İçindekiler
Lastik üretim tarihi önemli midir?
Eskimiş ve diş derinliği azalmış olan lastikler kaza riskini ciddi oranda arttırmaktadır. Bu yüzden lastiklerimizi belirli süreler zarfında değiştirmemiz gerekmektedir. Lastikleri değiştirmek için uzmanlar 5 senelik süre dilimini baz almalarını ve bu süreden sonra en azından yılda bir kere lastiklerin durumunu bir uzmana kontrol ettirmelerini öneriyor. Ayrıca 10 yıldan eski olan lastiklerin kullanılmaması şiddetle önerilmektedir. Tabi çoğu vatandaşımız da lastik üretim tarihi nerede yazar bilmemektedir. Lastik tarihi bilgisi öğrenmek için neler yapmanız gerektiğini detaylı olarak bu yazımızda anlattık.
Lastik üretim imalat tarihi nerede yazar?
Lastik satın alırken veya aracımızda bulunan lastikleri değiştirmek istediğimizde muhakkak lastik üretim tarihi kontrol edilmelidir. Aynı zamanda ikinci el araç alımlarında oto lastik üretim tarihi aracı alıp almayacağımızı veya hangi fiyata alacağımızın belirlenmesi adına büyük önem taşımaktadır. Çünkü günümüzde lastik fiyatları bir hayli yüksektir. Bu yüzden ikinci el alırken lastiklerin durumuna bakılmalı özellikle üretim tarihleri kontrol edilmektedir. Peki lastik üretim tarihine nasıl bakılır?
Lastiklerin üretim yılı bilgisi lastik üzerinde yer almaktadır. Lastiklerin üretim yılı lastiğin yanlarında yer almakta olan DOT Numarası sayesinde kolaylıkla öğrenilmektedir. Lastik üretim tarihi öğrenmek için aşağıdaki resimdeki gibi bir kontrol gerçekleştirebilirsiniz. Lastik üzerinde sırayla lastiğin üretildiği fabrikanın kodu, zorunlu olmayan ile her lastik üreticisine ait özel kod ve lastik üretim tarihi yer almaktadır.
Yandaki resimde görmüş olduğunuz son dört rakam bizlere lastik üretim tarihi hakkında bilgi vermektedir. Lastik tarihi nasıl okunur derseniz ilk 2 rakam lastiğin kaçınca hafta üretildiği son 2 rakam ise lastiğin hangi yıl üretildiğini belirtmektedir. Bizim vermiş olduğumuz örnek resimdeki lastik 2010 yılının 29. Haftası üretilmiştir. Her lastikte lastik üretim tarihi bulunması zorunludur. Bu bizlere lastik ve lastiği üreten firma hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Riken, Petlas, Sava, Starmaxx, Syron, Continental, Falken, Hankook, Googyear, Michelin, Pirelli, Kumho gibi bütün araç ve motorsiklet lastiği üreticilerinde lastik üretim tarihi aynı şekilde okunmaktadır ve hepsinde de üretim tarihi lastiğin üzerinde yer alır.
Lastik üretim tarihi yazmıyor, ne yapmalıyım?
Lastik üretim tarihi oto ve motosiklet lastiği üreticileri tarafından lastiklere zorunlu olan konulması gereken bir bilgidir. Bu yüzden lastiğinizde muhakkak bu alan yer almaktadır. Ancak bazen lastik üreticileri bunu lastiğin tek tarafına yazmaktadırlar. Yani baktığınız bölümün arkasına bakacak olursanız lastiğin üretim tarihi yazdığını görebilirsiniz.
Lastik son kullanma tarihi nerede yazar?
Araç lastiklerinde bir son kullanma tarihi bulunmamaktadır. Ancak lastik üreticileri genel olarak lastiklerin ömrü oldukça iyi koşullarda saklansa dahi 10 senedir demektedir. Ancak bunun için sabit bir tarih söylemek yanlıştır. Bunun yerine lastiğin üzerindeki aşınmalara ve diş derinliklerine bakılır. Bu konuda uzman kişilerden bilgi alınması faydalıdır. Çünkü aracınız lastiği yıpranmış ise fren yaptığınızda durma mesafeniz artacaktır. Ayrıca kaygan zeminlerde tutunma zorlaşır ve trafik kazası riski artar. Bu yüzden lastiklerin düzenli kontrolü önemlidir.
Araç lastiklerinin durumu oto muayene işlemleri için de oldukça önemlidir. Lastikte derin aşınmalar varsa, lastiğin yanak kısımlarında balonlar oluşmuşsa, lastik desenlerinin diş derinlikleri 1.6 mm altına inmişse aracınız muayeneden geçmeyecektir. Ancak üretim tarihi muayene için önemli değildir. Asıl önemli olan lastiğin mevcut durumudur. Bazı lastiklerin üretim tarihi yeni olsa bile ciddi şekilde yıpranmış olabilir. Bu yüzden üretim tarihi değil, lastiğin o anki durumu esas alınır.
Lastiklerinizi Kaç Yılda Bir Değiştirmelisiniz?
Bu yazımızda lastik üretim tarihi nerede yazıyor, oto lastik tarihi okuma öğrenme, oto lastik üretim tarihi nasıl anlaşılır, lastik yaşı nerede yazar gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.