İçindekiler
Lastik tamir kiti nedir?
Araçlar hakkında en sık karşılaşılan, belki de araç sahiplerini en çok mağdur eden konulardan bir tanesi lastiklerin patlamasıdır. Her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da, birçok sürücünün başına gelmiş bir durumdur. Şayet aracınızda stepne yani yedek lastik ve lastiği değiştirmek için gerekli ekipmanlarınız varsa kendi imkanlarınızla patlak lastiği değiştirebilirsiniz. Şayet yanınızda yedek lastiğiniz yoksa da çekici çağırarak bir lastik tamircisine aracınızı çektirebilirsiniz. Bazı kasko firmaları bu durumlarda ücretsiz çekici hizmeti vermektedir. Bu yüzden kaskonuz varsa detaylarını öğrenmeyi unutmayın. Bu yöntemlerin dışında oldukça pratik olan bir çözüm yöntemi daha bulunmaktadır: lastik tamir kiti.
Lastik tamir kiti veya diğer bir adı ile lastik onarım spreyi ile patlayan lastiklerinizi dakikalar içerisinde eski haline getirmek mümkün. Oto lastik tamir kiti aslında tek bir şişeden oluşmaktadır. İsmi biraz yanıltıcı olabilir. Bu ürün aracınızda her zaman bulunması gereken ve oldukça az bir yer kaplayan bir üründür.
Lastik tamir kiti nasıl kullanılır?
Lastikler, araçların en önemli ekipmanlarından bir tanesidir. Performans kadar sürüş güvenliğinizi de doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden lastiklerin durumunu düzenli olarak kontrol etmeli ve fazla ya da az şişkin olmamasına özen göstermelisiniz. Fakat bazen ufak bir çivi veya kırık bir cam parçası düzgün giden her şeyi bir anda değiştirebilir. Şayet yanınızda lastik tamir kiti varsa şanslısınız. Çünkü lastik tamir kiti ile lastiğinizi oldukça kısa bir sürede yeniden şişirmeniz mümkündür. Ancak lastik tamir kiti kullanımı sırasında bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Lastik tamir kiti spreyini lastiğinize uygulamadan önce aracınızın mümkün olduğunca düz bir zeminde olmasına, aracınızın çalışmıyor olduğuna ve el freninin çekili olduğuna emin olmalısınız.
- Lastik tamir kitini kullanmadan önce birkaç dakika çalkalamalısınız.
- Spreyin hortumunu lastik supabına yani havası şişirilen yere yerleştirin.
- Güvenlik kapağını açık ve spreyi dik bir vaziyete getirin.
- Sprey dik bir konumda iken üzerindeki düğmeye basarak, sprey içindeki kimyasal maddenin lastik içine aktarılmasını sağlayın.
- Lastiğinizin uygun şişkinliğe gelip gelmediğini gözlemledikten sonra yola çıkabilirsiniz.
- Mümkün oldukça 5-10 dakika aracınızı düşük hızda kullanmaya özen gösterin. Çünkü bu süreçte kimyasal madde lastiğe eşit miktarda dağılacaktır.
- Lastiğin inmesine veya patlamasına sebep olan çivi vs. gibi maddeyi çıkarmamalısınız. Çünkü lastik kiti hava çıkışı olan yeri kimyasal sayesinde büyük oranda kapatmaktadır. Siz cismi çıkarırsanız daha çok hava dışarıya çıkacaktır.
- Lastik tamir kiti ile lastiğinizi belirli bir süre sizi yolda bırakmadan veya sorun yaratmadan kullanabilirsiniz. Ancak ilk vakitte lastiğinizi tamir ettirmek için bir tamirciye götürmeyi unutmamalısınız. Çünkü lastik tamir kiti uzun dönem kullanımlar için değildir. Kısa vadede sizi yolda bırakmamak adına oluşturulmuştur.
Lastik tamir kiti her araca uygun mudur?
Honda, Peugeot, Volvo, Wolkswagen, Mazda, Renault, Fiat, Dacia, Honda gibi tüm araç markaları, motosiklet modelleri ve bisiklet modelleri rahatlıkla lastik tamir kiti kullanabilir. Kısaca otomobil modellerinde, hafif ticari araçlarda, motosikletlerde ve bisikletlerde kullanımı uygundur. Ancak kamyon, tır, otobüs gibi ağır vasıtalarda kullanılmaması önerilmektedir.
Lastik tamir kiti lastiğe zarar verir mi?
Lastik tamir kiti kullanılan lastiklerin bir daha kullanılamayacak duruma geldiği yanlış bilinen bir bilgidir. Lastik tamir kitleri sizi yolda bırakmayan ve tamirciye gidene kadar lastiğinizin şişik kalmasını sağlayan bir ekipmandır. Lastiğe zarar vermeyen tamir kitleri sayesinde lastikleri 20 psi’ye kadar şişirebilirsiniz. Ancak lastikçiye gittiğinizde lastikte lastik tamir kiti kullandığınızı belirtmelisiniz.
Lastiklerinizin belirli bir süre ömrü olduğu ve bu süreden sonra aşınma çok yapacağı için patlamaya veya arıza yapmaya daha müsait olacağını unutmamalısınız. Lastiklerinizi değiştirmeniz gereken zamanı öğrenmek için lastikler ne zaman değiştirilmeli sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Bu yazımızda patlak lastik tamir kiti nedir, lastik tamir kiti zararlı mı gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Lastik tamir kiti kullanıcı yorumları için aşağıda vermiş olduğumuz yorum bölümümüze düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.