Elektrik enerjisini, kimyasal enerji olarak biriktiren ve bunu ihtiyaç halinde yeniden elektrik enerjisine dönüştüren cihaza akü denilmektedir. Akü araçlarda bulunan en önemli cihazdır. Bozulması ve bitmesi durumunda araç çalışmayacaktır. Bu yüzden akünün düzenli olarak bakımlarının yapılması ve ömrünün uzatılması gerekmektedir. Akü her ne kadar tüm bakımları yapılmış olsa da belirli bir yıl aktif olarak çalışabilmekte ve daha sonra ömrünü tamamladığı için değiştirilmesi gerekmektedir. Peki bu akü ömrü kaç yıldır?
İçindekiler
Akü ömrü ne kadardır, kaç yıldır?
Akü ömrü için sabit bir zaman dilimi vermek oldukça yanlıştır. Ancak genel olarak yeni nesil araçlardaki aküler 5 ile 7 sene aralığında rahatlıkla dayanabilmektedir. Gerek otomobil gerekse motosiklet aküleri için ortalama akü ömrü bu kadardır. Akü ömrü; aracın tipine, aracın kullanım şekline ve sıklığına, akünün tipine göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin uzun yıllar dayanacak olan akünün, farların açık bırakılması sebebi ile çok daha kısa sürede bitmesi olağandır.
Akü ömrü nasıl uzatılır?
Akü muhakkak belirli bir yıl sonunda ömrünü tamamlayacaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken basit işlemleri yaparak akü ömrünü uzatmak mümkündür.
- Aracınızın motoru kapalı iken; radyo, klima, far ve silecek gibi fonksiyonları kullanmayarak akü ömrünü uzatabilirsiniz.
- Akünün bozulmaması için üzerine yağ ve yakıt bulaşmadığı tespit edilmeli varsa temizlenmelidir.
- Akünün üzerindeki havalandırma deliklerinin açık olması akünün daha performanslı çalışmasına sebep olur.
- Akünün kutup başlarının paslanmadan korunması gerekmektedir.
- Akünün uzun ömürlü olması ve oluşabilecek arızaları minimuma indirmek için muhakkak bakımlarının aksamadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çünkü bireysel olarak gözle fark edemediğimiz sorunlar bilgisayarlarca kolaylıkla fark edilebilir ve bu bakımlar sırasında düzeltilebilir.
Akü ömrünü etkileyen faktörler nelerdir?
- Aracı kısa mesafede kullanmak bilinenin aksine akü ömrünü uzatmaz, tam tersi kısaltır. Çünkü araç çalışırken aküden büyük miktarda enerji çekilir ve bunun yerinin doldurulması için aracın belirli bir süre çalışır olması gerekmektedir. Ancak kısa mesafe yolculuklarda bu mümkün değildir.
- Çok yüksek sıcaklıklarda veya düşük sıcaklıklarda aracın çalışması akü ömrünü kısaltmaktadır. Çünkü böyle havalarda genel olarak aküyü etkileyen diğer silecek, ısıtma ve soğutma gibi sistemler de çalıştığı için akü ömrünü daha çabuk tamamlar.
- Aracın uzun süre çalıştırılmaması da akünün daha kısa sürelerde bitmesine sebep olmaktadır. Bilinenin aksine aracın park halinde durması akü ömrünü uzatmak, tam tersi kısaltır.
- Araca sonradan eklenen elektrik aksanları ve orijinal olmayan parçalar akü ömrünü etkilemektedir. Radyo, telefon kiti, navigasyon, araç içi aydınlatma, farlar gibi çeşitli parçalar akünün daha çabuk tükenmesine sebebiyet verebilmektedir.
Akü ömrünün azaldığı nasıl anlaşılır?
Yeni nesil araçlarda akünün şarj durumunu gösteren bir göster araçlarda yer almaktadır. Şayet akünüz azalırsa yol bilgisayarı uyarı verecektir. Bunun dışında bireysel olarak akü ömrünün azaldığını anlamak oldukça zordur. Akü ömrünün azaldığı bakım servislerinde kolaylıkla anlaşılabilmektedir.
Akü ömrü ölçümü, hesaplaması nasıl yapılır?
Akünün doluluk oranı şarj durumu tablosu kullanılarak yorumlanmaktadır. Şayet akü açık sistem bir akü ise yoğunluk ve voltaj ölçümü, kapalı sistem bir akü ise sadece voltaj ölçümü yaparak akü hakkında yorum yapılabilir. Voltajı dijital voltmetre yardımı ile, yoğunluk ise hidrometre yardımı ile ölçülebilir. Tabloya göre akü 12.60 voltun üzerinde ise veya, 1.28 gr/cm3’ün üzerinde ise bu akü için yüzde 100 dolu akü veya full şarjlı akü yorumu yapılabilir. Fakat voltaj değeri 12.4 voltun altında ise bu aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir. Bu akünün muhakkak redresör şarjı ile seviyesinin yukarıya çekilmesi gerekmektedir.
Akü Bitince Ne Yapmalısınız Öğrenmek İçin Tıklayın
Bu yazımızda İnci Akü, Mutlu Akü, Varta Akü ve diğer akı markaları için ortalama oto akü ömrü ne kadardır, akü ömrü nasıl uzatılır gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.