Ülkemizde döviz kurları günden güne yükselişini sürdürüyor. Hal böyle olunca da genel olarak ithal ürün sınıfına giren otomobillerin de fiyatları artıyor. Artık 0 otomobil fiyatları neredeyse ev fiyatları ile yarışır durumda. Hatta üst klasman araçlarda ev fiyatlarını bile geçmiş durumda. Hal durum böyle olunca vatandaşlar bütçelerine uygun sıfır araç bulmakta zorlanıyorlar ve ikinci el araç piyasasına bakıyorlar. Tabi sıfır fiyatlarındaki artışlar ikinci el araç satışlarını da vurmuş durumda. Öyle ki birçok ikinci el otomobil fiyatı son senelerde ciddi miktarlarda zamlandı. Araba satın almak isteyenler de alternatif çözümlere yöneldi. Örneğin kazalı yani hasar kaydı olan araçlar daha ucuza satıldığı için bu araçları satın almak için araştırma yapmaya başladılar. Peki değişen parçası olan ya da başka bir adı ile hasar kaydı olan araçlar satın alınır mı?
İçindekiler
Hasar kaydı olan araçlar satın alınır mı?
Öncelikle hasar kaydının tamını vermek gerekiyor. Hasar kaydı bir aracın başından geçmiş olan kazalar sebebi ile ortaya çıkan hasarların tamamını ifade etmektedir. Bu hasarlar sigorta şirketlerince karşılanarak yaptırılmaktadır. Sigorta şirketleri de tamir edilen tutarı hasar kaydına işlemektedir. Ancak sigorta şirketleri daha yüksek ücretler almak için çoğu zaman hasar kayıtlarını ciddi miktarda şişirmektedir. Örneğin bir far değişimi bile piyasa fiyatının çok üzerinde gösterilmekte ve bu doğrultuda da hasar kaydı yüksek çıkmaktadır. Hasar kaydının bir diğer ağırına ise pert ya da diğer adı ile ağır hasar kaydı denilmektedir. Ağır hasar kaydı aracın yüzde 70’inden fazlasının hasara uğraması demektir.
Birçok araçta hafif hasar kayıtları bulunmaktadır. Örneğin park halindeyken birisi camına taş atmış olsun ve camı kırılsın. Sigorta şirketi bunu değiştirdiğinde araç artık hasar kayıtlı olarak gözükecektir. Bunun için orijinal parçalar takılarak değiştirilmiş olan araçları satın almada herhangi bir sorun olmamalıdır. Şayet eskisi gibi düzgün bir şekilde tamir ve tadilat işlemleri gerçekleştirildiyse bu araçlar da gayet tabi satın alınabilir. Hasar kaydı olan araçları almamak, almaktan kaçmak genel olarak ülkemize özgü bir problemdir. Yurt dışında birçok ülkede hasar kaydı olan trafik kazası yapmış araçların alım satımlarında ülkemizdeki gibi bir yaklaşım bulunmaz. Ancak ülkemizde doğrudan almamaya yönelik bir fikir gelişmektedir.
Daha ağır kazalar geçirmiş örneğin ağır hasar kaydı oluşmuş ya da araç takla atmış veya motor gibi birçok aksanı değişmiş olan araçlar da pek tabi satın alınabilir. Ancak bu araçları satın alırken çok daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü her ne kadar düzgün bir tamirat süresi geçirmiş olsa da eskisi gibi sorunsuz çalışmayabilir. Bu yüzden bu araçları satın almadan önce eksper raporlarını detaylı incelemeli, sanayi de ustalarınıza tüm aksanlarını kontrol ettirmeli ve aracı bir süre test etmelisiniz. Şayet bu kontrollerinizi gerçekleştirirseniz ve araçta herhangi bir sorun yoksa aracı satın alabilir. Ancak almış olduğunuz bu aracı satarken zorluk yaşayacağınızı unutmamalısınız. Çünkü sizin düşündüğünüz her şeyi aracı satmaya kalkarken karşı taraf düşünecektir ve aracı satın almak için ciddi bir araştırma süresine girecektir.
Ağır hasar kaydı (pert) olan araç alınır mı?
Ağır hasar kaydı yazımız başında da belirttiğimiz üzere araç bedelinin yüzde 70’i oranında hasar görmüş otomobil ve motosikletler için kullanılmaktadır. Bu araçlar TRAMER kayıtlarında ağır hasarlı olarak geçerler. Bu durumda sigorta şirketleri aracın güncel bedelini araç sahibine öderler ve aracı kendisinden alırlar. Daha sonra da sigorta firması bu aracı satışa çıkarır ve araç çekme belgeli yani trafiğe çıkamaz durumda satılır.
Bu araçlar satın alınmalarının ardından gerekli onarımların yapılması durumunda yeniden muayene işlemlerini hallederek trafiğe çıkabilmektedirler. Bu yüzden bu tarzda araçları satın alan ve araçları tamir ettirerek yeniden trafiğe çıkaran çok sayıda kişi bulunmaktadır. Ağır hasar kaydı olan araçlar daha sonra tamir ettirilseler dahi ikinci el piyasasında muadillerine göre yüzde 30-40 oranında daha ucuza satılmaktadır. Bu tarzda araçları almak ekonomik olarak mantıklı olacaktır. Ancak bunları alırken motor kısımlarında ciddi darbe almamış olmasına, direkler, podyeler gibi hayati önem arz eden kısımlarının ciddi tamir süreci geçirmemiş olmasına dikkat etmeli ve almadan önce muhakkak ustanıza gerekli araç kontrollerini sağlatmalısınız.
Hasarlı otomobil satın alırken nelere dikkat edilmelidir?
- Hasar kaydı bulunan bir araç satın alırken aracın kaza fotoğraflarına ulaşmaya çalışın. Burada aracın ne tarzda bir kaza geçirdiğini daha net anlayabilirsiniz.
- Ekspertiz kontrolü gerçekleştirin. Muhakkak alanında uzman bir ekspertizden rapor almalı ve aracın güncel durumunun nasıl öğrenmelisiniz.
- Airbag, emniyet kemeri gibi oldukça önemli aksanların zarar görüp görmediğini ve ne durumda olduğunu kontrol etmelisiniz.
- En önemlisi ise yol testine çıkmanız gerekiyor. Aracın düşük ve yüksek hızlarda bir sorunu olup olmadığını veya fren sisteminde bir sorunu olup olmadığını bu şekilde daha net anlayabilirsiniz.
- Hasar kayıt bilgilerini kontrol etmelisiniz. Her ne sebeple olursa olsun araç plakasından aracın hasar bilgilerine ve değişen parçalarına ulaşabilirsiniz. Bu işlem için HASAR KAYDI SORGULAMA sayfamızı ziyaret edebilir ve kısa zamanda merak ettiğiniz araç hakkında tüm hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda önceden kazalı araç alınır mı, ağır hasarlı araç almak mantıklı mı gibi hasar kaydı olan araba almak hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.