İçindekiler
Alkolmetre nedir, ne demektir?
Alkollü araç kullanmak oldukça tehlikeli bir davranıştır. Alkollü araç kullanarak sadece kendi can ve mal güvenliğinizi değil aynı zamanda trafikteki diğer yaya ve sürücülerin de güvenliğini hiçe saymış olursunuz. Alkol aldığınızda sürücü becerileriniz düşmektedir. Bu da trafik kazalarına sebebiyet çıkarmaktadır. Alkollü araç kullanmanın yasak olduğu ülkemizde trafik ekipleri alkollü olduklarından şüphelendikleri sürücülere alkolmetre ile alkol testi yapmaktadırlar. Alkolmetre, nefeste bulunan alkol oranı ile kandaki ortalama alkol oranını tahmini olarak hesaplamaya yarayan bir cihazdır. Şayet alkolmetre ile yapılan alkol ölçümünde belirlenen oranların üzerinde alkol çıkarsa, tarafınıza alkollü araç kullanma cezası kesilmektedir.
Alkolmetreyi kim, ne zaman icat etti, buldu?
Alkolmetre, 1954 yılında ABD’de Indiana Eyalet Polisi’nde görev yapmakta olan bir polis memuru tarafından icat edilmiştir. Robert Borkenstein ilk alkolmetreyi bulan kişidir. Alkolmetre cihazı 1958 yılında İndiana polisi tarafından üretilmeye ve aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda ise sadece ABD’de değil tüm dünyada alkol ölçümü için yaygın olarak kullanılan cihaz alkolmetre olmuştur. Bu cihazın ülkemize gelişi ise biraz daha geçtir. 1990’lı yılların başında ilk kez satın alınmış ve kolluk kuvvetlerine dağıtılmıştır. Peki bu cihaz nasıl çalışıyor?
Alkolmetre neye göre ölçer, ölçüm yapar?
Kandaki alkol miktarı promil denilen bir ölçü birimi ile belirtilmektedir. Alkolmetreye nefesinizi üflediğinizde, cihaz nefesinizdeki alkol oranından kanınızdaki toplam alkol miktarına en yakın değeri hesaplamaktadır. Şayet ağzımızı kolonyalı mendil ile silersek bile bu cihazda alkol miktarı gözükecektir.
Alkolmetre cihazı; potasyum dikromat solüsyonu, ışık kaynağı, filtre, fotoselli dedektör ve gösterge gibi kimyasal ve parçalardan oluşmaktadır. Alkolmetrelerin çalışma prensibi, redoks reaksiyon olarak tanımlanan kimyasal bir temele dayanmaktadır. Alkolmetreyi üflediğinizde nefesle cihaza verilen hava, alkalin çözücünün içine asidik potasyum dikromat solüsyonu ile temas ettiğinde çekilmektedir. Akabinde de cihaza üflenen havadaki alkol veya etanol, asetik aside dönüştürülür. Bu etanol, asetik asit ile oksitlenmekte ve turuncu sarı renkte dikromat iyonundaki krom, yeşil krom iyonuna indirgenir. Kanda bulunan alkol miktarı ya da başka bir deyişle alkol derecesi de bu renk değişimin derecesi ile ölçülmektedir. Genel olarak trafik ekiplerinin kullanmış oldukları alkolmetrenin çalışma prensibi bu şekildedir.
Fakat başka bir alkolmetrenin çalışma prensibi ise şu şekildedir; alkolmetre üflendiğinde cihazdaki elektrik devrelerinden geçmekte olan elektrik akımı alkol miktarına göre farklılık gösterir. Bu akım miktarı cihazda bulunan algoritmaya göre ölçülür ve kandaki yaklaşık alkol miktarı ortaya çıkar.
Üç çeşit alkolmetre bulunmaktadır. Bunlar; nefes ölçer, zehir ölçer ve alkolsensör olarak bilinmektedirler.
Nefes ölçer; kimyasal reaksiyon sonucunda oluşan renk değişimini esas alır. Zehir ölçer; spektrosopi yöntemi ile alkol ölçümü gerçekleştirir. Alkosensör yani bilinen adı ile alkol sensörü ise alkolün bir yakıt pili dedektörleri içindeki kimyasal tepkimesi ile alkol miktarını belirler.
Alkolmetre yanlış ölçer mi, yanlış ölçüm yapar mı?
Alkolmetre yüzde yüz doğru sonuç veren bir cihaz değildir. Bu yüzden de sık sık alkol ölçümü sırasında hatalar meydana gelmektedir. Örneğin; geçtiğimiz günlerde kullanmış olduğu ilaçlar yüzünden kanında hiç alkol bulunmadığı halde alkolmetre sürücüyü yüksek alkollü göstermiştir. Şayet alkol almadığınızı ve buna rağmen alkolmetrenin alkol çıkardığını düşünüyorsanız trafik ekiplerinden kendisini hastaneye sevk etmesini talep edebilirsiniz. Burada tarafınıza kan testi yapılacak ve gerçek değerler açığa çıkarılacaktır.
Alkolmetre nasıl kandırılır, yanıltılır?
Alkol alan vatandaşların birçoğu alkolmetreyi nasıl kandırırım şeklinde arama gerçekleştirmektedir. Ancak alkolmetreyi yanıltmak sanılanın aksine kolay bir işlem değildir. Halk arasında; süt içmek, masadan kalkmadan limonlu su içmek, bol bol su içmek gibi çeşitli eylemler kandaki alkol miktarını gizlemeye fayda sağlayacağını düşünmektedir. Fakat bunların hiç birisi alkolmetreyi yanıltamaz. Yanıltan bir yöntem olsa bile sürücülerin bunu yapmamalarını trafikkanunu.com olarak kesinlikle önermekteyiz. Çünkü alkollü araç kullanırken önemli olan tarafınıza yazılacak olan trafik cezası değil, meydana gelebilecek olan can ve mal kaybıdır. Herhangi bir şekilde başka bir vatandaşın canını alkollü olduğunuz için yaktığınızı veya daha da kötüsü ölüme sebebiyet verdiğinizi düşünsenize? Bu yüzden kesinlikle ve kesinlikle akollü araç kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca alkolmetreyi üflememek de trafik kanununa göre suç sayılmaktadır ve alkolmetreyi üflememe cezası bulunmaktadır.
Bu yazımızda alkolmetre alkol çıkmaması için ne yapmalı, alkolmetre ne iş yarar, nasıl çalışır, güvenilir mi, hata payı yani yanılma payı nedir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.