Trafik Cezaları

Plakayı kapatma – gizleme cezası

Plakayı kapatma cezası
Tarafından yazıldı Rooting

Köprü ve otoban ücretleri, trafik cezaları ve araçlar için diğer ücretler günden güne artıyor. Hal böyle olunca birçok araç sahibi ücretli yollardan geçerken ücret ödememek, trafik cezası yememek için çeşitli yollara başvuruyorlar. Bunlardan bir tanesi de plaka gizleme yani plaka kapatma. Kuşkusuz araç seyir halindeyken plakayı gizlemek yasal olmayan bir işlemdir ve yüksek trafik cezasına sahiptir. Ancak buna rağmen birçok sürücü yüksek cezalara aldırış etmeden plakalarını çeşitli yöntemlerle gizlemektedirler. Peki bu uygulamanın tespiti halinde sürücülere uygulanacak olan trafik cezası nedir?

Plakayı kapatma – gizleme cezası nedir? 2022

Özellikle ağır yük taşımacılığı yapan büyük araçlar ve ücretli yollardan geçecek olan motosikletlerde plakayı kapatma işleminin daha sık gerçekleştirildiğini görüyoruz. Plaka gizleme spreyi, plaka bandı, plaka gizleme aparatları ve hatta tıraş köpüğü gibi oldukça ilginç şekillerde plakalar gizlenmekte ve haksız kazanç elde edilmektedir. Trafik ekipleri bu şekilde trafik kurallarını hiçe sayan sürücülere karşı denetimlerini her geçen gün sıklaştırmaktadır ve tespit edilen sürücülere ağır cezalar kesilmektedir.

YILICEZASIERKEN ÖDEME İNDİRİMİCEZA PUANI
2022750 TL562,50 TL15
2021551 TL413,25 TL15
2020505 TL378,75 TL15

23/3-c-1 trafik ceza maddesi nedir : Plakalarını tanımlanmayacak şekilde kapatan sürücüler tespit edilmeleri durumunda Karayolları Trafik Kanunu’nun 23/3-c-1 ceza maddesi gereğince işlem yapılmaktadır. Bu madde “Farklı okunması veya okunamamasını sağlayacak şekilde tescil plakasında değişiklik yapmak” şeklindedir. Bu ceza araç sahiplerine yani plakaya yazılmaktadır.

Hakkında işlem yapılan araç sahiplerine ayrıca plakayı eski haline getirmeleri için 7 gün süre tanınmaktadır. Bu 7 günlük süreye uymayan sürücüler tespit edilmeleri durumunda ise aşağıdaki miktarda trafik cezası kesilir.

CEZASIERKEN ÖDEME İNDİRİMİCEZA PUANI
1.536 TL1.152 TL20

23/3-c-2 trafik ceza maddesi nedir : Şayet araç sahipleri kendilerine tanınan 7 günlük süreye uymazlarsa trafik kanununun 23/3-c-2 ceza maddesi gereğince cezalandırılırlar. Bu madde “Farklı okunması veya okunamamasını sağlayacak şekilde tescil plakasında değişiklik yapmak nedeniyle hakkında işlem yapılarak verilen 7 günlük sürenin sonuna kadar tescil plakalarını uygun duruma getirmemek” şeklindedir.

Bu yazımızda plakayı kapatma cezası hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap