İçindekiler
- Araç muayenesi nedir, yapılması zorunlu mudur?
- Araç muayene süreleri – periyotları
- Araç muayene öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?
- Araç muayenesi nasıl yapılır?
- Araç muayene ücreti ne kadar? 2023
- Araç muayene sonuçları ne anlama geliyor?
- Son muayene geçerlilik tarihi nedir?
- Araç muayenesi yaptırmama cezası nedir?
- Araç muayenesinde nelere bakılır?
- Araç muayenesi zamanı gelmeden yapılır mı?
Araç muayenesi nedir, yapılması zorunlu mudur?
Trafiğe çıkan her motorlu ve motorsuz taşıt araç muayenesi yaptırmak zorundadır. Bu zorunluluk 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. Maddesinde açıkça belirtilmiştir. Araç muayenesi araçların trafikte seyir etmeleri için güvenli olup olmadığının ölçüldüğü bir işlemdir. Ülkemizde araç muayenesi yapmaya tek yetkili kurum TÜVTÜRK’tür. Trafiğe çıkan her aracın belirli periyotlarla araç muayenelerini yani diğer adı ile fenni muayene yaptırmaları zorunludur. Araç muayenesi ile araçta bulunan sorunlar önceden tespit edilerek trafik kazalarının önüne geçilmektedir.
Araç muayene süreleri – periyotları
Aracınızı yasal süreler zarfında muayene ettirmeniz gerekmektedir. Aksi durumunda bunun tespiti halinde aracınız trafikten men edilecek ve en yakın TÜVTÜRK istasyonuna yönlendirileceksiniz. Bunun yanında da trafik cezası yersiniz. Araç muayene zamanı sürücüler için oldukça önemlidir. Aşağıdaki sürelerde araçlarınızı muayeneye götürmelisiniz.
Araç türü | Muayene süresi |
---|---|
Hususi | İlk muayene 3 yıl, sonrasında her 2 yılda bir |
Kamyon, Kamyonet, Taksi vb. (ticari grup) | 1 yılda bir |
Motosiklet | İlk muayene 3 yıl, sonrasında her 2 yılda bir |
Traktör | İlk muayene 3 yıl, sonrasında her 3 yılda bir |
Tabloda gördüğünüz üzere hususi araçları tescil tarihinden itibaren yani aracın trafiğe ilk çıkış tarihinden 3 sene sonra ilk muayeneye girmelidirler. Akabinde de her sene muayene işlemi tekrarlanır. Bu süreç kamyon ve taksi gibi ticari araçlarda her senedir. Şayet tescil tarihini bilmiyorsanız “Araç Tescil Tarihi Öğrenme” sayfamızdan tescil tarihinizi öğrenebilirsiniz.
Araç muayene öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?
Şayet vermiş olduğumuz araç muayene geçerlilik süresi dolduysa sizler de aracınızı muayene ettirmek için TÜVTÜRK istasyonlarına müracaat etmelisiniz. Ancak buraya gitmeden önce yapmanız gereken bazı işlemler bulunuyor. Çünkü aşağıda maddeler halinde saydığımız kontrolleri gerçekleştirmezseniz muayene sonucunda olumlu rapor alamayabilirsiniz.
- Vergi, MTV, trafik cezası gibi borçlarınız varsa muhakkak önceden bu borçları ödeyin. Araçlarının üzerine borç olanlar muayeneden olumlu rapor alamazlar.
- Muayeneye gitmeden önce online ve ücretsiz randevu alın. Randevu işlemlerini “https://reservation.tuvturk.com.tr/” sayfasından ücretsiz olarak veya “0850 222 88 88” çağrı merkezi telefon numarasından kolaylıkla alabilirsiniz. Randevu almadan giden araçlar kabul edilmemekte ve TÜVTÜRK istasyonlarında yeniden randevu verilerek gönderilmektedir. Resimli olarak araç muayene randevusu nasıl alınır öğrenmek için Araç Muayene Randevusu Alma sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
- Araç ruhsatının ve kimliğinizin yanınızda olması gerekmektedir.
- Zorunlu trafik sigortası tarihinizin güncel olup olmadığını kontrol edin. Şayet zorunlu trafik sigortası süreniz dolduysa yeniden yaptırarak müracaat edin.
- Aracınızda LPG takılı ise bu ruhsata işlenmiş olmak zorundadır. Ayrıca LPG tankının üzerindeki etiketin okunabilir olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.
- Aracınızda 1 adet ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, 1 adet 1 kilogramlık yangın söndürme cihazı ve kullanılabilir durumda olan stepne bulunmalıdır. Şayet bu saydıklarımız aracınızda bulunmuyorsa hemen temin etmelisiniz.
Tüm bu muayene öncesi kontrolleri yapmanız durumunda araç muayenesi sırasında beklemek zorunda kalmadan işlemlerinizi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
Araç muayenesi nasıl yapılır?
Belirtmiş olduğumuz belgeleri hazırladıktan ve kontrollerinizi yaptıktan sonra muayene istasyonuna muayene saatinden 1 saat önce gitmeniz gerekmektedir. Burada yoğunluk durumuna göre öncelikle egzoz gazı emisyon ölçümünüzü yaptırmalısınız. Her TÜVTÜRK istasyonunda egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştiren uluslararası standartta bir yer bulunmaktadır. Bu işlemin ücreti TÜVTÜRK istasyonlarında KDV dahil 110 TL’dir. Egzoz emisyon ölçümü hakkında daha detaylı bilgilere Egzoz Emisyon Ölçümü Nasıl, Nerede Yaptırılır yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Egzoz gazı emisyon ölçümünüzü de yaptırdıktan sonra muayene için müşteri kabul alanına gitmeli ve aracınızı uygun bir alana park etmelisiniz. Burada otomattan araç plakasını ve daha önce almış olduğunuz randevunun biletini bastırmalısınız. İşlem sırası size geldiğinde araç kabul yetkilileri sizi çağıracak ve evrakları isteyeceklerdir. Aracınızı muayene işlemi için size gösterilen alana çekmelisiniz. Burada işlemleriniz tamamlandığında tarafınıza bilgi verilecektir. Araç muayene ücreti sizden nakit olarak tahsil edilecektir. Kredi kartı veya banka kartı geçmemektedir.
Araç muayene ücreti ne kadar? 2023
Araç muayene ücretleri araç cinsine göre farklılık göstermektedir. Ödemeler işlemden önce nakit olarak talep edilmektedir. Aşağıdaki tabloda güncel olarak 2023 yılı için hangi araç ne kadar muayene ücreti ödeyecek görebilirsiniz.
Araç Muayene Ücretleri Fiyat Listesi | |
---|---|
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker | 1528,10 TL |
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork | 1130,44 TL |
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet | 575,84 TL |
2918 sayılı “Karayolları Trafik Kanunu”nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilir. Yukarıdaki tabloda vermiş olduğumuz ücretlere KDV dahildir. Muayene raporu sonucuna göre “Ağır Kusurlu” veya “Emniyetsiz” olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz. Bu araçlar 1 ay içerisinde tekrar muayenelerini ücretsiz yaptırabilirler.
Araç muayene sonuçları ne anlama geliyor?
Araç muayenesi akabinde oluşabilecek 3 durum bulunmaktadır. Bunlar;
Kusursuz : Araçta hiçbir sorun olmadığını ve bir dahaki muayeneye kadar araçların trafikte seyir edebileceklerini göstermektedir.
Hafif Kusurlu : Trafikte bulunmalarını teşkil etmeyecek düzeyde araçlarda hafif sorun olduğunu gösterir. Bu araçlar bir dahaki muayeneye trafikte bulunmalarında bir sakınca yoktur. Hangi sorunların hafif kusurlu olarak kabul edildiğini Araç Muayenesinde Hafif Kusurlar Nelerdir yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Ağır Kusurlu : Aracın trafiğe çıkmasının tehlike yarattığı yani trafiğe çıkmasına engel olacak sorunların bulunduğu anlamına gelmektedir. Sorunlar tarafınıza bildirilir ve tarafınızca sorunların giderilmesi beklenir. 30 gün içerisinde tekrar herhangi bir TÜVTÜRK istasyonundan 1 kereye mahsus ücretsiz muayene olabilirsiniz. Hangi sorunların ağır kusurlu olarak kabul edildiğini Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar Nelerdir sayfamızdan öğrenebilirsiniz.
Son muayene geçerlilik tarihi nedir?
Aracınızın muayenesini hususi araçlarda muayeneden sonra 2 yıl, kamyon kamyonet ve taksi gibi ticari araçlarda 1 yıl, motosikletlerde 2 yıl, traktörlerde ise 3 yıldır. Araç muayene geçerlilik tarihini araç ruhsatınıza işlenmektedir. Araç ruhsatınızı inceleyerek yaptırdığınız muayenenin ne zaman süresinin dolacağını öğrenebilirsiniz.
Araç muayenesi yaptırmama cezası nedir?
Araç muayenesi tercihe bağlı olarak yapılan bir işlem değildir. Trafik Kanunu’nda belirli sürelerde yapılması zorunlu kılınmıştır. Şayet araç muayene süreniz geçmişse trafik ekiplerince tespiti halinde aşağıdaki miktarlarda trafik cezası kesilmektedir.
YIL | CEZASI | ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ | CEZA PUANI |
---|---|---|---|
2023 | 951 TL | 713,25 TL | 10 |
Araç muayenesini geciktirmeniz durumunda karşılaşacaklarınız sadece bununla da sınırlı değildir. Aynı zamanda muayene için gittiğinizde yukarıda belirttiğimiz ücretlerden daha yüksek ücretler ödemek durumunda kalırsınız. Muayeneyi geciktirdiğiniz her ay yüzde 5 faiz işlemektedir.
Araç muayenesinde nelere bakılır?
Araç muayenelerinde belirli kontroller gerçekleştirilmektedir. Bunlar;
- Taşıt tanıtımı
- Fren Sistemi
- Direksiyon, Direksiyon sistemi
- Görüş Özellikleri
- Lambalar, Yansıtıcılar, Elektrik Teçhizatı, Aydınlatma sistemi
- Dingiller (Tekerlekler), Lastikler, Süspansiyon
- Şasi ve Şasi Bağlantıları
- Zorunlu Ekipmanlar
- Gürültü Kirliliği, Gürültü Kirliliği Seviyesinin Kontrolü
- Yolcu Taşıyan Araçlar için ilave kontroller
Tüm bu kontrollerin yapılmasının akabinde araç muayeneniz tamamlanmaktadır.
Araç muayenesi zamanı gelmeden yapılır mı?
Araç muayenesi yapmak için araç muayene tarihinizin gelmesini beklemenize gerek yoktur. Daha önce de aracınızı muayene ettirebilirsiniz. Fakat burada önemli bir konu bulunmaktadır. Aracınızı ne zaman muayene ettirirseniz bir dahaki muayene tarihiniz de o tarih olacaktır. Yani zamanı gelmeden 10 Nisan tarihinde aracınızı muayene ettirmiş olun, bir dahaki muayene tarihiniz de 10 Nisan olacaktır.
Bu yazımızda araç muayene işlemleri, araç muayene adımları ve aşamaları ile araç muayenesi için gerekenler hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.