İçindekiler
Yolcu ve servis taşımacılığı yetki belgesi nedir?
Ülkemizde yolcu ve servis taşımacılığı yapabilmek için öncelikle yolcu ve servis taşımacılığı yetki belgesi almanız gerekmektedir. Bu belge tüm yolcu taşıyan, personel taşımacılığı yapan ve okul servislerinde çalışan şoförlerden istenen bir belgedir. Ulaşım Koordinasyon Merkezi ya da bilinen kısa adı ile UKOME, tüm öğrenci ve personel taşıyacak olan kişiler güzergah kullanım izin belgesi yanında servis taşımacılığı yetki belgesi ve servis taşımacılığı kartı sahibi olmaları gerekmektedir. Ülkemizde yetki belgelerinin çeşitleri bulunmaktadır.
D1 yetki belgesi
Şehirler arası otobüs ticari yolcu taşımacılığı gerçekleştirecek gerçek ve tüzel kişilere verilen yetki belgesidir. Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınmaktadır. D1 yetki belgesi alacak olan kişilerin aşağıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir.
- D1 yetki belgesi alacak olanların ticari olarak tescil edilmiş otobüslerle toplamda 150 adet koltuğa ve 60.000 TL sermayeye sahip olmaları gerekmektedir.
- Asgari kapasiteyi sağlayan araçların başvuru ve faaliyet süresinde 10 yaşından küçük olmaları şarttır.
- Başvuru için en az bir üst düzey ve orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip en az bir kişinin istihdam edilmesi gerekmektedir.
- D1 yetki belgesi başvurusu için, araçlarda bulunan şoförün SRC 1 belgesi ve SRC 2 belgesi ile psikoteknik değerlendirme belgesi sahibi olması gerekmektedir.
D2 yetki belgesi
D2 yetki belgesi otobüs ile yurt içinde tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacak olanlara verilen bir belge türüdür. A, B, C, D ve K gibi harflerle temel kategorilere ayrılan bu belgeler, verilmiş oldukları organizasyonun neleri taşıyabileceğini göstermektedir. Örnek olarak İzmir’den İstanbul’a gezi için bir grubu götürecek olan bir şirket muhakkak D2 yetki belgesi almalıdır.
D2 yetki belgesi alacak olanların en az 75 koltuk kapasitesine sahip olmaları, minimum 30 bin TL sermayeye sahip olmaları, araçlarının 10 yaşından küçük olmaları gerekmektedir.
D3 yetki belgesi
D3 yetki belgesi ülkemiz içinde personel taşımacılığı faaliyetlerini gerçekleştirmek isteyenlerin alması gereken bir belgedir. Belgenin kullanımında herhangi bir ticari faaliyet yoktur. En az bir minibüs veya araçla kendi bünyesindeki personelleri taşımak için kullanılır ve bu araçlarda yaş sınırı aranmamaktadır.
D4 yetki belgesi
D4 yetki belgesi 100 kilometreye kadar olan şehirler arası veya il içi tarifeli ile tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı gerçekleştiren kişilerin almaları gereken bir belge türüdür. Örnek olarak Kadıköy ilçesinden bir kişiyi havalimanına belirli bir ücret karşılığı götürmek isterseniz D4 yetki belgesi almanız gerekmektedir.
- D4 yetki belgesi alacak olan kişilerin en az bir en fazla 10 araç kaydetme hakkı bulunmaktadır.
- D4 yetki belgesi kapsamında ki araçların taşımacılık faaliyetlerinde şoförlerinden SRC1/SRC2 türü mesleki yeterlilik belgesiyle, psikoteknik değerlendirme belgesine sahip olma şartı aranır.
Yolcu ve servis taşımacılığı belgesi nasıl ve nereden alınır?
Yetki belgesi alacak kişilerin vergi levhalarında belirtilen merkez adresinin bağlı bulunduğu ilin, bağlı bulundukları Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor.
Yolcu ve servis taşımacılığı yetki belgesi almak için gerekli evraklar nelerdir?
- Oda faaliyet belgesi,
- Şirket yetkilisine ait imza sirküleri,
- Ticaret sicil gazetesi örneği,
- Öğrenci ve personel servis taşımacılığı taahhütnamesi,
Bunların yanında başvuru grubuna göre değişiklik gösteren ve yazımızda anlattığımız belgeleri de toplamanız şarttır.
Bu yazımızda yolcu ve servis taşımacılığı yetki belgesi hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.