Sürücü belgesi veya diğer adı ile ehliyet, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçları kullanmanıza olanak tanıyan ve kimlik yerine de geçen resmi bir belgedir. Her araç grubunun kendisine özgü bir ehliyet sınıfı bulunmaktadır. 2016 yılından bu yana güncel olarak bu ehliyet sınıfları; M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F şeklindedir. Bu ehliyet sınıflarından herhangi bir tanesini alabilmek için “Ehliyet Nasıl Alınır” sayfamızda anlattığımız üzere sizden istenilen belgeler arasında sürücü olur sağlık raporu bulunmaktadır. Ehliyet için sağlık raporu, sizin ilgili aracı kullanmanız için sağlığınızın elverişli olup olmadığının tespitinin yapıldığı bir dizi muayene işlemi sonrasında tarafınıza verilir. Peki bu raporu nereden alabilirsiniz?
İçindekiler
Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır?
Ehliyet için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır yani yetkili kurumları bakanlık belirlemiştir. Ehliyet için sağlık raporu yönetmeliği kapsamında bakanlıkça yetki verilen kurum ve kuruluşlar aşağıdaki gibidir.
- Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri,
- Sağlık ocakları ( Aile sağlık merkezleri ),
- Özel hastaneler,
- Özel tıp merkezleri,
- Özel poliklinikler,
- Özel muayenehaneler,
Gibi kurum ve kuruluşlardan ehliyet için sağlık raporu alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eskiden sadece kamu kurum ve kuruluşlarından alınabilen sağlık raporu artık birçok kurum ve kuruluş tarafından verilebilmektedir. Böylelikle ehliyet almak veya ehliyet yenilemek isteyenler için seçenekler artmış ve daha hızlı ve daha kolay biçimde sağlık raporu alınabilir hale gelmiştir.
Ehliyet için sağlık raporu nasıl alınır?
Ehliyet için sağlık raporu almak veya ehliyet yenileme için sağlık raporu almak istiyorsanız öncelikle sürücü beyan formu doldurmanız gerekmektedir. Bu form önceden sağlık kurumlarında tarafınıza veriliyor ve burada doldurmanız isteniyordu. Ancak artık sağlık kurumuna müracaat etmeden önce E-Devlet üzerinden bu forma ulaşmanız ve doldurarak müracaat etmeniz gerekmektedir. Şayet bir E-Devlet şifreniz bulunmuyorsa PTT şubelerinden 2 TL karşılığında kimliğiniz ile birlikte şifrenizi alabilir ve bu şifreniz ile E-Devlet Kapısı’na giriş yapabilirsiniz.
Sürücü beyan formu E-Devlet’ten nasıl alınır?
Sürücü beyan formu almak için öncelikle “https://www.turkiye.gov.tr/saglik-surucu-raporu-beyan-basvurusu?yeni=Basvuru” sayfasına giriş yapmalısınız. Buradan TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenilen boy, kilo, adres gibi bilgi kısımlarını doldurarak sağlık durumunuzu tanımlamak için yapılan test bölümüne geçmelisiniz. Bu test bölümünde herhangi bir kalıcı hastalığınızın olup olmadığını size sunulan yaklaşık 50 soru ile beyan etmiş olursunuz. Buradaki soruları herhangi bir şekilde okumadan geçmemelisiniz. Çünkü ileride yaşanabilecek sorunlarda bu başvuru sistemindeki beyanınız esas alınır. O yüzden tüm soruları okumalı ve bir rahatsızlığınız yoksa “Hayır” seçeneklerini seçerek ilerlemesiniz. Testi bitirdikten sonra sürücü beyan formunu bilgisayarınıza indirmeli ve daha sonra da çıktısını almalısınız. Almış olduğunuz çıktı ve kimliğiniz ile beraber yukarıda bahsettiğimiz ehliyet sağlık raporu veren yerler arasında dilediğiniz müracaat ederek sağlık raporu alma işlemlerinizi tamamlamalısınız.
Sağlık raporlarında grup kavramları nedir?
Yeni ehliyetlerde birçok değişiklik gerçekleştirildi. Ehliyet sınıfları ile beraber sağlık raporlarına da grup kavramları getirildi. 1. Grup sağlık raporu ile 2. Sınıf sağlık raporu artık ehliyet için sağlık raporu almak istiyorsanız karşınıza çıkan şeylerden bir tanesidir. Peki nedir bu rapor grupları?
- Birinci grup sağlık raporları : M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı ehliyet alacak olanlar 1. Grup sağlık raporu alacaklardır. Bu sınıfta yer alan ehliyetler 10 senede bir yeni sağlık raporu alarak yenileneceklerdir.
- İkinci grup sağlık raporları : C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı sürücü belgesi almak isteyenler 2. Grup sağlık raporu almalıdırlar. Otobüs, tır, iş makinesi gibi ağır vasıtalar için geçerli olan bu ehliyet sınıflarında ehliyetler 5 senede bir yeni sağlık raporu alarak yenilenmelidir.
Ehliyet sağlık raporu almak için ister devlet hastanesine isterseniz de aile hekiminize müracaat ettiniz diyelim. Şayet hekim yapmış olduğu muayene sonucunda “sürücü olabilir” kısmını işaretlediyse sağlık raporunuz tamamdır. İster 1. Grup isterseniz de 2. Grup ehliyet için müracaat etmiş olun, almış olduğunuz sağlık raporu ikisi için de geçerli olacaktır. Ancak görme, duyma veya başka bir sürücü olmanıza engel taşıyabilecek bir sorununuz olduğunu düşünüyorsa sizi uzman tabiplere yönlendirecektir. Bu aşamadan sonra teşekküllü bir hastaneye veya bölüme yönlendirilirsiniz. Burada tarafınıza yapılan testler sonucunda sürücü olmanıza engel bir durumun tespiti yapılırsa “sürücü olamaz” kısmı işaretlenir. Şayet ağır vasıta kullanmak için gerekli sağlık durumunuz bulunmuyorsa da sadece “1. Grup sürücü olur” kısmını işaretleyeceklerdir. Bu sayede sadece 1. Gruptaki ehliyet sınıflarını alabilmek için başvuru yapabilirsiniz.
Ehliyet sağlık raporu ücreti ne kadardır, kaç paradır?
Ehliyet için sağlık raporu alma ücreti başvurduğunuz kuruma göre değişkenlik göstermektedir.
- Aile hekimi yani aile sağlık merkezinden ÜCRETSİZ bir şekilde rapor alabilirsiniz.
- Aile hekiminiz devlet hastanesine yönlendirdiyse 75 TL ücret ödemek zorunda kalırsınız.
- Doğrudan devlet hastanesine veya üniversite hastanesine müracaat ederseniz 200 ile 300 TL arasında bir ücret ödemek zorunda kalırsınız.
- Özel sağlık kurumlarında yani özel hastanelerde ücretler hem daha yüksek hem de değişkendir.
Genel olarak ehliyet sağlık raporu fiyatları bu şekildedir. Sizlerin de müracaat ettiği ve farklı ücret aldıkları kurumlar olduysa bunu yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Bu sayede diğer ehliyet almak isteyen adaylara yardımcı olmuş olursunuz.
Kısaca : Yazımızda bahsettiklerimizi toparlayacak olursak kısaca ehliyet sağlık raporu almak için öncelikle E-Devlet üzerinden sürücü beyan formu başvurusu yapmalısınız. Almış olduğunuz çıktı ile dilediğiniz sağlık kurumuna müracaat ederek ehliyet sağlık raporunuzu alabilirsiniz. Bu raporu ücretsiz olarak aile hekimlerinden veya ücretli şekilde diğer sağlık kurumlarından alabilirsiniz. Almış olduğunuz bu rapor ile sürücü kursuna müracaat edebileceksiniz.
Aşağıda ehliyet için sağlık raporu alma konusunda sizler tarafından sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları yer almaktadır. Şayet burada yer almayan sorularınız varsa sizler de yorum bölümümüzden bu sorularınızı yazarsanız trafikkanunu.com adresinde istihdam edilen alanında uzman arkadaşlarımız en kısa sürede sorularınıza yanıt bulacaklardır.
Bu sayfada hazırlanan içerikler Ehliyet İçin Sağlık Raporu Yönetmeliği incelenerek sizler için oluşturulmuştur.
Bu yazımızda yeni tip çipli ehliyet için sağlık raporu ücretli mi, hangi bölümden alınıyor, şartları neler, en ucuz nereden nasıl alınır, zorunlu mu gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.