızı bir oto tamircisine çektirebilirsiniz. Ancak kendiniz aracı çalıştırmak istiyorsanız yapacaklarınız oldukça basittir.

Araç vurdurarak nasıl çalıştırılır?

Aracınızı vurdurarak çalıştırabilirsiniz. Bu işlem aracınızı ikinci vitese atarak aracınız hız aldıktan sonra ayak debriyajdan sert bir şekilde çekilmesi ile gerçekleştirilir. Ancak gerek yol durumunun aracı itmeye uygun olmaması veya aracı itecek kimsenin olmaması gibi sebeplerle aracı vurdurarak çalıştıramayabilirsiniz. Ayrıca yeni nesil bir çok araçta aracı vurdurarak çalıştırmak araca zarar verdiği için trafikkanunu.com olarak bu yolu tercih etmemenizi öneriyoruz.

Araçtan araca akü takviyesi nasıl yapılır?

Tercih edilmesi gereken ikinci yöntem ise akü takviyesi yapmaktadır. Bu işlem başka bir aracın aküsünden kendi aracınızın aküsünün şarj edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için yoldan bir aracı durdurabilir ve araçları kafa kafaya gelecek şekilde yakınlaştırabilirsiniz. Daha sonra da takviye kablosu ile ( şayet aracınızda takviye kablosu yoksa taksicilerden birisini durdurup isteyebilirsiniz. ) iki aracın aküsünü birbirine bağlamalı ve aküsü dolu olan aracı çalıştırarak şarj etmelisiniz. Takviye kablosunun artı ucunun iki aküde de artı uca, eksi ucunun ise iki aküde de eksi uca bağlanmalısına dikkat etmelisiniz. Bir süre sonra aracınızın aküsü çalışmaya yetecek kadar dolmuş olacaktır. Bu durumda aracı stop etmemeli ve en az 20 dakika yüksek devirde sürmelisiniz. Bu sayede aracınız aküsü daha da dolacaktır. Otomatik arabada veya manuel arabada akü bitmesi durumunda yapılması gereken işlemler aynıdır.

Akünün erken bitmemesi için neler yapılmalı?

  • Akünün kutup başlarının temiz tutulması akü ömrünü uzatmaktadır.
  • Akünün suyu kontrol edilmesi ve eksikse saf su konulmalıdır.
  • Akünün üzerindeki havalandırma deliklerinin tıkalı olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Genel olarak 3 aylık sürelerle yetkili servislerde akünün durumu kontrol ettirilmelidir.

Şayet bu söylemiş olduklarımızı gerçekleştirirseniz akü bitince ne yapılır diye düşünmek zorunda kalmayacaksınız.

Aşağıda akü bitmesi hakkında sık sorulan sorular ve cevapları yer almaktadır. Sizlerin de merak ettiğiniz sorularınız varsa yorum bölümümüzden sorunuzu dile getirebilirsiniz.

Yolda giderken, araç çalışırken akü biter mi?
Akü her ne kadar yolda giderken kendisini şarj etse de bu şarj harcadığı enerjiden az olabilir ve yolda gitse de akü bitebilir.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter?
Bu sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Şayet akünüzün durumu iyiyse 2-3 ay çalışmasa bile aracın aküsü bitmeyecektir. Fakat aracın aküsü bitmek üzere ise 1 günde bile araç çalışmazsa akü bitebilir.
Akü biterse farlar yanar mı, radyo çalışır mı, kapı açılır mı?
Akü tamamen biterse radyo ve farlar çalışmayacaktır. Yine bu durumda aracın kapıları da açılmayabilir. Ancak anahtarı kapı deliğine sokmanız durumunda aracın kapısı muhakkak açılacaktır.
Akü bitmesi garanti kapsamında mı?
Şayet aracınızın garantisi devam ediyorsa akü sorunu da garanti kapsamında olacaktır. Fakat burada akünün

Bu yazımızda akünün bitmesinin belirtileri, akü bitik mi nasıl anlaşılır, durduk yere akü bitmesi konularında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap