Faydalı Bilgiler

Özel plaka nasıl alınır, çıkarılır?

Özel plaka alma işlemleri
Tarafından yazıldı Rooting

Plaka, araçların kimlik numaraları gibidir. Her araçta bulunması zorunludur. Bu plakalar boş olma durumuna göre kişilere rastgele verilmektedir. Ancak araçlarını özgünleştirmek isteyen araç sahipleri bu plaka numaralarının veya harflerinin istedikleri şekilde olmalarını beklemektedirler. Örneğin kimisi çocuklarının baş harflerini, kimisi FB, GS, BJK, TS gibi futbol takımı harflerini, kimisi isim soy isim kısaltmalarını, kimisi de AKP, MHP, CHP, İYİ gibi siyasi parti isimlerini plakalarda görmek istemektedirler. Tüm bu plakalara biz özel plaka diyoruz. Günümüzde belirli şartlara haiz olan her araç sahibi özel plaka alabiliyor. Bu yazımızda özel plaka alma işlemleri hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara yer verdik.

Özel plaka alma şartları nelerdir?

Özel plaka almak isteyen vatandaşlarımız aşağıdaki şartları sağlamalıdırlar. Aksi durumda özel plaka alamazlar.

  • Öncelikle almak istediğiniz özel plakanın il plaka kodu ile aynı şehirde ikamet etmeniz gerekmektedir. Örneğin 34 ECE 222 gibi bir plaka almak istiyorsanız İstanbul ilimizde ikamet etmeniz şarttır.
  • Şirketlerde durum daha farklıdır. Şirketler için kurulduğu il gibi bir şart aranmamaktadır.
  • Almak istediğiniz özel plakanın an itibariyle boşta olması gerekmektedir. Plakanın alınabilir olup olmadığını Boş Plaka Sorgulama sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Tüm bu şartları sağlıyorsanız sizler de özel plaka başvurusu yaparak özel plaka alabilirsiniz. Nasıl mı?

Özel plaka nasıl alınır?

Sıfır araç satın alırken Trafik Şube tarafından tahsis edilen plakalardan bir tanesini seçiyorsunuz. İkinci el araç satın alırsanız da aracın eski plakasını değiştirmeden kullanabilirsiniz. Ya da plaka değiştirme işlemleri sayfamızda anlattığımız üzere plakanızı başka bir plaka ile değiştirebilirsiniz. Ancak özel plaka almak istiyorsanız yapacağınız işlemler değişmektedir.

Sıfır araç satın alırken;

  • Sıfır araç satın alırken özel plaka çıkarmak daha kolay bir işlemdir. Bunun için acentelerden öncelikle istediğiniz plakanın boşta olup olmadığını sorgulatmalısınız. Bu işlemi Emniyet Genel Müdürlüğü’ne müracaat ederek de yapabilirsiniz.
  • Şayet istediğiniz özel plaka boşta ise EGM’deki görevli memurların plaka için belirlemiş oldukları bağış miktarını ödemelisiniz.
  • Bağış miktarı yani özel plaka ücreti ödendikten sonra Emniyetten almış olduğunuz belge ile beraber notere müracaat etmelisiniz.
  • Noterde plaka işlemleri tamamlandıktan sonra buradan alacağınız belge ile beraber Şoförler Odasına başvuru yapmalısınız. Burada plakanız basılacaktır. Akabinde de sıfır aracınıza bu plakayı takabilirsiniz.

İkinci el araç alırken;

  • İkinci el araçta özel plaka taktırmak istiyorsanız da öncelikle plakanın boşta olup olmadığını sorgulatmalısınız. Bu işlemi EGM’den yapabilirsiniz. Şayet boşta ise EGM’den plakaya ait bağış tutarını ödemelisiniz.
  • Notere gitmeden önce araç plakalarını sökmelisiniz. Akabinde notere müracaat ederek, araç devir işlemleri başlatılmadan plaka değişikliği yapacağınızı belirtmelisiniz ve eski plakalarınızı teslim etmelisiniz.
  • Noterden alacak olduğunuz belge ile Şoförler ve Otomobilciler Odasına gitmeli ve plakanızı bastırarak aracınıza takmalısınız.

İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara gibi büyük şehirlerde talep sebebi ile özel plaka alma fiyatları diğer illerimize göre daha yüksek seviyelerde olmaktadır. Ayrıca yoğunluk yüzünden de daha uzun sürede çıkarma işlemleri tamamlanabilir.

Özel plaka alma fiyatları ne kadardır? 2022

Özel plaka fiyatları satın almak istediğiniz plakaya, ile ve talebe göre farklılık göstermektedir. Örneğin günümüzde AKP plakaları oldukça revaçtadır ve bu plakaların ücretleri de dolayısı ile yüksektir. Ya da futbol takımları FB, GS, BJK gibi takımlar her daim revaçta olduğu için yine ücretleri yüksek olacaktır. Ancak genel olarak bir ortalama fiyat vermek gerekirse özel plakalar 5 bin TL ile 15.000 TL arasında değişen fiyatlara sahiptirler. Fakat belirttiğimiz gibi fiyatlar çok daha yukarılara da çıkabilmektedir.

Yalnız özel plaka almak istiyorum diyen vatandaşlarımızın unutmaması gereken bir husus daha bulunmaktadır. Sadece özel plaka masrafları karşınıza çıkmayacaktır. Bunun yanında bir de özel plaka vergisi ödemek zorunda kalırsınız. Özel plaka vergisi satın aldığınız plakanın ücretine ve özel şirket ya da şahıs olup olmamanıza göre değişmektedir. Şahıslarda özel plaka vergileri 1000 TL’ye kadar çıkabilirken bu rakam şirketlerde senelik 10 bin TL gibi rakamları bulabilmektedir. Özel plaka kaç lira ve kaç para derseniz vergilerle beraber sizlere maliyeti oldukça yüksek çıkacaktır. Şayet özel plaka yaptırmak istiyorsanız tüm bu masrafları hesaba katmalısınız.

Özel plaka en fazla kaç harf olabilir?

Almak istediğiniz özel plaka plaka yönetmeliğine uygun olmalıdır. Günümüzde en fazla 3 harfe kadar özel plaka alınmasına izin verilmektedir. İlerleyen süreçte araç sayısı arttıkça dördüncü bir harfin önü de açılabilir. Ancak günümüzde en fazla 3 harfe kadar izin verilmektedir.

Önemli : Şayet aracın satın alma ve satış gibi durumları yoksa da plaka değişikliği gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun için aracınızdaki mevcut il plaka kodunun almak istediğiniz plaka ile aynı olmaması gerekmektedir. Yani aracınız hali hazırda 34 plaka olsun, siz özel plaka olarak 34 plaka alamazsınız. Çünkü aynı ilde plaka değiştirme işlemi satış veya ikamet değişikliği olmadığı sürece yapılmamaktadır. Fakat bazen aracı farklı bir ilde yaşayan birisinin üzerine devrederek araçlarına özel plaka alanlar olmaktadır. Bu mevcut kuralı aşmanın yollarından bir tanesidir.

Özel plaka alımı

Şayet sizlerin de almak istediğiniz bir plaka varsa ve Emniyetten özel plaka sorgulama yaptırdığınızda bu plakanın dolu olduğunu görmüşseniz almak istediğiniz plakayı, plakanın ilini ve iletişim için mail adresinizi yorum bölümümüzden yazabilirsiniz. Bu sayede plakasını satmak isteyenler sizlerle iletişime geçebilirler. Ayrıca verebileceğiniz ücreti de yazarsanız yüksek teklifler gelmesinden de kurtulabilirsiniz. Alım satım işlemlerinizi kolaylıkla sitemiz sayesinde gerçekleştirebilir ve binlerce özel plaka sahibine buradan ulaşabilirsiniz.

Özel plaka satışı

Şayet elinizde satılık özel bir plaka varsa ve satmak istiyorsanız “https://trafikkanunu.com/iletisim/” sayfasından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu sayfanın en üstünde plakanızı oldukça düşük ücretlere satılığa çıkarabilirsiniz. Sitemiz özel plaka nasıl alınır ve türevi aramalarda en üstlerde yer aldığı için bu ilanınız çok sayıda kişiye ulaşacaktır.

Bu yazımızda özel plaka kaça mal olur, özel plaka yaptırma ve özel plaka almak için ne gerekli gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap