İçindekiler
Trafikten men cezası nedir, ne demektir?
Trafikte can ve mal güvenliği çok önemlidir. Bu güven ortamının tahsis edilmesi maksadıyla trafik kuralları oluşturulmuştur. Sürücülerin ve yayaların bu kurallara uymaları beklenmektedir. Her yıl binlerce vatandaşımız trafik kazalarında can vermektedir. Bu kurallar silsilesinden bir tanesi de araçların trafiğe çıkabilir durumda olmasıdır. Bu yüzden araçlar düzenli aralıklarla periyodik bakımlara girmeli ve güvenlik durumları gözden geçirilmelidir. Aracın trafiğe çıkmak için yeterli güvenlikte bulunmaması ve çeşitli kuralları ihlal etmesi sebebi ile trafikten men cezası verilmektedir. Trafikten men cezası, aracın belirli bir süre bir yere veya otoparka çekilerek trafiğe çıkmasının yasaklanması işlemine verilmektedir. Yani trafikten men edilen araç, sürücü tarafından bu süre zarfında kesinlikle kullanılmayacaktır. Peki hangi hallerde aracınız trafikten men cezası alabilir?
Trafikten men cezası sebepleri, nedenleri nelerdir?
Aracınızın trafikten men edilmesi için birçok sebep bulunmaktadır. Aşağıda saymış olduğumuz kurallardan bazılarını ihlal ederseniz ve bu durumun tespiti yapılırsa aracınız trafikten men cezası alacaktır.
- Araçta yapacağınız değişikliği 1 ay içerisinde araç tescilini gerçekleştiren kuruluşa haber etmemek,
- Tescilli araçların satın alınmasından sonra, 1 ay içerisinde kendi adlarına tescil belgesi almamak,
- Aracın lastikleri, fren, farları gibi oldukça önemli teknik donanımların bozuk, eksik veya teknik şartlara aykırı olarak bulunması,
- Trafik Kanunu’nca belirlenen taşıma sınırının aşılması,
- Zararlı ve tehlikeli maddeleri gerekli izinleri almadan yüklemek ve taşımak,
- Özel izinle taşınabilecek eşyaları izinsiz yüklemek, taşımak,
- Tescil edilmiş olan araçların tescil plakası ve trafik belgesi almadan karayoluna çıkartmak,
- Aracın tescili yoksa geçici tescil plakası ve geçici trafik belgesi almadan trafiğe çıkmak,
- Her araçta mecburi olarak bulunması gereken (plaka, ışık, renk, sembol, yazı gibi ) işaretleri bulundurmamak,
- Aracın muayenesini yaptırmamış olmak,
- Aracı trafik belgesinde gösterilen amacın dışında kullanmak,
- Belediyelerden herhangi bir izin almaksızın belediye sınırları içinde ticari amaçla yolcu taşımak,
Araçlar neden trafikten men edilir bu şekilde açıklayabiliriz. Tabi bu kuralların içerisinde çakar lamba takmak, cam filmi kullanmak gibi çeşitli yasakları ihlal etmekte dahildir. Aracınıza herhangi bir şekilde trafikten men cezası verildiyse bunu kaldırmalısınız. Çünkü trafikten men edilen araç otoparka çekilecektir. Bunun yanında tarafınıza hangi kuralı ihlal ettiyseniz ilgili ceza tutarı kadar para cezası kesilecektir. Hem bu para cezasını hem de aracın otoparkta durduğu süre zarfında otopark parası ödemeniz gerekmektedir. Tüm bu durumların önüne geçmek için bir an önce trafikten men cezası kaldırma için gerekli işlemleri başlatmalısınız.
Trafikten men cezası nasıl kaldırılır?
Trafikten men cezasını kaldırmak için öncelikle ihlal etmiş olduğunuz ihlalin cezasını tamamen ödemeniz gerekmektedir. Aksi halde trafikten men cezasını kaldıramazsınız. Bunun yanında trafikten men cezasının sebebi de kaldırılmalıdır. Örneğin farınızda sorun varsa bunun düzeltilmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra aracın yeniden trafiğe çıkabilir olduğunun bildirilmesi adına trafik tescil şubelerine müracaat etmeli ve trafikten men şerhi kaldırılmalıdır. Sürecin sonunda araç yeniden trafiğe çıkabilecektir. Borcunuzu nasıl ödeyebileceğinizi aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz.
Trafik Cezası Nasıl Ödenir Öğrenmek İçin Tıklayın.
Trafikten men cezası sorgulama
Trafikten men cezası sorgulama işlemi genel olarak araç alırken veya satarken gerçekleştirilen bir işlem türüdür. Aracı alacak olan kişi araç üzerinde men cezası var mı, yok mu öğrenmek için sorgulama gerçekleştirmektedir. Önceden internet üzerinden E-Devlet veya Tramer üzerinden rahatlıkla kontrol edilebilen trafikten men durumu artık noterliklerden öğrenilebilmektedir. Bunun sebebi gizlilik ilkeleridir.
Trafikten men cezası verilen araç trafik kurallarını hiçe saymış ve trafikte bulunması tehlikeli bir araçtır. Bu yüzden bu tehlikenin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sizler de düzenli olarak aracın eksiklerini kontrol etmeli ve bu şekilde bir trafik cezası almamak adına dikkatli olmalısınız. Bu yazımızda trafikten men edilen araç nasıl trafiğe sokulur, trafikten men cezası kaldırmak, araç trafikten men/muhafaza altına alma tutanağı, motosiklet trafikten men cezası gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.