Trafik Cezaları

Alkolmetreyi üflememenin cezası nedir?

Alkolmetreyi üflememe cezası
Tarafından yazıldı Rooting

Alkolmetre üflenmezse ne olur?

Günümüzde oldukça tehlikeli olmasına karşın halen trafikte alkollü araç kullanan sürücüler bulunmaktadır. Trafik ekipleri bu sürücüleri alkollü olduklarından şüphe duydukları sürücüleri standart prosedür gereği alkolmetre üfleyemeye zorlamaktadır. Alkolmetre, kandaki alkol miktarını nefesteki havadan tespit etmeye yarayan bir cihazdır. Ölçü birimi promildir. Ancak bazı sürücüler alkolmetreyi üflemeye yanaşmamaktadır. Peki sürücülerin alkolmetreyi üflememe gibi bir hakları var mıdır?

Alkolmetre üflememe cezası 2023

Alkolmetre, alkollü sürücülerin tespiti için en etkili yöntemdir. Hata payı oldukça azdır. Trafik polisleri, alkollü sürücüleri tespit etmek için düzenli olarak denetimlerde sürücülere alkolmetre üfletirler. Bu alkolmetreyi üflemek zorunludur. Üflenmemesi durumunda ise cezası bulunmaktadır.

Alkolmetreyi üflemeyi reddederseniz hakkınızda imtina tutanağı tutulmaktadır ve bunun sonucunda ehliyetinize 2 sene süre zarfında el konulmaktadır. 2918 sayılı K.T.K.’nın 48/9 maddesi gereği; Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmemenin cezası 2023 yılı itibariyle 9.869 TL’dir. Yani hem ehliyetinize 2 sene süre zarfında el konulur, hem de 9869 TL idari para cezası kesilir. Görüldüğü üzere alkolmetreyi üflememe cezası, alkollü araç kullanma cezasına göre çok daha fazladır.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMANIN CEZASINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Tüm bu sebeplerden dolayı yüksek alkollü olsanız dahi alkolmetreyi üflemek çok daha mantıklı bir karar olacaktır.

Alkolmetreyi üflememe cezasına nasıl itiraz edilir?

Alkolmetre kuşkusuz en etkili alkol miktarı tespit cihazlarından bir tanesidir. Fakat her cihaz gibi doğru göstermediği zamanlar olabilmektedir. Öncelikle alkolmetreyi üflemenizin ardından kaç promil alkollü olduğunuzu görevli memur alkolmetreyi size göstererek belirtmek zorundadır. Cihazın gösterilmediği durumlarda Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunarak cezaya itiraz edebilirsiniz. Bu itiraz işlemini nasıl yapacağınızı ve itiraz dilekçesi örneğini “Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Ediliyor” yazımızdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Bunun yanında günümüzde kullanmış olduğumuz ilaçlar ve bazı gıdalar kandaki alkol seviyesini arttırabilmekte ve alkolmetrenin hatalı ölçüm yapmasını sağlamaktadır. Alkolmetrede çıkan değerlerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız görevli memurlara “En yakın hastanede kan testi ve alkol ölçümü” yaptırmak istediğinizi belirtmelisiniz. Görevli memurlar bu isteğinizi kabul etmek ve ölçüm için sizi en yakın hastaneye götürmek zorundadır. Ayrıca alkol aldığınız son saatten itibaren alkolmetrenin doğru bir ölçüm yapabilmesi için en az 20 dakikanın geçmesi gerekmektedir. Şayet yeni alkol almışsanız bunu trafik ekiplerine belirtmeli ve beklemelerini söylemelisiniz. Aksi durumda kanınızdaki alkol miktarı çok daha yüksek çıkacaktır.

Alkolmetre yasal alkol sınırı kaç promildir?

Özel araç kullanan sürücüler için yasal alkol sınırı 50 promil olarak belirlenmiştir. Kanunda 50 promil ve üzerinde alkol çıkan sürücülere idari para cezası uygulanır ve ehliyetlerine el konulur.

1 bira alkolmetrede çıkar mı, 1 duble rakı alkolmetrede çıkar mı gibi çok sayıda soru gelmektedir. Bir biranın vücudunuzda yaratacağı promil değeri her bireye göre sabit değildir. Örneğin iki kişi aynı birayı içsin ikisinde de farklı promil değerleri bulunur ve bu rakam neredeyse 50 promil yani yasal sınır civarındadır. Rakı, viski, şarap gibi daha yüksek alkollü içkilerde ise bir kadehte bile yasal sınırın çok üzerinde promil çıkabilir. Bu yüzden az veya çok, bir bardak veya bir şişe ne olursa olsun alkol aldıysanız alkollü araç kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bu gibi durumlarda taksiye para vermek veya toplu taşıma kullanmak çok daha masrafsız olacaktır. Ayrıca bunu yaparken diğer sürücülerin ve yayaların da hayatını tehlikeye atmamış olursunuz. Çünkü yapılan araştırmalarda 100 promil alkolün kaza riskini tam 48 kez arttırdığı hesaplanmıştır. Lütfen alkollü araç kullanmamaya özen gösterelim, bu kurala uymayanları ise uyaralım.

Bu yazımızda alkolmetre üflememe cezası nedir, alkolmetre üflenmemenin cezası ve alkolmetreyi üflemek zorunlu mu hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

1 Yorum

  • alkol metre üflemedim ehliyetime 2 yıl el konuldu zannediyordum ama 2 yıl 6 ay el konulmuş

Yorum Yap