Faydalı Bilgiler

Plaka değiştirme başvurusu nasıl yapılır?

Plaka değişikliği nasıl yapılır?
Tarafından yazıldı Rooting

Plaka değiştirme işlemleri ve plaka yenileme genel olarak ikinci el araç alım satım işlerimden sonra veya ikamet değişikliği sebebi ile sıklıkla gerçekleştirilen bir işlemdir. Bunun yanında hasar kaydı gözükmemesi için de sık sık plaka değişikliği işlemi gerçekleştirilmektedir. Plaka değişikliği tamamen farklı bir plaka numarası alma işlemidir. Ancak plaka yenileme işlemi mevcut plakanızda meydana gelen deformasyon, delinme, kırılma gibi işlemlerden dolayı gerçekleştirilen eski plakanın alınıp yine aynı plakanın yenisinin verilmesi işlemidir. Bu ikisi karıştırılmamalıdır. Bir önceki yazımızda Plaka Yenileme Nasıl Yapılır anlattık. Bu yazımızda ise plaka değişimi nasıl yapılır hakkında detaylı bilgiler verdik.

Plaka değişikliği nasıl, nerede yapılır?

Plaka, araçlara ait kimlik numarasıdır. Plakadan araç ve araç sahibi hakkın detaylı bütün bilgilere erişilebilmektedir. Bu sebepten doğrudan kendi istediğiniz boşta olan bir plakayı satın alarak aracınıza takamazsınız. Halletmeniz gereken bir dizi işlemler bulunmaktadır. Bu plaka değiştirme yollarını oluşan sebeplere göre kategorize ettik.

Satış sonrası plaka değişikliği işlemleri

İkinci el bir araç satın almış ve araçta bulunan mevcut plakayı değiştirmek istiyor olabilirsiniz. Hali hazırda sıfır araçlarda yeni plaka çıkarma işlemlerini aracı satın aldığınız kurum gerçekleştirmektedir. Ancak ikinci el araç alımlarında bu işlemleri yapan bir şirket yoktur. Bunu doğrudan sizin gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

  • Şayet ikinci el bir araç satın aldıysanız plakayı değiştirmek için öncelikle noterde araç devir işlemleri sırasında “plakamı değiştirmek istiyorum” şeklinde notere bilgi vermeniz gerekmektedir. Noter plaka değişimi talebini alır ve yazımız devamında bahsettiğimiz plaka değiştirme ücreti tarafınızdan tahsis edilir.
  • Noterde araç satışı yani devir işlemleri tamamlandıktan sonra 1 ay içerisinde plaka değiştirme talebi ile Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi’ne istenilen belgeler ile beraber başvuruda bulunmalısınız. Burada ikametinizin olduğu ildeki tescil birimine başvuru yapılmalıdır. Noterden aldığınız plaka değişikliği belgesinde başvuru yapacağız tescil birimi yer almaktadır.
  • Trafik Tescil Şube Müdürlüğü gerekli işlemleri tamamladıktan sonra yeni plaka almak için gerekli olan evrakları tarafınıza iletecektir. Bu evraklarla beraber Şoförler Odası’na veya Şoförler Odası tarafından yetki verilmiş olan plaka değiştirme noktalarına başvuruda bulunarak plaka değişim işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

İkamet değişikliği sebebi ile plaka değiştirme

Farklı bir ile taşındığınız için plaka değiştirme hakkınız bulunmaktadır. Unutmayın ortada hiçbir sebep yokken plakanızı dilediğiniz vakit değiştiremezsiniz. Bunun için araç devri, ikamet değişikliği gibi çeşitli geçerli sebeplerin oluşması gerekmektedir.

  • Öncelikle ikamet değiştirdiğinize dair yeni ikamet belgenizin çıktısını almalısınız. Bu belgeyi nasıl alacağınızı İkametgah Belgesi Nasıl Alınır sayfamızda detaylı bir şekilde ele aldık.
  • Akabinde Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV borcu olmadığına dair Vergi Dairesi’ne müracaat ederek borcu yoktur belgesi almanız gerekiyor.
  • Üçüncü durağımız ise Şoförler Odası. Şoförler Odası’na plaka değişikliği isteği ile müracaat etmelisiniz. Burada plaka değiştirme için tarafınıza bir dosya düzenlenecek ve ücret alınacaktır.
  • Şoförler Odası’ndan temin ettiğimiz dosya ve sizden istenilen evraklar ile birlikte EGM Trafik Tescil Şube’ye müracaat etmeniz gerekmektedir. Burası yoğun bir kamu kurumu olduğundan dolayı randevu oluşturmanızı önermekteyiz.
  • Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinde yeni plaka seçimi ve ruhsat değişimi işlemleri gerçekleştirilecektir.
  • Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden almış olduğumuz plaka değişikliği belgesi ile Şoförler Odası bünyesinde hizmet veren yetkili plaka basım noktalarında 10 dakika içerisinde yeni plakanızı bastırabilir ve aracınıza taktırabilirsiniz.

Plaka değiştirme için gerekli evraklar nelerdir?

Plaka değişikliği için müracaat eden kişilerin toplaması gereken evraklar aşağıda belirtilmiştir.

  • Nüfus cüzdanı ya da yeni kimlik kartı
  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi
  • Aracın eski plakası ve trafik belgeleri
  • Şoförler odasından alınan nakil dosyası
  • Geçici tescil veya noter belgesinin aslı ile fotokopisi
  • MTV borcunun ödenmiş olması (Borcunuz varsa ödemek için TIKLAYIN. )
  • Şirket aracı ise oda sicil kayıt sureti ticari sicil gazetesi ve imza sirküleri

Plaka değiştirme için gerekli şartlar nelerdir?

Önceden talep gelmesi doğrultusunda plaka değişiklik işlemlerine izin veriliyordu. Ancak artık günümüzde belirli şartları sağlayan kişilere plaka değiştirme için izin verilmektedir.

  • 2. el araç satın almış olmak ya da ikamet değişikliği yapmak,
  • Aracın kanuni temsilcisinin veya sahibinin başvuru yapması,
  • Araca ait MTV borcunun bulunmaması,
  • Aracın tüm muayenelerinin yapılmış olması.

Plaka değiştirmek gerekli mi, zorunlu mu?

İkinci el araç alım satımlarında plaka değiştirmek zorunlu olarak gerçekleştirilen bir işlem değildir. Ancak aracı aldıktan sonra yeni bir plaka isterseniz değişiklik gerçekleştirebilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize bağlı olan bir durumdur. Araç plakası değiştirmek için aynı il için araç alınması farklı il için ise ikamet değişmesi gibi sebeplerle plaka değişikliği yapabilirsiniz.

Plaka değiştirme ücreti, masrafı ne kadardır? 2023

Plaka değişikliği konusunda en çok merak edilen konuların başında plaka değiştirme ücreti gelmektedir. Plaka değişikliği için noterde, basım yerlerinde ve tescil bürolarında tarafınızdan farklı ücretler talep edilmektedir. Plaka değiştirme ücreti 2023 yılı için 932,65 TL’ye denk gelmektedir. Bu rakama Şoförler Odası dahil değildir. Orada da bir 50 TL ücret talep edilmektedir. Yani tüm plaka değiştirme işlemleri kaç TL derseniz 982,6 TL olarak cevaplayabiliriz.

Plaka değişikliği kaç gün, ne kadar sürer?

Plaka değişikliği için noterde müracaat ettikten sonra 1 ay süreniz bulunmaktadır. Bu 1 ay içerisinde plaka değiştirme işlemlerinizi tamamlamazsanız plakanızı değiştiremezsiniz. Plaka değişiklik işlemleri genel olarak her şubede yarım saat zaman almaktadır. Yani saatler içinde plaka değişiklik işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Ancak bu durum; noter, şoförler odası, tescil müdürlükleri gibi kurumlardaki yoğunluklara göre farklılık gösterebilmektedir.

Bu yazımızda plaka değiştirme nasıl oluyor, plaka değiştirme sistemi gibi plaka değiştirme konusunda detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

1 Yorum

  • Noterde plaka değiştirmek istedikten sonra 1 ay içinde başvurup plaka değiştirilmez se bunun herhangi bir cezası varmı değiştirmek gerekir mi

Yorum Yap