İçindekiler
Geçici tescil plakası nedir, kimlere verilir?
Bir aracın trafiğe çıkabilmesi için tescil edilmesi ve bir plakaya sahip olması şarttır. Ancak bazen tescil işlemleri gerçekleştirilmemiş bile olsa da aracın trafiğe çıkabilmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda kişilerin mağdur olmamaları adına geçici plaka verilmektedir. Geçici plaka, motorlu bir taşıtın trafiğe çıkması için geçici bir zaman dilimi için verilen ve gerçek plaka düzenlediğinde geçersiz kalacak olan bir plaka çeşididir. Geçici plaka sadece ülkemizdeki araçlar için uygulanan bir işlem değildir. Aynı zamanda yurt dışından ülkemize gelen veya yurt dışına ihraç edilecek olan araçlar için de düzenlenmektedir.
Geçici plakalar, standart plakalara benzemezler. Metal plaka üzerine basımı gerçekleşmeyen plakalar, karton üzerine basılırlar ve sarı bir zemine sahiptirler. Sarı zemine sahip plakanın üzerinden de çapraz bir beyaz şerit geçmektedir. Sarı renkte oldukları için de sarı plaka olarak da bilinmektedirler. Geçici plakaların harfleri G’dir ve ilden ile değişiklik göstermez.
Geçici plaka kullanım süresi, geçerlilik süresi nedir?
Geçici plaka veya diğer adı ile sarı plaka sebeplerine göre belirli bir kullanım süresi zarfında verilmektedir. Geçici plakalar 1 senelik, 30 günlük ve 1-6 gün aralığında verilmektedirler.
A Tipi Geçici Plaka ( 1 Yıllık )
Bu belge imalatçı ve bayilerine tecrübesi yapılacak olan araçlara, depo gümrük satış yerlerine, teşhir yerlerine ve benzeri yerlerde sürülecek olan araçlar için verilmektedir. Örneğin otomobil bayisisiniz ve burada müşterilerinize deneme için araç vermek istiyorsanız işte bu tarz araçlara 1 yıllık geçici plaka tanımlanmaktadır.
A tipi geçici plakalar için istenen belgeler şunlardır:
- Dilekçe
- Harç Makbuzu
- Garanti belgesi
- Yeterlilik Belgesi
- Sigorta (Araç Cinsine Göre)
- Oda Sicil Kayıt Sureti
- İmza Sirküsü
B Tipi Geçici Plaka ( 30 Günlük )
Aracın tescili henüz yapılmamış veya tecil ve trafik belgeleri henüz tamamlanmamış olan araçların trafiğe çıkabilmeleri için B tipi geçici plaka düzenlenmektedir. Bu geçici plaka ile yük ve yolcu taşıma işlemleri gerçekleştirilebilir. Gümrük plakası olarak da bilinmektedir.
B tipi geçici plakalar için istenen belgeler şunlardır:
- Dilekçe
- Sigorta (Yol belgesinin başından bitimine kadar)
- Maliye Harcı
- Taşıt Alım Vergisi ve ÖTV ‘yi ödemiş olmak.
- Teknik Muayenesini yaptırmış olmak.
- Şirketler için Oda Sicili ve İmza Sirküsü
- Fatura
- Sürücü Ehliyet Fotokopisi
C Tipi Geçici Plaka ( 01-06 Gün )
Bazı motosiklet, otomobil vb motorlu araçlar satıldığı yerde tescil edilmezler. Bu araçların satıldığı yer ile tescil edilecekleri yer farklı olduğu için yol belgesi olarak da bilinen C tipi geçici plaka verilmektedir.
Faturalı araçlar için istenilen belgeler;
- Dilekçe
- Harç Makbuzu
- Fatura
- Uygunluk Belgesi
- ÖTV Ödeme Belgesi
- Sürücü Belgesi
- Sigorta
- Şoförler odasından geçici plaka ve Ek /10-A
Çekme belgeli araçlar için istenilen belgeler;
- Dilekçe
- Harç Makbuzu
- Tescil Belgesi
- Sürücü Belgesi
- Şoförler odasından geçici plaka ve Ek /10-A
Geçici plaka nasıl, nereden alınır?
Geçici plaka çıkarmak için öncelikle hangi tip geçici plaka alacağınıza karar vermeli ve yukarıda vermiş olduğumuz belgeleri toplamalısınız. Toplamış olduğunuz evraklarla beraber Trafik Tescil Kuruluşuna müracaat etmeniz gerekmektedir. Ancak yapmanız gereken bir işlem daha bulunmaktadır. O da harç ücretinin yatırılması.
Geçici plaka harç ücreti ne kadar, kaç para?
Geçici plaka ücretleri sınıflarına göre farklılık göstermektedir.
- A sınıfı trafik belgesi için ; 2.690,20 TL
- B ve C tipi trafik belgesi için ; 266,60 TL
- Uygunluk belgesi verilmemiş olan araçlara verilen izin belgesi esnasında geçici plaka ücreti ise 305,20 TL’dir.
Geçici plaka harç ücreti nereye yatırılır derseniz de; bu ücreti kamu bankalarından yatırma imkanınız bulunmaktadır.
Bu yazımızda geçici plaka almak için gerekli evraklar, geçici plaka hangi durumlarda çıkarılır, fiyatları ne kadardır, geçici plaka rengi nedir, ne renktir ile geçici plaka yönetmeliği ve işlemleri hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.