Trafik Cezaları

Selektör yapmanın cezası

Selektör yapmanın cezası nedir?
Tarafından yazıldı Rooting

Selektör Yapmanın Cezası Var Mı?

Selektör, trafikte araç kullanan her bireyin kuşkusuz aşina olduğu bir kelimedir. Kısa farlar açıkken, uzun farların yakılıp söndürülmesi ile yapılır. Nasıl yapılacağı hakkında bilgilere “Selektör Nasıl Yapılır?” yazımızdan erişebilirsiniz. İşin temelinde sadece uzun farların yakılıp söndürülmesi ile yapılsa da sayısız anlam ifade etmektedir. “Bir farı açıp kapatmak ne anlama gelebilir ki?” demeyin. Örneğin önünüzdeki araca yapıyorsanız, “sağa çek” ya da karşı şeritten gelen araca yapıyorsanız “uzunlarını kapat” ya da yayaya yapıyorsanız da “dikkatli ol yola çıkma” gibi sayısız anlam taşıyor. Üstelik bunların hepsi sürücüler tarafından oldukça rahat bir biçimde anlaşılabiliyor. Hal böyle olunca selektör yapmak sadece uzun farların açılıp kapanması değil, adeta farklı bir dil hüviyetine bürünüyor. Selektör yapmanın tüm anlamlarına selektör yapmak nedir yazımızdan ulaşabilirsiniz. Kullanıcıların selektör hakkında en çok merak ettiği konuların başında ise “selektör yapmanın cezası var mı?” sorusu geliyor.

Selektör Yapmanın Cezası 2023

Her ne kadar farklı anlamlara gelse de çoğu durumda selektör, diğer sürücüleri oldukça rahatsız eden bir uygulama. Hal böyle olunca da Emniyet Genel Müdürlüğü de konu hakkında bir çalışma başlatmış ve diğer sürücüleri rahatsız eden, sık sık selektör yaparak trafik güvenliğini tehlikeye sokan sürücülere idari para cezası verilmeye başlanmış. Aşağıda selektör yapma cezası için güncel para cezası miktarı yer almaktadır.

YILCEZASIERKEN ÖDEME MİKTARICEZA PUANI
2023436 TL327 TL15
2022196 TL147 TL15
2021144 TL108 TL15
2020132 TL99 TL15
2019108 TL81 TL15

Trafik Cezası Madde 64/1-b-4 nedir?: Selektör yapanlara trafikte genel olarak trafik cezası kesilmemektedir. Selektör yapana ceza sadece ciddi anlamda trafikteki diğer sürücüleri rahatsız eden kişilere kesilmektedir. O yüzden selektör yaptım ceza yer miyim gibi düşünmeyin. Büyük ihtimalle yemeyeceksiniz. Ancak her ne olursa olsun selektör yapmanın diğer sürücüleri ciddi anlamda rahatsız ettiğini, uzun farların gözlerine aldığını unutmayın. Bu yüzden sadece gerekli gördüğünüz durumlarda uyarı olarak selektör yapmalısınız. Selektör yapma cezası trafik kanununda “64/1-b-4” maddesinden ceza yazılmaktadır. Bu madde: “Öndeki aracı geçişlerde uyarı için çok kısa süre dışında uzağı gösteren ışıkların yakılması” şeklindedir.

Bunun yanında geçtiğimiz senelerde Yargıtay emsal bir karara imza attı. Bu karar göre trafikte araçları yakından takip edip, sıkıştıran ve selektör yapan sürücüye “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçu işlediğini ve bu kapsamda sürücüye 1 sene hapis cezası verdiğini açıkladı. Tüm bu sebeplerden dolayı trafik huzurunu bozmamak için lütfen selektör yaparken daha dikkatli olalım. Bu yazımızda selektör yapmanın cezası nedir hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap