Trafik Cezaları

Alkollü araç kullanma cezası

Alkollü araç kullanmanın cezası
Tarafından yazıldı Rooting

Alkol, vücudumuzda algı yavaşlaması ve refleks yavaşlaması gibi etkilere sahiptir. Halbuki araç kullanırken, algılarımızın her daim açık olması gerekmektedir. Acil bir durumda fren yapabilmeliyiz. Ancak alkol algılarımızı yavaşlattığı için acil durumlarda frene geç basabilir ve bir kazaya sebebiyet verebiliriz. Alkollü araç kullanımı sadece sizin değil, araçtaki kişilerin ve diğer sürücü ile yayaların da hayatlarını tehlikeye atabilir. Bu yüzden tüm ülkeler alkollü araç kullanma limitleri belirlemektedir ve buna uymayan sürücülere büyük cezalar uygularlar. Peki ülkemizde alkollü araç kullanma cezası nedir?

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası 2023

Alkollü araç kullanma yapılan araştırmalarda ölümlü ve ağır yaralanmalı kazaların sebeplerinde ilk sırada yer almaktadır. Alkollü araç kullanan her üç kişiden birisi ya hayatını kaybetmekte ya da ağır yaralanmaktadır. Ülkemizdeki trafik kazalarının yüzde 30’u alkol ve belli bir uyuşturucu madde tesiri altında kalındığı için yaşanmaktadır. Bu ne kadar yüksek bir rakam değil mi? Yasalar bunun önüne geçmek için alkollü araç kullanmaya en ağır cezaları vermektedirler ve alkollü araç kullanma cezası her sene ciddi miktarlarda zamlanmaktadır. Peki 2023 yılında yeni, zamlı alkollü araç kullanma cezası ne kadardır?

YILCEZASIERKEN ÖDEMECEZA PUANI
20221823 TL1367,25 TL20
20211339 TL1004,25 TL20
20201228 TL921 TL20

İçkili araba kullanmanın cezası sadece para cezası ile kalmamaktadır. Bunun yanında sürücü belgesi yani ehliyet de belirli bir süre zarfında geri alınmaktadır. Bu süreçte araba kullanmanız ehliyetinizin bulunmadığı için yasaktır. Ayrıca alkollü araç kullanmadan daha fazla kez yakalanmanız durumunda ödeyeceğiniz para cezası miktarı da artmaktadır. Aşağıdaki tabloda ehliyetinizin ne kadar süre geriye alınacağını ve para cezasının ne kadar artacağını görebilirsiniz.

Ceza Miktarıİndirimli Ceza TutarıCeza PuanıEhliyete El Konulma Süresi
1. Defada 1823 TL1367,25 TL20 ceza puanı 6 ay
2. Defada 2286 TL1714,50 TL20 ceza puanı 2 yıl
3 ve 3’ten fazlasında 3674 TL2755,50 TL20 ceza puanı 5 yıl

48/5 trafik cezası nedir? : Alkollü araba kullanan sürücülere 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince trafik cezası kesilmekte ve haklarında işlem başlatılmaktadır.

İkinci Defa Alkollü Araç Kullanmanın Cezası

İlk kez alkollü araç kullanmakta yakalandıysanız ehliyetinize 6 ay süre ile el konulur ve 1.823 TL para cezası kesilir. Ayrıca aracınız arabayı kullanacak başka birisi olmaması durumunda otoparka çekilir. Burada da çekme parası ve otopark parası ödemek durumunda kalırsınız. Şayet kişi ikinci kez yasalarda belirtilen promil sınırını aşmış yani ikinci kez alkollü araç kullanmaktan yakalanmış ise hem ödemeyeceği para cezası hem de ehliyetinin el konulma süresi artmaktadır. Buna göre ikinci kez alkollü araba kullanan sürücü yakalanması durumunda 2.286 TL para cezasına çarptırılır ve ayrıca ehliyetine 2 sene el konulur. Tabi sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Ayrıca ikinci kez alkollü araç kullanmaktan tespit edilen sürücü ehliyetini geri almak için “sürücü davranışları geliştirme eğitimi” adlı bir eğitime katılarak bunu tamamlamak zorundadır. Bu eğitim 4 hafta sürmektedir ve ehliyeti geri almak için zorunlu olarak katılmalısınız.

Üç ve Üçten Fazla Alkollü Araç Kullanma Cezası

Şayet üçüncü kez veya 4. kez ve 5. kez gibi üçten fazla kez alkollü araç kullanmaktan yakalanmışsanız şahsınıza yazılan trafik cezası da ehliyetinizin geri alınma süresi de katlanarak artmaktadır. Buna göre üçüncü veya üçten fazla kez alkollü araç kullanırken tespit edildiyseniz 2023 yılı için 3.674 TL idari para cezası uygulanırken ehliyetinize de 5 yıl süre zarfında el konulur.

Tabi yine bununla da sınırlı kalmayı ehliyetinizi geri alabilmek için psikoteknik raporu almanız gerekmektedir. Bu raporu nasıl alabileceğinizi “Psikoteknik Raporu Nasıl, Nereden Alınır?” yazımızdan öğrenebilirsiniz. Psikoteknik testte başarılı olan sürücüler almış oldukları rapor ile beraber Trafik Tescil Büro Amirliğine Götürmeli ve ehliyeti geri alma işlemlerini başlatmalıdırlar. Tabi geriye almak için 5 senenin dolmasını beklemelisiniz.

100 Promil Üzerinde Alkollü Araç Kullanımı

Şayet yapılan testte kanınızda 100 promil üzerinde alkol tespit edildiyse ödeyeceğiniz cezalara bir yenisi daha eklenmektedir. Bu durumda TCK 179 kapsamında adınıza kamu davası açılmaktadır ve bu dava sonucunda hakkınızda 2 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Bu davanın açılma sebebi 100 promil üzerinde alkollü araç kullanan sürücülerin trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu işlemeleridir. Yani ödeyeceğiniz para cezaları ve ehliyetinizin geri alınması ile sınırlı kalmayacak ve bununla beraber trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan dolayı hakkınızda kamu davası açılarak mahkemeye verileceksiniz. Alkollü araç kullanmaya hapis cezası var mı sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.

Alkollü Araç Kullanma Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Bazen kullanmış olduğumuz ilaçlar ve diğer faktörlerden dolayı kanımızda alkol kullanmasak bile yüksek miktarlarda alkol çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda şayet alkol kullanmadıysanız ve alkolmetre ile yapılan testin sonucunun yanlış olduğunu düşünüyorsanız görevli trafik ekiplerinden hastaneye sevkinizi talep edebilirsiniz. Hastanede kan değerlerinizden yeniden ölçüm yapılacak ve yanlış bir durum söz konusu ise alkollü iken araç kullanmanın cezası iptal edilecektir.

Ancak bu durumu bilmeyen çok sayıda sürücü bulunmaktadır ve taraflarına hali hazırda alkollü araç yakalanma cezası almış sürücüler haksız bir durum olduklarını düşünüyorsa Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilmektedirler. Trafik cezalarına itiraz süresi 15 gün olarak belirlenmiştir. Yani ceza tarafınıza yazıldıktan sonra 15 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir yazımızdan bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Alkollü Araç Kullanırken Yaralanmaya veya Ölüme Sebep Olma

Alkollü araç kullanmak kasıtlı bir suç mudur merak edilmektedir. Şayet alkollü araç kullanırken herhangi bir yaralanma veya ölümle sonuçlanan kazaya karışmanız durumunda taksirle yaralanma ve taksirle öldürme suçundan değil, BİLİNÇLİ taksirle yaralanma ve öldürme suçundan yargılanırsınız. Bu durumda Yargıtay, alkollü araç kullanarak kişilerin bilinçli bir şekilde sürüş yeteneklerini azalttıklarını düşünmektedir. Alkollü araç kullanarak ölüme sebebiyet verme cezası da görülen mahkeme sonucunda belli olmaktadır. Böyle bir durum yaşanmış ise kesinlikle uzman bir avukata konuyu danışmanız ve uzman destek almanızı Trafik Kanunu olarak önermekteyiz.

Alkollü Araç Kullanmada Araç Sahibine Ceza Var Mı?

Genel olarak alkollü araç kullanma cezasında asıl araç sahibine bir cezai işlem uygulanmamaktadır. Ancak sürücü ile araç sahibi arasında bir işçi ve işveren ya da emir komuta durumu mevcutsa araç sahibi hakkında dava açılabilmektedir. Fakat bu gibi durumlarda bile araç sahibi cezanın haksız olduğunu söyleyerek cezayı iptal ettirebilmektedir.

Alkollü Araç Kullanma Durumda Araç Bağlanır Mı?

Alkollü olarak araç kullanarak yakalanmanız durumunda tarafınıza yukarıda bahsettiğimiz şekilde cezai işlem uygulanır. Bu gibi durumlarda aracın akıbeti de merak edilmektedir. Aracı o dakikadan itibaren ehliyetiniz alındığı için siz götüremezsiniz. Fakat ehliyetli birisi gelip aracı teslim alabilir. Trafik Yönetmeliğinin 125. Maddesi araç sahibinin istediği bir sürücü olması gerektiğini açıkça belirtmiştir. Şayet araç sahibi yoksa veya ulaşılamıyorsa da araç otoparka alınmaktadır.

Alkollü Araç Kullanma ve Ehliyeti Geri Alma İşlemleri

Alkollü araç kullanmada en çok merak edilen konuların başında ehliyet nasıl geri alınır sorusu gelmektedir. Ehliyetinizi geriye almak için öncelikle iki adımı kesinlikle tamamlamalısınız. Alkollü araç kullanmaktan tarafınıza yazılan idari para cezasını ödemeniz ve ehliyetinize el konulma süresinin dolması gerekmektedir. Diğer yazımızda Trafik Cezası Nasıl Ödeniyor detaylı olarak anlattık. Aksi durumda ehliyetinizi geriye alamazsınız. Borcunuzu ödedikten sonra vergi dairesinden “Borcu Yoktur Kağıdı” almalısınız. Bunların yanında 2. kez veya 3. Kez veya 3’den daha fazla alkollü araç kullanmaktan ehliyetinize el konulduysa almanız gereken bazı eğitimler vardır. 2. Kez alkollü araç kullanmaktan yakalandıysanız “sürücü davranışları geliştirme eğitimi” almalısınız. 3 veya 3’den fazla kez alkollü araç kullanırken tespit edilmeniz durumunda ise psikoteknik raporu almanız gerekmektedir. Bu belgeleri almanız ve trafik cezası miktarını ödemeniz ayrıca ehliyet geri alma süresi dolması durumunda en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne müracaat ederek ehliyetinizi geri alma işlemlerine başlayabilirsiniz.

Alkollü Araç Kullanma Ne Zaman Silinir?

Alkollü araç kullanma suçu, ehliyet her el konma için 5 sene süre zarfında kayıtlı tutulmaktadır. Yani ilk kez alkollü araç kullanmaktan ehliyetiniz alı konulduysa 5 sene sonunda kayırlar silinir. Bu 5 sene alkollü araç kullanmaktan ceza yemezseniz, 6. sene yerseniz ilk kez alkollü araç kullanmak suçundan tarafınıza idari işlem uygulanır.

Alkollü Araç Kullanma Sicile İşler Mi?

Tüm trafik cezalarında olduğu gibi alkollü araç kullanma cezasına da sicile işlememektedir ve sabıka kaydında yer almaz. Fakat 100 promil sınırı aşılmışsa ve trafik güvenliğini tehlikeye atmak suçundan yargılandıysanız bu durum sabıka kaydınıza işleyecektir.

Alkollü Araba Kullanma Alkol – Promil Sınırı Nedir?

Tüm dünyada alkollü araç kullanmak yasaktır ve oldukça yüksek cezaları bulunmaktadır. Ancak alkol promil sınırı her ülkede aynı değildir. Türkiye’de 0.50 promil limit olarak gösterilmektedir. 0.50 promil 100 mililitre kanda 50 miligram alkol olduğunu göstermektedir.

Tüm bunların dışında alkollü sürücüler çoğu zaman alkol ölçümünün yapılmaması için alkolmetreyi üflemek istememektedirler. Bunun da ayrı bir trafik suçu olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Alkolmetreyi üflemeyi reddederseniz ehliyetinize 2 sene süre boyunca el konulur ve hakkınızda para cezası kesilir. Bu husus hakkında detaylı bilgilere Alkolmetreyi Üflememe Cezası Nedir yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda alkollü araç sürme cezaları, alkollü araç kullanma cezası kaç lira, alkollü araç kullanma cezası tutarı, alkollü araç kullanma cezası nedir, ne kadardır, kaç paradır gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap