Ehliyet veya diğer adı ile sürücü belgesi, belge sınıfına göre kişilerin karayollarında hangi motorlu ve motorsuz araçları kullanmasına yetkisi olduğunu gösterir resmi bir belgedir. Ülkemizde resmi evrak işlemleri dünya standartlarına uygunluk açısından sık sık değiştirilmektedir. Bu değişime uğrayan işlemlerden bir tanesi de 2016 yılında ehliyet olmuştur. Bu tarihte eski tip sürücü belgeleri yerine yeni, çipli sürücü belgeleri getirilmiştir. Ancak ülkemizde halen elinde eski tip sürücü belgesi olanlar bulunmaktadır. Bu kişiler ehliyetlerini yeni çipli ehliyetler ile 2022 yılı sonuna kadar değiştirme hakkına sahiptirler. Bu yazımızda eski tip ehliyet sahibi kişiler için ve yeni çipli ehliyet sahibi olup ehliyeti zarar gören, yıpranan, kırılan kişiler için ehliyet yenileme işlemleri ve ehliyet yenileme aşamaları hakkında en güncel ve doğru bilgileri sizlerle paylaştık.
İçindekiler
Ehliyet yenileme evrakları / belgeleri nelerdir?
- Kimlik Belgesi
- Sürücü Sağlık Raporu (öncelikle burada detaylarını anlattığımız üzere E-Devlet üzerinden başvuru formu doldurmalı sonra sağlık kurumlarından raporunuzu almalısınız. )
- Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı ( Tüm bu ücretler nereden ödenir öğrenmek için tıklayın )
- 1 adet biyometrik fotoğraf ( Biyometrik fotoğraf nedir sayfamızda nereden çektirebileceğinizi yazdık. )
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ( Sağlık raporunda kan grubu belirtilmemişse Kan grubu kartı nasıl alınır sayfamızdan nasıl alınacağını öğrenebilirsiniz.
- Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda kontrol edilebilmektedir. Ancak yine de yanınızda almak isterseniz Adli Sicil Belgesi Nasıl Alınır sayfamıza göz gezdirebilirsiniz. )
Ehliyet yenileme ücreti 2022 yılında ne kadar?
Yeni ehliyet yenileme ücretleri her sene yeniden değerleme oranında zamlanmaktadır. Aşağıda 2022 yılı için geçerli olan zamlı tarife belirtilmiştir.
- Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirmek isteyenlerin ödeyecekleri ücret 13+2 = 15 TL
- Eski tip ehliyetini kaybedenlerin veya çaldıranların yeni tip ehliyet almak için ödeyecekleri ücret : 13 + 2 = 15 TL
- Yeni tip ehliyetlerinde yıpranma olanların, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret : 280 + 65 TL = 345 TL’dir.
Yeni ehliyetler 01.01.2016 tarihi itibariyle dağıtılmaya başlanmıştır. Şayet ehliyetinizi bu tarihten önce almışsanız eski tip, bu tarihten sonra almışsanız da yeni çipli ehliyete sahipsiniz. Yukarıdaki tablodan buna göre ehliyet yenileme parası hakkında bilgi alabilirsiniz.
Ehliyet yenileme işlemleri nasıl, nereden yapılır?
Ehliyet yenileme işlemleri eskiden Emniyet Genel Müdürlüğünden gerçekleştiriliyordu. Ancak artık tüm bu işlemleri NVİ yani Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden yapmaktasınız. Yukarıda vermiş olduğumuz evrakları toplamanızın ardından ehliyet yenileme işlemleri için nüfus müdürlüğünden randevu oluşturmalısınız. Randevu işlemleri “ehliyet randevusu nasıl alınır” sayfamızda detaylı anlattığımız üzere randevu.nvi.gov.tr adresinden gerçekleştirilmektedir. Bu sayfaya giriş yaptıktan sonra “Sürücü Belgesi” kısmını seçmeli ve akabinde sizden istenilen bilgileri girmelisiniz. En sonda da nüfus müdürlüğü için il ve ilçe seçimi gerçekleştireceksiniz. Randevu işlemlerini Alo 199 telefon numarası üzerinden de gerçekleşirebilirsiniz.
Randevu işlemlerini tamamladıktan sonra gerekli evraklarla beraber başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz. İşlemleriniz kısa süre içerisinde tamamlanacaktır. Ancak yeni ehliyetiniz o an çıkarılmaz. Ehliyetiniz 2 hafta içerisinde basılarak PTT aracılığı ile tarafınıza kargolanır. Bu süreçte kullanmanız için geçici ehliyet belgesi tarafınıza verilmektedir. Ehliyet yenileme süreci bu kadar basittir.
Ehliyet yenileme için son gün ne zaman?
Ehliyet yenileme için son başvuru tarihi uzatıldı. Buna göre artık 31.12.2022 tarihi itibariyle eski tip ehliyetlerin yenilenmiş olması gerekmektedir. Bu tarihe kadar ehliyet yenilemek zorunlu değildir. Ancak bu tarihten sonra yenileme yapmayanlara idari para cezası uygulanacaktır. Bu konuda detaylı bilgilere ehliyet son yenileme tarihi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda ehliyet yenileme nasıl olur, nasıl oluyor, ehliyet yenileme için online başvuru, ehliyet yenilemek için ne lazım, ehliyet yenileme kaç lira, kaç para, masrafları ne kadar gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.