Faydalı Bilgiler

Oto ekspertiz raporu nedir, nasıl alınır?

Oto ekspertiz raporu nedir?
Tarafından yazıldı Rooting

Oto ekspertiz raporu nedir, ne demektir?

Bir araç satın alırken öncelikle aracın varsa hatalarını ve sorunlarını detaylı olarak inceleriz. Ancak bu işlemi sorunsuz olarak çıplak gözle gerçekleştirmemiz çok zordur. Kaç yıllık alanında uzman ustalar bile araçtaki sorunları tam kapsamlı göremeyebilirler. Bu yüzden araçlardaki sorunların detaylı bir şekilde öğrenilebilmesi, araç durumu hakkında detaylı bir bilgi edinilebilmesi için oto ekspertiz işlemini gerçekleştirmekteyiz. Oto ekspertiz kısaca aracın teknik ekipmanlar ve uzman kişilerce her açıdan incelenmesi işlemine denilmektedir. Oto ekspertiz işleminde araç baştan sonra kapsamlı bir şekilde incelenmektedir.

Oto ekspertiz raporunda nelere bakılır?

Özellikle ikinci el araç alacaksanız muhakkak oto ekspertiz raporu almanızda fayda var. Oto ekspertiz raporu alarak aracın tüm geçmişini öğrenme şansınız bulunmaktadır. Oto ekspertiz raporunda;

  • Boya kontrolü : Aracın boya görmüş herhangi bir bölümünün olup olmadığı anlaşılır.
  • DNYO kontrolü : Dinamometre kontrolü sırasında motor gücü, yol similasyonu, şanzıman, tork ölçümü, tekerlek ölçümü ile akü, motor ve radyatör gibi kontroller yapılır.
  • Motor ve mekanik kontrolü : Araç bilgisayarlı kontrol cihazına bağlanır ve abs, gösterge paneli, enjektör gibi sistemlerde bir sorun olup olmadığı anlaşılır.
  • Süspansiyon testi : Süspansiyon testi ile aracın yol tutuş durumu ölçümlenir.
  • Fren ve yanal kayma testi : Fren sisteminde boşa sürtme, dingil kontrolü, sağ ve sol dengesizlikler gibi çeşitli araç güvenliği hakkında elzem konular test edilir.

Tüm bu kontroller araç satın alınmadan önce muhakkak kontrol edilmek zorundadır. Bu kontroller çıplak gözle yapılmamalıdır. Bunun yanında aracın herhangi bir trafik kazası yaşayıp yaşamadığı, araçta değişen parça olup olmadığı da bu oto ekspertiz raporu ile kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

Neden oto ekspertiz raporu alınmadan araç alınmamalı?

Ülkemizde ikinci el piyasasında birçok ilanda araçlar hakkında gerçek bilgi verilmemektedir. Örneğin “öğretmenden az kullanılmış” yazılan bir ilanda aracın kilometre değerleri ile oynanmış olabiliyor. Bunu da çıplak bir gözle anlamamızın ihtimali bile yok. Tüm bakımları gerçekleştirilmiş, kazasız olduğu belirtilen araçların hasar kaydı bulunduğu ve gerçekte bir pert kaydı almadıkları kalmış. Tüm bu sebepler yüzünden ikinci el bir araç satın almadan önce muhakkak işinin ehli bir yerden oto ekspertiz raporu almalısınız. Günümüzde ikinci el bir araca on binlerce hatta yüz binlerce TL verdiğimiz düşünüldüğünde oldukça ufak maliyetlerle çıkarılabilen oto ekspertiz raporu almaktan kaçınmamamız gerekmektedir.

Oto ekspertiz raporu nasıl alınır?

Oto ekspertiz servislerinde gelişi güzel yapılan araç kontrollerinin dışında bilgisayar sistemli ve sadece araç ekspertiz için kullanılan ileri teknoloji ekipmanlar bulunmaktadır. Oto ekspertiz raporu almak için yetkili servislere müracaat edebilirsiniz. Ülkemizde her il ve neredeyse her ilçemizde oto ekspertiz raporu düzenlemeye yetkili ve tek işi ekspertiz olan şirketler bulunmaktadır. Bu şirketleri araştırarak müracaat edebilirsiniz.

Oto ekspertiz raporu ücreti ne kadardır?

Oto ekspertiz raporu ücretleri araç cinsine ve götüreceğiniz yetkili oto ekspertiz servisine göre farklılık göstermektedir. Otomobiller için genel olarak 750 TL ile 1500 TL arasında değişmektedir. Motosikletlerde durum 500 ile 750 TL aralığıdır. Kamyon, Kamyonet, Tır ve Otobüs gibi ağır vasıtalarda 1500 TL ile 3000 TL arasında değişen ücretler talep edilmektedir.

**Vermiş olduğumuz rakamlar sektörde bilinen ilk 100 markanın fiyatlarının ortalamaları alınarak sizler için hesaplanmıştır.

Ekspertiz raporu ne kadar geçerlidir?

Ekspertiz raporu almış olan kişilerin en çok merak ettikleri konuların başında da oto ekspertiz raporunun geçerlilik süresi gelmektedir. Nereden alırsanız alın ekspertiz raporunda bir geçerlilik süresi bulunmaz. Ancak üç dört ay önce alınmış bir ekspertiz raporu da sektörde kabul edilmemektedir. Bunun en büyük sebebi eski tarihli raporlardan sonra araçta herhangi bir sorunun meydana gelebileceğidir. Bu sebepten ikinci el bir araç satın alacaksanız muhakkak alacağınız vakit güncel bir ekspertiz raporu almanızı Trafik Kanunu olarak öneriyoruz.

Bu yazımızda oto ekspertiz raporu güvenilir mi, araç satışında ekspertiz raporu şart mı, kaç TL ve kaç para gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap