Trafik Cezaları

Çakar lamba takmanın cezası ne kadardır?

Çakar lamba cezası nedir?
Tarafından yazıldı Rooting

Çakar lamba nedir?

Çakar lamba, araçların tavan ve ön panjur kısımlarına takılan, mavi kırmızı ışık yanan bir çeşit araç aksesuarıdır. Bu ışıkların yanında araçlara siren de takılmaktadır. Çakar lambalar trafikte geçiş üstünlüğünün bulunmasından dolayı yetkisi olmamasına karşın çok sayıda araç sahibi tarafından kullanılmaktadır. Yönetmeliğin izin vermiş olduğu hariç diğer araçların çakar lamba kullanmaları kesinlikle yasaktır. Peki hangi araçlar çakar kullanabilir?

Hangi araçlar çakar lamba kullanabilir, takabilir?

Trafikte birçok araçta çakar lamba görmekteyiz. Bu da akıllara çakar lamba kimlere serbest sorusunu getirmektedir. Çakar lamba yönetmeliği ile çakar lamba kullanabilecek araçlar belirlenmiş durumdadır. Buna göre; ambulans, itfaiye, cankurtaran, kolluk kuvvetlerinin araçları ile güvenlik tehdidine karşı devletin en üst protokolüne verilen araçlar çakar lamba takabilmektedir. Burada koruma araçları da yönetmelik kapsamında çakar lamba kullanabilmektedir. Bunun yanında milletvekili çakar lamba takabilir mi sorusu yöneltilmektedir. Çıkartan çakar lamba yönetmeliği ile milletvekillerinin çakar lamba taşıyan araçları kullanabilecekleri açıkça belirtilmiş durumdadır. Bunların dışında yer alan; üst düzey yöneticiler, genel müdürler, daire başkanları gibi kişiler ise çakar lamba kullanamazlar. Bu konuda yapılan denetimler oldukça yoğundur ve tespiti halinde çakar lamba cezaları uygulanmaktadır.

Çakar lamba kullanmanın cezası nedir, ne kadardır? 2023

Çakarlı araçları trafikte geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Çoğu sürücü de trafikte zaman kaybetmemek adına bu geçiş üstünlüğünden faydalanmaya çalışmakta ve araçlarına çakar lamba taktırmaktadır. Çakar lamba yetkisi olmayan kişilerin kullanımı kesinlikle yasaktır.

YILCEZASIERKEN ÖDEME İNDİRİMİCEZA PUANI
20234.064 TL3.048 TLYOK
20221823 TL1367,25 TLYOK
20211339 TL1004,25 TLYOK
20201228 TL921 TLYOK
20191002 TL751,5 TLYOK

Şayet araçta çakar lamba takılıyken tespit edilen sürücü aracın sahibi değilse aynı ceza miktarı araç sahibine yani ruhsata da yazılmaktadır. Şayet aracın sahibi aynı zamanda aracı kullanan sürücü ise sadece yukarıdaki ceza tutarını öder. Çakar lamba cezası yazılan sürücülere araçlarından çakar lambayı söktürmeleri için 7 iş günü izin verilir. Bu 7 günlük süreçte halen araçlarında çakar lamba durduğu tespit edilirse araç trafikten men edilir. Yine aynı şekilde 1 sene içerisinde 3 kez çakar lamba kullanma cezası yediyseniz aracınız trafikten men edilecektir. Trafikten men cezasının kalkması için Trafikten Men Cezası Nasıl Kaldırılır yazımızda anlattıklarımızı uygulamalı ve aracınızdan çakar lambayı söktürmelisiniz.

26/2 trafik cezası nedir : Araçlarında çakar lamba takılı olan sürücülere ve araç sahiplerine Trafik Kanunu’nun 26/2 maddesi gereğince trafik cezası kesilmektedir. Bu madde : Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazları mevzuatta izin verilmeyen araçlara takmak ve kullanmak şeklindedir.

Çakar lamba neden yasak, neden yasaklandı?

Çakar lamba araçta geçiş üstünlüğü bulunanları ifade etmektedir. Bu yüzden araçlarına çakar lamba takan sürücülerin trafikte geçiş üstünlüğü olduğunu düşündürmektedir. Çok sayıda kişi hukuksuz bir şekilde araçlarına çakar lamba takmaktadırlar. Halbuki sadece yukarıda saymış olduğumuz araçlardan bunun bulunması gerekmektedir.

Bu yazımızda çakar ışık cezası nedir, çakar lamba cezası, çakar lamba ceza maddesi, çakar yasağı maddesi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap