Ülkemizde her sene milyonlarca trafik kazası yaşanmaktadır. Bu trafik kazalarının birçoğunu lastik kaynaklı trafik kazaları oluşturmaktadır. Doğru yapılmamış lastik seçimleri ve kontrol edilmemiş değiştirilmesi gereken lastikler bu kazalarda başı almaktadır. Ömrünü doldurmuş lastiklerle trafiğe çıkmak kazaya davetiye çıkarmaktan farksızdır. Bu yüzden lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiği durumlarda da muhakkak değiştirilmesi gerekmektedir. Peki ama lastikler ne zaman değiştirilmelidir?
İçindekiler
Oto lastikleri ne zaman değişmeli?
Lastiklerin performansı, araç güvenliği ve aracı daha verimli kullanmak için oldukça önemlidir. Fakat bir süre zarfında lastikler kullanım durumuna göre aşınmaya başlarlar ve çekiş kabiliyetleri ile fren kabiliyetlerini kaybederler. İşte bu durumda lastiklerinizi değiştirmeniz gerekmektedir. Peki lastiklerinizin değişim zamanının gelip gelmesini nasıl anlarsınız?
Lastik değişimi ne zaman yapılır?
- Lastiklerin değişim zamanının gelip gelmediğini anlamanın en kolay ve en güvenli yolu araç lastiklerinin sırt yüzeyini yani üstünü kontrol etmektedir. Lastiğin sırtı aracın çekişini iyileştirmek ve ıslak yollarda kaymayı önlemek için özel olarak tasarlanmıştır. Şayet lastik sırtının derinliği 1.6 mm’lik değerin altındaysa lastikler artık güvenli değil yani değişim zamanı geldi demektir.
- Lastiklerin diş aşınma çubukları muhakkak kontrol edilmelidir. Diş aşınma çubukları, dişler arasında bulunan ufak yatay köprülerdir ve bizlere lastiğin aşınıp aşınmadığı hakkında bilgi verir. Lastiklerin aşınması arttıkça bu çubuklar lastikle yatay hizaya gelmektedir. Ancak bunun kontrolünü yaparken tek bir noktaya değil tüm lastiği kontrol etmelisiniz.
- Madeni para testi lastik değişim zamanının gelip gelmediğini ölçümlemek için en kolay testlerden bir tanesidir. Lastik diş derinliğini ölçmek için 1 TL veya 50 kuruşluk bozuk paralardan faydalanabilirsiniz. 1 TL’de dış taraftaki halka 4 mm’dir. Soldaki resimde göreceğiniz gibi yaklaşık lastikte 3 mm kadar diş derinliği kaldığını rahatlıkla görebilirsiniz. Bozuk para testi hem basit hem de pratiktir.
- Lastik yanağındaki çıkıntılar ve kabarcıklar kontrol edilmelidir. Lastik yanağı aracı park ettiğinizde size bakan jantın dışındaki lastik yüzeyidir. Burada oluşabilecek olan bir çıkıntı lastiğin iç kısmında bir hasar oluştuğu anlamına gelmektedir. Bu durum lastiğin ani bir şekilde arızalanmasına veya patlamasına sebebiyet verebilir.
- Sürüş sırasında direksiyonda meydana gelen titreşimler de lastiklerin durumu hakkında bilgi verebilir. Şayet lastikler eşit olmayan miktarlarda aşındıysa 40 50 kilometre hızı aşmanızın ardından bir direksiyonda bir titreşim hissedebilirsiniz. Bu titreşim hızınız arttıkça daha da artacaktır.
Tüm bu saymış olduğumuz maddeleri inceleyerek araçlarınızın değişim zamanının gelip gelmediğini basitçe öğrenebilirsiniz. Bu saymış olduğumuz yöntemlerle lastik ömrünün bittiği nasıl anlaşılır konusunda net bilgi elde edebilirsiniz.
Lastik ömrü kaç senedir yıldır?
Otomobil ve motorsiklet lastiği üreticileri genel olarak araçların lastiklerinin 5 senenin ardından düzenli periyotlarla kontrol edilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Ancak bu kesin bir süre değildir. Çünkü her lastiğin aşınma süresi farklı olabilir. Bu yüzden lastiklerin değişim zamanı gelip gelmediğini anlamanın en net yolu lastikleri incelemek ve yukarıda anlattığımız yöntemlerde lastikte aşınma olup olmadığını tespit etmektir. Ayrıca lastik üreticileri yine 10 seneyi aşkın bir süre önce üretilmiş olan lastiklerin kullanılmamasını önermektedirler.
Lastik Üretim Tarihini Öğrenmek İçin Tıklayın
Bu yazımızda belirttiğimiz açıklamalar Riken, Petlas, Sava, Starmaxx, Syron, Continental, Falken, Hankook, Googyear, Michelin, Pirelli, Kumho gibi dünyaca ünlü markaların üretmiş oldukları lastikler için geçerlidir. Sizler de bu yazımızda anlattıklarımızı inceleyerek lastik ömrü kaç km, lastik ömrü nasıl anlaşılır, lastikler kaç yılda bir değiştirilmeli gibi soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.