İçindekiler
Trafik ışıkları nedir, ilk ne zaman kullanılmıştır?
Trafik lambası veya diğer adı ile trafik ışığı, yol bağlantı noktalarında, kavşaklarda, yaya geçitlerinde ve trafik kontrol altına alınması ihtiyacı duyulan diğer noktalarda bulunan bir çeşit trafik düzenleme aracıdır. Trafik ışıkları ilk olarak Londra’da 1868 yılında kullanılmıştır. Tabi bu tarihte ilk otomobil bile bulunmamıştı. Zaten trafik ışıkları ilk demir yolu ulaşımında kullanılmıştır. Trafik lambalarında bulunan evrensel renkler ile trafikte bulunan sürücü ve yayaların hareketleri belirlenir ve trafik düzenlenmiş olur. Trafik lambaları uzunca bir süre sadece demir yolu ulaşımında kullanılmaya devam etmiştir. 1914 yılında ise ABD’li otomobil sahibi olan Garrett Morgan ilk elektrikli otomobil trafik lambasını bularak araçlar için de kullanılmasını sağlamıştır. Garrett bunun patentini ise 1963 yılında günümüzde dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olan General Electrik firmasına 40 bin Dolar karşılığında satmıştır.
İlk trafik lambalarında sadece kırmızı ve beyaz renkler bulunuyordu. Günümüzde bilinen sarı renk sonradan eklenmiştir. İlk kullanıldığında kırmızıyı dur, beyazı ise geç anlamında kullanılıyordu. Ancak bu durum beyaz rengin diğer sokak lambaları ile karıştırılması ve ışık merceklerinin düşmesi ile kırmızı yerine beyaz ışık gösterilmesi gibi çeşitli sorunlardan dolayı değiştirildi ve kırmızı dur ile yeşil geç renkleri kullanılmaya başlandı. Günümüzde kullanılan sarı renk ise çok daha sonra eklenmiştir.
Trafik ışıklarındaki renklerin anlamları nedir?
Yayalar ve sürücüler için kullanılan trafik lambasında yer alan renklerin çeşitli anlamları bulunmaktadır.
Kırmızı Işık : Kırmızı ışık yolun trafiğe kapalı olduğunu ve durmanız gerektiğini bildirmektedir. Şayet kırmızı ışık yanıyorsa hiçbir yöne hareket etmeden beklenir.
Sarı Işık : Sarı ışık bir uyarı geçiş rengidir. İkaz anlamına gelen sarı ışık yolun trafiğe kapanmak üzere ve açılmak üzere olduğunu bildirir. Yani sarı ışık gördüğünüzde ya birazdan yeşil ışık yanacak ya da kırmızı ışık yanacaktır. Sarı ışık gören sürücü ve yayaların yavaşlaması gerekmektedir. Şayet hızınız duramayacak kadar fazla ise sarı ışıkta geçiş yapabilirsiniz. Ancak yavaş ilerliyorsanız durmalısınız.
Yeşil Işık : Yolun trafiğe açık olduğunu göstermektedir. Yeşil ışık gördüğünüzde diğer trafik kurallarına uyarak geçiş sağlayabilirsiniz.
Tüm bu ışıkların anlamları yayalar ve sürücüler için aynıdır. Bunların yanında bir de yanıp sönen ışıklar bulunmaktadır.
Aralıklı Yanıp Sönen Sarı Işık : Aralıklı yanıp sönen sarı ışık ikaz anlamına gelmektedir. Bu ışığı gördüğünüzde yavaş ve dikkatli bir biçimde geçiş yapmalısınız.
Aralıklı Yanıp Sönen Kırmızı Işık : Şayet aralıklı yanıp sönen kırmızı ışık gördüyseniz öncelikle durmalısınız. Yolun açık ve güvenli olduğunu gördükten sonra hareket edebilirsiniz.
Trafik Işıkları Neden Kırmızı, Sarı ve Yeşil?
Trafik lambaları hayatımızı nasıl kontrol etmektedir?
Trafik ışıkları özellikle araç trafiğinin yoğunluğunun fazla olduğu büyük şehirlerde hayati öneme sahiptir. Bilinenin aksine trafik lambaları sadece otonom çalışmamaktadır. Bunun yanında merkezi trafik kontrol sistemi ile yoğunluk durumu kameralar ile 24 saat boyunca tam zamanlı olarak takip edilir ve kontrol edilir. Oluşan arızalara anında müdahale gerçekleştirilir. Bu konuya büyük önem verilmektedir. Düşünsenize iki yönde de aynı anda yeşil ışık yandığını? Bu denli bir hata ne kadar büyük sonuçlar getirebilir.
Trafik ışıklarında süreler
Trafik ışıklarında süreler yoğunluk durumuna göre farklılık göstermektedir. Yani yeşil ışık her zaman şu kadar saniye yanar, kırmızı ışık şu kadar saniye durur demek mümkün değildir. Ancak bunun belirli sınırlar aralığında olması yani bir minimum ve maksimum değerinin olması gerekmektedir.
- Taşıtlar için en az 8 saniye yeşil ışık yanmalıdır. Maksimum yeşil ışık süresi yoktur.
- Taşıtlar ve yayalar için genel olarak minimum 3 saniye sarı ışık yanmaktadır. Maksimumu yoktur.
- Işık devresi en fazla 150 saniye olmaktadır. Kırmızı ışık süresi de bu süre içerisinde belirlenir.
Trafik ışıkları olmasaydı ne olurdu?
Şayet trafik ışıkları olmasaydı bu kadar yoğun bir araç trafiğini kontrol etmek imkansıza yakın olabilirdi. Trafik kazalarının sayısı önemli ölçüde artar, yayaların ve sürücülerin can güvenlikleri ciddi oranda azalırdı. Trafik düzenli olarak tıkanacağı için itfaiyeler, polis araçları vb. araçlar olay yerine ulaşamazlardı. Kısacası trafik kam bir kaos ortamına dönüşürdü.
Trafik ışıklarına ne zaman uyulmaz?
Trafik ışıklarına bazı durumlarda uymamalısınız. Şayet bir noktada hem trafik lambası hem de trafik polisi varsa, trafik polisinin yönlendirmesi esastır. Burada ışığa riayet etmeden trafik polisinin söylediklerine uymalısınız.
Özel geçiş üstünlüğü bulunan araçlar trafik ışıklarından dikkatli olmaları durumunda geçebilmektedirler. İtfaiye, Ambulans gibi araçlar siren ve korna gibi uyarıcılar ile ışıkların ne olduğuna bakmaksızın geçiş sağlayabilirler. Bunların dışında trafik ışıklarına uymamanın trafik cezası olduğunu unutmayın.
Trafik Işıklarına Uymamanın Cezasını Öğrenmek İçin Tıklayın
Bu yazımızda trafik ışıkları ne işe yarar, nerelerde bulunur kullanılır, Türkiye’ye ne zaman geldi, ilk ne zaman icat edildi gibi konularda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ TRAFİK DERSİMİZDEKİ SLAYTA ÇOK YARDIMCI OLDUNUZ.TEŞEKKÜRLER.