Trafik Cezaları

Yeşil dalga nedir, ne anlama gelir?

Tarafından yazıldı Rooting

Günümüzde trafikteki araç sayısı arttıkça yoğunluk oluşmasını engellemek maksadıyla çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Özellikle trafiğin düzenli bir şekilde akmasını sağlayan trafik ışıkları hakkında son senelerde ciddi düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemelerden bir tanesi de yeşil dalga sistemidir. Yeşil dalga sistemi ülkemizde her geçen gün daha yaygın bir biçimde kullanılan, trafikte yoğunluğu ciddi anlamda azaltan bir sistemdir. Peki nedir bu yeşil dalga sistemi?

Trafikte yeşil dalga sistemi nedir, ne demektir?

Yeşil dalga sistemi trafiğin yoğun olduğu yerlerde trafiği rahatlatmak amacıyla oluşturulan bir sistemdir. Trafik ışıkları yeşil dalga sisteminin aktif olduğu bölgelerde koordineli bir biçimde yanar. Bu sayede sürücüler belirli bir hızla ilerlemeleri durumunda hiç kırmızı ışığa yakalanmadan ilerleyebilirler.

Bu durumunu daha açıklayıcı olması açısından bir örnekle açıklayalım. Yeşil dalga sisteminin 70 km olduğu bir yol olsun. İlk trafik ışığında bekleyip yeşil yandıktan sonra hızınızı 70 km/saat olarak sabitlerseniz bundan sonraki tüm ışıklarda yeşil ışığa denk geleceksinizdir. Bu sayede de kırmızı ışıkta boş yere beklemeyecek ve hızlanma yapmayacağınız için de daha az akaryakıt tüketeceksiniz.

Yeşil dalga sisteminin faydaları nelerdir?

  • Yeşil dalga sistemi trafik yoğunluğunu ciddi oranda azaltmaktadır.
  • Yeşil dalga sistemi kırmızı ışık ihlallerinde azalma görülmesini sağlar. ( Bknz. Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası )
  • Yeşil dalga sistemi sayesinde sürücüler daha düşük ve sabit bir hızla ilerler. Bu da hıza bağlı trafik kazalarında ciddi azalma yaşatır.
  • Yeşil dalga sistemi ile araç sürücüleri dur kalk yapmayacakları için daha az yakıt tüketir. Bilindiği üzere araçlar en çok kalkış sırasında yakıt harcamaktadır.

Yeşil dalga hız sınırı nedir?

Yeşil dalga hız uyarı levhasıYeşil dalga sisteminde uygulanan hız sınırı yolun durumuna göre farklılık göstermektedir. Uygulanacak olan hız sınırı uyarıcı bir trafik levhası ile belirlenir. Bazı noktalarda 50, bazılarında 60, bazılarında ise 70 ve 80 gibi hız limitleri görülebilir. Bu yüzden sabit bir hızdan söz etmek doğru olmaz. Ancak uymanız gereken hız sınırını soldaki gibi bir levha ile görebilirsiniz. Bu levha yeşil dalga sisteminin başladığı noktada yer almaktadır.

Yeşil dalga sisteminde hız hesaplaması nasıl yapılır?

Yeşil dalga sisteminde ortalama hız önemlidir. Yeşil dalga sisteminin 70 olduğu bir yolda başlangıç noktasından trafik ışıklarının olduğu noktaya kadar ortalama 70 km / saat hızla ilerlemesiniz. Örneğin bazı noktalarda hızınız 60’a düştüğünde daha sonra ortalama 70’i yakalamak için biraz hızlanabilirsiniz. Yol = Hız x Zaman formülü ile ne kadar sürede bu mesafeyi alacağınızı rahatlıkla bulabilirsiniz. Tabi trafikte tüm bunlarla uğraşmak zor olacağından dolayı ortalama bir hız belirlemek daha faydalı olacaktır.

Yeşil dalga sistemi nerelerde var?

Yeşil dalga sistemi henüz ülkemizde yeni yeni yaygınlaşan trafik düzenleme sistemlerinden bir tanesidir. Ordu, Trabzon, Erzurum, Kocaeli, Denizli, Mersin, Erzincan, Diyarbakır, Kütahya, Samsun, İzmir, Antalya, Kütahya, Tokat, İstanbul gibi birçok ilimizde aktif olarak kullanılmaktadır. Yeşil dalga uygulaması her geçen gün yeni illerimizde de uygulamaya koyulmakta ve yaygınlaştırılmaktadır.

Yeşil dalga sistemi olan yollarda en çok dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de hız sınırıdır. Çünkü yeşil dalga sisteminin olduğu noktalarda ağırlıklı olarak hız sınırlarının korunması için EDS ve Radar gibi yaygın hız kontrol sistemleri bulunur. Bu yüzden bu tarz noktalarda hız cezası yememek için ortalama hızınızı korumanız önemlidir. Çünkü günümüzde Hız Sınırı Cezası sayfasından da görebileceğiniz üzere radar cezaları bir hayli yüksektir.

Bu yazımızda yeşil dalga nasıl uygulanır, dikkat yeşil dalga tabelası, trafikte yeşil dalga ne anlama gelir, yeşil dalga bölgesi ile trafikte yeşil dalga sisteminin çalışma prensibi ilkesi hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap