Yeni Ehliyet

Yeni ehliyet sınıfları ve kapsamları nelerdir?

Yeni ehliyet sınıfları
Tarafından yazıldı Rooting

Ehliyet nedir, ne demektir?

Ehliyet ya da diğer adı ile sürücü belgesi, yetkili kurumlarca verilmekte olan kara yollarında bulunan tüm motorlu ve motorsuz araçların bireyler tarafından kullanılabileceğini simgeleyen aynı zamanda kimlik işlevi de gören resmi bir belgedir. Her aracı kullanmak için farklı tip bir ehliyet sınıfı bulunmaktadır. Örneğin motorlu bisiklet kullanmak için ehliyet almak isterseniz M sınıfı ehliyet almalısınız. Araç tipine göre bu yeni ehliyet sınıfları da değişkenlik gösterir. 1 Ocak 2016 yılından itibaren yeni tip sürücü belgesi kullanılmaya başlanmıştır. Bu sürücü belgelerinde M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgesi olmak üzere 16 sürücü belgesi sınıfı bulunmaktadır.

Yeni Ehliyet Sınıfları ve Anlamları 2021

TÜM EHLİYET SINIFLARI
SINIFIKULLANDIĞI ARAÇLARKAPSAMIDENEYİM ŞARTIYAŞ
MMotorlu Bisiklet (MOPED) (2-3-4 Tekerlekli)--------------------16
A1125 CC'ye Kadar Motosiklet ( 2-3 Tekerlekli )M----------16
A235 KW'ye Kadar Motosiklet ( 2-3 Tekerlekli )M - A1----------18
A35 KW Üzeri Motosiklet ( 2-3 Tekerlekli )M - A1 - A224 Yaş veya 2 Yıllık A220
B1Motosiklet ( 4 Tekerlekli )M----------16
BOtomobil ve KamyonetM - B1 - F----------18
BEOtomobil ve Kamyonet ( Römorklu )M - B - B1 - FB18
C17500 KG'ye Kadar Kamyon ve ÇekiciM - B - BE - B1 - C1 - FEn Az B18
C1E1200 KG'ye Kadar Kamyon ve Çekici ( Römorklu )M - B - B1 - C1 - FC118
CKamyon ve ÇekiciM - B - B1 - C1 - FEn Az B21
CEKamyon ve Çekici ( Römorklu )M - B - BE - B1 - C - C1 - C1E - FC21
D116 + 1 Kişilik MinibüsM - B - B1 - F En Az B21
D1E16 + 1 Kişilik Minibüs ( Römorklu )M - B - BE - B1 - D1 - FD121
DOtobüsM - B - B1 - D1 - FEn Az B24
DEOtobüs ( Römorklu )M - B - BE - B1 - D - D1 - D1ED24
FTraktörM----------18
Gİş MakinesiM----------18

Eski tip sürücü belgesi sınıflarının yeni sürücü belgesi sınıflandırmasına göre hangi sınıflara denk geldiğini aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Üstteki ve alttaki iki tabloyu inceleyerek yeni ehliyet sınıfları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ehliyet Dönüşüm Tablosu
Eski Sürücü BelgesiYeni Sürücü Belgesi
A1 sınıfı sürücü belgeleriM ve A1 sınıfı sürücü belgesi
A2 sınıfı sürücü belgeleriM, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi
B sınıfı sürücü belgeleriM, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi
C sınıfı sürücü belgeleriM, B1, B, D1, C1, C, F sınıfı sürücü belgesi
D sınıfı sürücü belgeleriM, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, F sınıfı sürücü belgesi
E sınıfı sürücü belgeleriM, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgesi
E sınıfı sürücü belgeleriM, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi
F sınıfı sürücü belgeleriM ve F sınıfı sürücü belgesi
G sınıfı sürücü belgeleriM ve G sınıfı sürücü belgesi olarak değiştirilirler.

M sınıfı sürücü belgesi nedir?

M sınıfı sürücü belgesi; motorlu bisiklet yani MOPED kullanacak olan kişilere verilen bir ehliyet sınıfıdır. Bu motorlu bisiklet yönetmeliğe göre 2, 3 veya 4 tekerlekli olabilmektedir. M sınıfı sürücü belgesi alabilmek için yaş şartı ise 16 olarak belirlenmiştir. Motor silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen, saatteki hızı 45 kilometreyi geçmeyen, motor gücü ise 4 kilovatı geçmeyen araçlar motorlu bisiklet olarak tanımlanmaktadır.

Not : MOPED yani motorlu bisikletleri herhangi bir ehliyet sınıfı sahibi olan sürücüler kullanabilmektedir. Ancak 16 yaşından küçük ve ehliyet almamış olan kişiler motorlu bisiklet kullanamazlar. Bu araçları kullanabilmek için en az M sınıfı ehliyete sahip olmanız şarttır.

A1 sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

A1 sınıfı ehliyet de motosiklet kullanmak için gerekli olan yeni ehliyet çeşitlerinden bir tanesidir. Yönetmeliğe göre 2 veya 3 tekerlekli motosikletler bu sınıfa girmektedir. Motosikletin 2 veya 3 tekerlekli olma durumuna göre A1 sınıfına giren motosiklet tanımı farklılık göstermektedir.

  • 2 tekerlekli motosiklet : Silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen, motor gücü 11 kilovatın altında olan, kilovat / kilogram ( güç / ağırlık ) oranının ise max < 0,1 olduğu motosikletlerdir.
  • 3 tekerlekli motosiklet : Silindir hacmi 125 santimetre küp ve aşağısında olan, motor gücü 15 kilovatın altında olan ve kilovat / kilogram ( güç / ağırlık ) oranının ise max < 0,1 olduğu durumlardır.

A1 ehliyet almak için herhangi bir deneyim şartı aranmamaktadır. 16 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımız A1 sürücü belgesi alabilmektedirler. A1 sürücü belgesi sahibi bir kişi M sınıfı araçları da kullanabilmektedir. Ayrıca bu ehliyetin geçerlilik süresi alındığı tarihten itibaren 10 sene olarak belirtilmiştir.

A2 sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0.2’yi geçmeyen, sepetli ve sepetsiz olan iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanabilmek için A2 sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir. A2 motor ehliyeti alabilmek için 18 yaşını doldurmalısınız. A2 ehliyet sahibi sürücüler; M ve A1 sınıfı araçları da kullanabilirler. Bu ehliyeti aldıktan sonra 10 sene geçerlilik süresi bulunmaktadır.

A sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

A sınıfı ehliyet, motosiklet kullanmak için gerekli olan en avantajlı ehliyet sınıflarından bir tanesidir. A sınıfı sürücü belgesi sahibi olan kişiler 2 ve 3 tekerlekli aşağıda şartlarını vermiş olduğumuz motosikletleri kullanabilir.

  • 2 tekerlekli motosiklet :  Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0.2’yi geçmeyen sepetli veya sepetsiz 2 tekerlekli motosikletler A sınıfına girmektedir. Ayrıca motor silindir hacmi 50 santimetre küpten büyük olmalıdır.
  • 3 tekerlekli motosiklet : Motor gücü 35 kilovat ve üzerinde olan, gücünün ağırlığına oranı 0.2’yi geçen motorlar A sınıfına girmektedir. Ayrıca motor silindir hacmi 50 santimetre küpten büyük olmalıdırlar.

2 tekerlekli ve yukarıda şartlarını vermiş olduğumuz motosikletleri kullanmak isteyen sürücüler için yaş sınırı 20, 3 tekerlekli ve yukarıda şartlarını vermiş olduğumuz motosikletleri kullanmak isteyenler için ise yaş sınırı 21 olarak yönetmelikçe belirlenmiştir. Diğer ehliyet türlerinden farklı olarak A sınıfı ehliyet almak için ya A2 sınıfı ehliyet sahibi olmanız ya da 24 yaş ve üzerinde olmanız gerekmektedir. Bu ehliyeti alan sürücüler; A, A1 ve A2 sınıf tüm araçları kullanma yetkisine sahiptirler. A sınıfı ehliyet, 10 sene geçerlidir.

B1 sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

B1 sınıfı ehliyet yeni ehliyet çeşitleri arasında belki de en çok merak edilenlerden bir tanesidir. B1 sınıfı ehliyet bilinenin aksine otomobil kullanmak isteyenlere verilen bir ehliyet çeşidi değildir. B1 sınıfı sürücü belgesi 4 tekerlekli motosiklet yani ATV gibi motorları kullanmak için gerekli olan bir ehliyet türüdür.

Motor gücü 15 kilovatı geçmeyen, toplam ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen ve yük taşınacaksa da 550 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motorları kullanmak için B1 ehliyet gerekmektedir. B1 ehliyeti alabilmek için 16 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. B1 sürücü belgesi sahibi olan vatandaşlarımız M sınıfı araçları da kullanma yetkisine sahiptirler.

Not : Motosiklet ve mopedlerin; silindir hacmi, güç ve ağırlık ile gücün ağırlık oranı gibi değerlere bakmak istiyorsanız ruhsatı kullanabilirsiniz. Araç ruhsatında tüm bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır. Bu sayede motorunuz hangi sınıfa giriyor öğrenebilirsiniz.

B sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

B sınıfı ehliyet eski ehliyetlerdeki ile neredeyse aynıdır. B sınıfı ehliyetler otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet çeşididir. Eskiden B sınıfı ehliyetler otobüs ve minibüs kullanabiliyordu. Ancak yeni sistemde B sınıfı ehliyet sahibi olan sürücüler otobüs ve minibüs kullanmak istiyorlarsa B ehliyetlerini aldıktan sonra D1 ehliyeti almalılar.

Motor gücü maksimum 3500 kilovat ve şayet yük taşınacaksa 750 kilogramdan az olmayan araçları kullanabilmek için B sınıfı sürücü belgesi alınması gerekmektedir. B sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmanız yeterlidir. Herhangi bir deneyim şartı aranmamaktadır. B sınıfı ehliyet sahibi olan sürücüler aynı zamanda M, B1 ve F sınıfı ehliyet sahibi olanların kullanabildiği araçları kullanabilirler.

BE sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

BE sınıfı ile B sınıfının tek farkı araçlarla taşınacak olan toplam yükün 750 kilogramdan fazla olmasıdır. Römorklu yük taşımacılığı gerçekleştirecek olanlara verilmektedir. Römork veya yarı römorkun yüklü ağırlığı ise 3.500 kilogramı geçmemelidir.

18 yaşını doldurmuş olan kişiler BE sınıfı sürücü belgesi almak için müracaatlarını yapabilirler. Ancak BE sınıfı ehliyet alabilmek için öncelikle B sınıfı ehliyet almalısınız. Yani doğrudan hiç ehliyeti olmayan birisi BE sınıfına başvuramaz. Geçerlilik süresi ise 10 senedir. BE sınıfı ehliyet sahibi sürücüler, M, B1, B ve F sürücü belgelerinin kullandıkları araçları kullanma yetkisine sahiptirler.

C1 sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

Ağırlığı 3500 ile 7500 kilogram arasında değişen çekici ve kamyonları kullanmak isteyen sürücüler C1 sınıfı ehliyet almak zorundadırlar. C1 ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.

C1 ehliyeti için müracaat etmek isteyenler doğrudan C1 ehliyetine başvuru yapamazlar. C1 ehliyeti almak için öncelikle B veya BE sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir. C1 sürücü belgesi 5 sene geçerliliğe sahiptir ve bu süre zarfında yenilenmelidir. C1 ehliyet sahibi sürücüler; M, B1, F ve B sınıfı sürücü belgesi sahibi olanların kullandıkları araçları kullanma yetkisine sahiptirler.

C1E sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

C1E ehliyet sınıfı, C1 ehliyet sınıfı ile kullanılan kamyon ve çekicilere takılan römork farkı için verilen bir ehliyet sınıfıdır. C1E sınıfı ile birlikte kullanılan araçlara takılan, 750 kilogramı geçen römork ve yarı römorkların kullanmasına izin vermektedir. Bunun dışında katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B ehliyet sınıfı ile beraber kullanılan araçlara takılmakta olan ve azami yük ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen araçlar yine bu ehliyet sınıfı kapsamındadır.

18 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımız C1E sınıfı sürücü belgesi almak için müracaat edebilirler. Ancak doğrudan C1E sınıfına başvuru yapamazlar. C1E sınıfı ehliyet almak için öncelikle C1 sınıfı sürücü belgesi alınmalıdır. C1E sınıfı sürücü belgesi sahipleri; B, B1, BE, C1, F ve M sınıfının kullanmış oldukları araçları kullanmaya yetkileri bulunmaktadır.

C sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

C sınıfı sürücü belgesi de yine kamyon ve römork kullanmak isteyenlerin almaları gereken bir ehliyet çeşididir. Ağır yük taşımacılığı yapacak olanların alması gereken ehliyet çeşidi olan C sınıfı ehliyet, 21 yaşını doldurmuş olan vatandaşlara verilmektedir. Ancak tek şart bu değildir. C sınıfı ehliyet almak için B sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir. C sınıfı ehliyet 5 sene geçerlilik süresine sahiptir. C sınıfı ehliyet sahibi olan sürücüler; M, B, B1, C1 ve F sınıfı sürücü belgesi sahibi olan sürücülerin kullanabildikleri araçları kullanabilirler.

CE sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

CE sınıfı ehliyet, C sınıfı sürücü belgesi ile kullanılan araçlara takılan ve azami yük ağırlığı 750 kilogramı geçen römork ya da yarı römorkların kullanılması için gerekli olan bir ehliyet sınıfıdır. Tır ehliyetidir.

21 yaşını doldurmuş olan ve en az C sınıfı ehliyete sahip olan kişiler CE sınıfı sürücü belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. 5 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. CE sınıfı ehliyet sahibi olan sürücüler; M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanmaya yetkileri bulunmaktadır. CE sınıfı kendi içerisinde en kapsamlı olan ehliyet sınıfı olma özelliğini taşımaktadır.

D1 sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

D1 ehliyet sınıfı, minibüs kullanmak isteyenlerin almaları gereken ehliyet sınıfıdır. Kullanılan minibüslerin 16+1 yolcu kapasiteli olması gerekmektedir. En az 21 yaşında olan ve en az B sınıfı ehliyete sahip olan kişiler D1 sürücü belgesi almak için müracaat edebilirler. D1 ehliyeti 5 sene süre ile geçerlidir ve bu süre sonunda yenilenmelidir. D1 sürücü belgesi sahibi olanlar; M, B, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

D1E sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

D1E sınıfı ehliyet yine minibüs ehliyetidir. D1 sınıf ehliyetten farkı römorktur. Yine 16+1 yolcu kapasitesi şartı olan D1E ehliyeti, buna ek olarak römork ağırlığı 750 kilogramımı geçmemek şartı bulunmaktadır. Net ağırlığı ise 12 ton olmalıdır.

Minimum D1 ehliyet sınıfı sahibi olan ve 21 yaşını doldurmuş olan sürücüler D1E sınıfı sürücü belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. Ehliyetin 5 sene geçerlilik süresi bulunmaktadır. D1E sınıfı ehliyet sahipleri; M, B, BE, B1, D1 ve F sınıfı araçları kullanma yetkisine sahiptirler.

D sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

D sınıfı sürücü belgesi, otobüs kullanabilmek için gerekli olan ehliyet çeşididir. Koltuk sayısı 18’den fazla olan araçları bu ehliyet sahibi kişiler kullanabilir. D sınıfı ehliyet alabilmek için en az 24 yaşında olmalı ve yine en az B sınıfı sürücü belgesine sahip olmalısınız. D sınıfı ehliyet alındığı sene itibariyle 5 sene süre zarfında geçerlidir. Bu ehliyeti alanlar; M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilmektedir.

DE sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

DE sınıfı ehliyet ile D sınıfı ehliyetin farkı römorktur. Şayet otobüslerin 750 kilogramı geçen römorkları varsa DE sınıfı sürücü belgesi alınmalıdır. En az 24 yaşında olan ve D sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler DE sınıfı ehliyet almak için müracaat edebilirler. DE sınıfı ehliyet sahibi sürücüler; M, B, B1, BE, D, D1, D1E ve F sınırı araçları kullanabilmektedirler.

F sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

F sınıfı sürücü belgesi ya da diğer adı ile F sınıfı ehliyet, traktör kullanacak olanlara verilen bir ehliyet sınıfıdır. Şayet normal araçta kullanmak istiyorsanız B sınıfı ehliyet almanızı trafikkanunu.com olarak tavsiye ederiz. Çünkü B sınıfı ehliyet traktör de kullanma yetkisine sahiptir. 18 yaşını doldurmuş vatandaşlarımız F sınıfı ehliyet alabilirler. F sınıfı ehliyet 10 sene süre ile geçerlidir. F sınıfı ehliyet sahibi kişiler aynı zamanda M sınıfının kullanmış oldukları araçları da kullanabilmektedir.

G sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

Dozer, greyder, kompaktör, silindir, skreyper, kazıcı yükleyici, ekskavatör gibi iş makinelerini kullanmak isteyenler G sınıfı sürücü belgesi almalıdır. 18 yaşını doldurmuş olan kişiler G sınıfı ehliyet alabilirler. G sınıfı ehliyet sahibi kişiler M sınıfı motor bisikletleri de kullanabilmektedir.G sınıfı ehliyet alındığı tarihten itibaren 10 sene süre ile geçerlidir.

H sınıfı ehliyet nedir, alma şartları nelerdir?

H sınıfı ehliyet engelli ehliyetidir. 1 Ocak 2016 tarihinde kullanımdan kaldırılmıştır. Bundan sonra engelli ehliyeti almak isteyenler almış oldukları rapor doğrultusunda A ya da B sınıfı ehliyet alacaklardır.

Bu yazımızda yeni yasaya göre ehliyet sınıfları yani yeni sisteme göre ehliyet sınıfları ile yeni sürücü belgesi sınıfları hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap