Ülkemizde en çok ihlal edilen trafik kuralları nelerdir?
Dünyada trafik kurallarının en çok ihlal edildiği ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Ülkemizde her sene 15 milyonu aşkın sürücüye trafik cezası kesilmektedir. Trafik kazalarının önüne geçebilmek ve güvenli bir sürüş için trafik kurallarına uymak şart. Ancak birçok sürücü bilerek veya bilmeyerek bu kuralları hiçe sayabiliyor. Ülkemizde en çok ihlal edilen trafik kurallarını ise sizler için derledik;
Alkollü araç kullanımı
Alkollü araç kullanmak ülkemizde en çok ihlal edilen trafik kurallarının başında yer alıyor. Alkollüyken algılarımız yavaş çalıştığı için alkollü araç kullanmak hem kendi can ve mal güvenliğimiz hem de trafikte yer alan diğer sürücülerin can ve mal güvenlikleri için oldukça tehlikeli bir durum. Ayrıca cezası da bir hayli yüksek. Bunun yanında ehliyetiniz de 6 ay süre zarfında alı koyulmaktadır.
Alkollü araç kullanma cezasını öğrenmek için tıklayın
Sinyal vermeden dönüş
Sinyal, diğer araçlara nasıl hareket edeceğiniz hakkında bilgi veren ve her sürücünün şerit değiştirirken veya dönüşlerde kullanması gereken en önemli araç ekipmanlarından bir tanesidir. Bunun yanında çok erken veya çok geç sinyal veren de birçok sürücü bulunmaktadır. Dönüş yapmadan 250 metre önce sinyal vermeye özen göstermelisiniz. Ancak birçok sürücü sinyal kullanmayarak trafiği tehlikeye düşürmektedir.
Aşırı hız
Hız kuralları; yol durumu ve diğer faktörler göz önüne alınarak büyük bir titizlikle hesaplanmaktadır. Otomobil, kamyonet veya minibüs gibi araçlar için hız sınırları farklı olabilmektedir. Bu sınırlar yollarda muhakkak belirtilmektedir. Ancak bu hız tabelaları çoğu sürücü tarafından görmezden gelinmekte ve her sene sadece hız kurallarına uyulmadığı için birçok trafik kazası gerçekleşmektedir. Ayrıca trafik kanununa göre hız sınırına uymamak oldukça yüksek cezaya tabidir.
Hız sınırını %10 ile %30 aşmanın cezasını öğrenmek için tıklayın
Seyir esnasında cep telefonu ile konuşmak
Özellikle; İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlerde iş giriş ve çıkış saatlerinde trafik büyük oranda tıkanmakta ve sürücüler trafikte saatlerce zaman geçirmektedir. Hal durum böyle olunca birçok sürücü cep telefonlarına sarılmaktadır. Cep telefonu ile konuşan, oyun oynayan veya sosyal ağlarda dolaşan sayısız sürücü bulunmaktadır. Bu sürücülerin dikkati büyük ölçüde yolda değil, ellerindeki telefondadır. Bu durum da trafiği ciddi anlamda tehlikeye düşürmekte ve trafik güvenliğini hiçe saymaktadır.
Seyir halinde cep telefonu ile konuşmanın cezasını öğrenmek için tıklayın
Emniyet kemerini takmamak
Emniyet kemeri kullanmak trafik kazalarında yaralanma oranını yüzde 30 azaltmaktadır. Bu yüzden ülkemizde emniyet kemeri takmak zorunlu kılınmıştır. Ancak birçok sürücü bu kurala uymamakta ve emniyet kemeri takmayarak kendi canlarını hiçe saymaktadır.
Emniyet kemeri takmamanın cezasını öğrenmek için tıklayın
Takip mesafesine uymamak
Araç takip mesafesi trafik güvenliği için olmazsa olmaz kurallardan bir tanesidir. Ancak sürücüler öndeki araca çok yaklaşarak çoğu kez bu kurala uymamaktadır. Hatta bu kurala uyan sayısı uymayanların yanında oldukça azdır. Halbuki güvenli bir sürüş için hızınızın yarısı kadar takip mesafesi bırakmalısınız. Örneğin 50 km hızla gidiyorsanız öndeki araçla 25 metre bir takip mesafesi bırakılmalıdır.
Araç takip mesafesine uymamanın cezasını öğrenmek için tıklayın
Park edilmesi yasak yere park etmek
Trafikte en sık yapılan ihlallerin başında belki de yanlış yere park etmek gelmektedir. Özellikle büyükşehirlerde park yeri bulmak bir hayli zordur. Durum böyle olunca da sürücüler yasak olmasına karşın araçlarını park edilmez yerlerine park etmektedirler. Bu durumun cezası bulunmaktadır.
Yanlış yere park cezasını öğrenmek için tıklayın
Bu temel trafik kurallarına uyarak trafik kazalarının büyük ölçüde önüne geçebilirsiniz. Bu yazımızda en çok ihlal edilen trafik kuralları hakkında merak ettiğiniz detaylara yer verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.