İçindekiler
- Psikoteknik belgesi (raporu) nedir, ne demektir?
- Psikoteknik belgesi gerekli mi, zorunlu mu, mecburi mi?
- Psikoteknik belgesi hangi araçlar için zorunlu, hangi araçlara alınır?
- Psikoteknik belgesi nereden alınır?
- Psikoteknik belgesi nasıl alınır?
- Psikoteknik belgesi almak için gerekli evraklar nelerdir?
- Psikoteknik belgesi alma şartları nelerdir, kimler alabilir?
- Psikoteknik belgesi ne kadar sürede çıkar?
- Psikotekik belgesi ne kadar süre, kaç yıl geçerlidir?
- Psikoteknik belgesi nasıl yenilenir?
- Psikoteknik belgesi ücretleri ne kadardır, kaç paradır?
- Psikoteknik belgesi e-devlete ne zaman düşer?
Psikoteknik belgesi (raporu) nedir, ne demektir?
Psikoteknik belgesi veya diğer adı ile psikoteknik raporu, sürücülerin hem bedensel hem de psikolojik olarak sürücülük yapmaya uygun olup olmadığını gösteren bir belgedir. Psikoteknik değerlendirme, çalışma psikolojisinin bir dalıdır ve bu değerlendirmenin sonucunda sürücülerin işe uygun olup olmadıkları tespit edilir. Psikoteknik belgesi, ticari yolcu ve yük taşımacılığı yapacak olanların alması gereken bir belgedir. Bunun yanında alkollü araç kullanmaktan 2. Kez ehliyeti geri alınan sürücüler, strajyer sürücüler ve kırmızı ışık ihlali, drift ve spin ihlali, hız sınırı ihlali yaparak 100 ceza puanı dolduran sürücülerin psikoteknik belgesi alarak sürücülük yapmaya elverişli olup olmadıkları tespit edilir.
Psikoteknik belgesi gerekli mi, zorunlu mu, mecburi mi?
Psikoteknik muayene ve değerlendirme raporu zorunluluğu ülkemizde 2012 yılında başlamıştır. Bu tarihten itibaren Karayolu Taşıma Yönetmeliği Madde 36-1-d’de açıkça belirtildiği üzere ticari olarak yük / eşya ve yolcu taşımacılığı yapan her sürücü bu belgeyi muhakkak almak zorundadır. Ayrıca alkollü araç kullanmaktan ikinci kez ehliyeti geri alınan sürücüler de ehliyetlerini geri almak için psikoteknik raporu almak zorundadırlar. Psikoteknik belgesi almamanın cezası bulunmaktadır. Güncel ceza miktarına Psikoteknik Belgesi Cezası Ne Kadar yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Psikoteknik belgesi hangi araçlar için zorunlu, hangi araçlara alınır?
Psikoteknik belgesi hangi araçlara gerekli ve kimler için zorunlu diye soracak olursanız aşağıda yazmış olduğumuz listedeki tüm araç sürücüleri psikoteknik belgesi almak zorundadır.
- Kamyon,
- Kamyonet,
- Tehlikeli Madde Taşıyan Araç Sürücüleri,
- Src 5 Belgesi olan ve Sınıf 1, Sınıf 7 ve tanker kullanıcıları,
- Otobüs,
- Minibüs,
- Ticari taksi
Sürekli olarak seyahat etmek durumunda olan şoförler belirli bir sürenin ardından iş stresi gibi çeşitli problemler yaşamaları muhtemel olmalarından dolayı sürücülere psikoteknik değerlendirme uygulaması gerçekleştirilmektedir. Trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanması için öncelikle düzenli olarak trafikte yer alan kişilerin bu işi yapmaya elverişli olup olmadıkları tespit edilmelidir. Bu yüzden de bu kişilere psikoteknik testleri uygulanır.
Psikoteknik belgesi nereden alınır?
Psikoteknik belgesi zorunluğu bulunan kişiler psikoteknik belgesi almak durumundadır. Yukarıda saymış olduğumuz bu kişiler belgelerini ücretli olarak veya ücretsiz olarak alabilirler. Ücretsiz olarak kamu hastanelerine müracaat edebilirsiniz. Ancak yapılan testlerin sonuçları ve muayene günü almak zaman alacaktır. Bu belgeyi daha kısa sürede almak istiyorsanız özel hastanelere ve sağlık kurumlarına müracaat edebilirsiniz. Ayrıca artık günümüzde çoğu sürücü kursa da bu belgeyi ücretli olarak vermektedir. İstanbul, Van, Zonguldak, Yozgat, Ankara, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Denizli, Erzurum, İzmir, Gaziantep, Hatay, Isparta gibi tüm il ve hatta ilçelerimizde psikoteknik raporu veren kurumlar bulunmaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmiş olan psikoteknik belgesi veren yerler ve psikoteknik belgesi veren kurumlar bu şekildedir.
Psikoteknik belgesi nasıl alınır?
Psikoteknik raporu almak için müracaat eden kişilerde; algılama, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği ile psikomotor yetenek ve becerilerine yani tepki hızı, göz, el ve ayak koordinasyonu, alışkanlıklar gibi becerilerine ve risk alma, saldırganlık ve sorumluluk gibi kişiler özelliklerine bakılmaktadır. Psikoteknik belgesi almak için öncelikle aşağıda saymış olduğumuz evraklar ile birlikte yazımızda da belirttiğimiz üzere özel veya kamu hastanelerine, Sağlık Bakanlığı tarafından psikoteknik belgesi vermeye yetkili kuruluşlara veya sürücü kurslarına müracaat etmelisiniz. Bu aşamada sizden psikoteknik teste tabi tutulmanız talep edilir. Bu test yaklaşık 1 saatlik bir testten ibarettir. Bu kısa süre zarfı içinde yukarıda saymış olduğumuz tüm maddeler dikkatli bir şekilde incelenir ve psikoteknik raporu almaya elverişli olan kişilere raporları teslim edilir.
Psikoteknik belgesi almak için gerekli evraklar nelerdir?
- Nüfus Cüzdan Fotokopisi
- Ehliyet Fotokopisi
- 2 adet fotoğraf (fotoğrafların arka yüzüne isim , soy isim ve T.C. kimlik numarası yazılması gerekiyor)
Psikoteknik belgesi veren firmalara müracaat ettiğinizde sizden yukarıdaki evrakları talep edeceklerdir. Alma sürecini hızlandırmak için psikoteknik belgesi için gerekli belgeleri tamamlayarak müracaat etmenizde fayda vardır.
Psikoteknik belgesi alma şartları nelerdir, kimler alabilir?
Psikoteknik belgesi almak için bazı başvuru şartları bulunmaktadır. Bu başvuru şartlarını sağlayan kişiler müracaatlarını gerçekleştirebilirler.
- Mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak
- Taşıtın niteliğine göre sürücü belgesi (ehliyet) sahibi olmak
- 63 yaşından gün almamış olmak
- Büyük otobüs kullanacak kişiler için 26 yaşından gün almış olmaları
- Şoförlük mesleği için psikoteknik ve beden açısından sağlıklı olduklarını gösteren sağlık raporunu yetkili bir sağlık kuruluşundan almak
- Uyuşturucu, silah, insan ve gümrük kaçakçılığı ile terör suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olmaları, şarttır.
- Tehlikeli madde taşıyan taşıtlar için , ilgili mevzuatın öngördüğü eğitimi almış olduğunu gösteren belgeye sahip olmak
Psikoteknik belgesi ne kadar sürede çıkar?
Psikoteknik belgesi alma süresi başvurduğunuz kuruma göre farklılık göstermektedir. Genel olarak Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilmiş olan özel sürücü kursları ve psikoteknik merkezleri bu belgeyi aynı gün içerisinde teslim etmektedir. Ancak kamu hastanelerinden bu belgeyi ücretsiz olarak almak isterseniz sonuçların ve belgenizin çıkması 1-2 ayı bulabilmektedir.
Psikotekik belgesi ne kadar süre, kaç yıl geçerlidir?
Psikoteknik değerlendirmeyi geçmeniz durumunda almış olduğunuz raporun geçerlilik süresi 5 senedir. Bu süre sonunda tekrar ticari araç kullanabilmek için raporunuzu yenilemeniz gerekmektedir.
Psikoteknik belgesi nasıl yenilenir?
Psikoteknik belgesi aldıktan sonra 5 sene geçmesi durumunda psikoteknik belgenizi güncellemeniz yani yenilemeniz gerekmektedir. Yenileme işlemleri için tıpkı ilk kez alıyormuş gibi yazımızda saymış olduğumuz merkezlere, laboratuvarlara başvuru yapmanız gerekmektedir. Psikoteknik belgesi geçerlilik tarihi yani almanız için son tarih belgenizde yazmaktadır. Bu işlemi her 5 senede bir yapmalısınız.
Psikoteknik belgesi ücretleri ne kadardır, kaç paradır?
Psikoteknik raporu konusunda en çok merak edilenlerin başında da bu raporun ne kadar olduğudur. Yazımızda belirttiğimiz gibi bu raporu ücretsiz olarak kamu hastanelerinden alabilirsiniz. Ancak hızlı bir şekilde almak istiyorum, acil lazım diyorsanız psikoteknik belgesi vermeye yetkili özel kurum ve kuruluşlara müracaat etmeniz gerekir. Burada 1-2 saatlik bir test sonucunda doktor onayı alınması durumunda raporunuz verilir. Günümüz yılı itibariyle bu raporun ücreti 250 TL ile 350 TL arasında kurs merkezine göre farklılık göstermektedir.
Psikoteknik belgesi e-devlete ne zaman düşer?
Ülkemizde çok sayıda sahte rapor düzenleyen ve insanları dolandıran kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçmek amacıyla E-Devlet üzerinden psikoteknik belgenizi sorgulama şansınız bulunuyor. Raporu almanızın ardından 1 ay içerisinde rapor E-Devlet sistemine yansıyacaktır. Psikoteknik belgesi E-Devlet’te görünmüyor diyorsanız henüz sisteme yansımamış olabilir. Psikoteknik raporu E-Devlet’ten nasıl alınır, bakılır için “https://www.turkiye.gov.tr/saglik-e-imzali-psikoteknik-degerlendirme-raporlari-sorgulama” sorgulama sayfasına giriş yapmalısınız. Burada almış olduğumuz psikoteknik raporunu görmeniz mümkündür. Akabinde de çıktısını alabilirsiniz.
Bu yazımızda psikoteknik belgesi şart mı, ne işe yarar, hangi hastaneden alınır, psikoteknikde ne soruyorlar, psikoteknik eğitimi ne kadar sürer, psikoteknik belgesi hemen alınır mı, psikoteknik değerlendirme belgesi nasıl nereden alınır, fiyatları ne kadar gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Psikoteknik raporu hakkında tüm soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirirseniz konuda uzman editörlerimiz en kısa sürede sizlere cevap verecektir.