Faydalı Bilgiler

Araç muayene öncesi neler yapılmalı, kontrol edilmeli?

Araç muayene öncesi kontrol edilmesi gerekenler
Tarafından yazıldı Rooting

Araç muayene öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Ülkemizde her sene 1 milyonu aşkın trafik kazası meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalarda bu kazaların yüzde 1’e yakını ise araçlarda bulunan sorunlardan yaşandığı tespit edilmiştir. Bu yüzden alınan önlemler her sene daha da arttırılmakta ve araçlar düzenli olarak rutin kontrollere sokulmaktadır. Araçların trafikte bulunmalarını güvenli olup olmadığının tespiti ise araç muayenelerinde belirlenmektedir. Ülkemizde araç muayenesi gerçekleştirmeye tek yetkili kurum TÜVTÜRK’tür. Aracınızın cinsine göre belirli periyotlarla aracınızı muayene ettirmeli ve akabinde aracınızın trafikte seyir edebilir olduğunun belgelenmesi gerekmektedir. Araç muayenesi işlemlerinin hızlı ve sorunsuz bitmesi aracınızda herhangi bir sorun çıkmaması için dikkat etmeniz gereken bazı iş ve işlemler bulunmaktadır. Şayet bu kontrolleri araç muayenesine gitmeden önce yaparsanız muayene işlemleriniz kısa sürede bitecek ve tekrar aracınızı muayene ettirmeye götürmek zorunda kalmayacaksınız. Hazırlamış olduğumuz araç muayenesi öncesi checklisti ile araç muayenesinden kolaylıkla geçebileceksiniz. Peki araç muayene öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Araç muayene öncesi neler yapılmalı, dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Birinci Adım : Araç muayenesine gitmeden önce yapacağınız ilk işlem ücretsiz randevu almaktadır. Randevu almak için “reservation.tuvturk.com.tr/” sayfasını ziyaret edebilir veya “0850 222 88 88” TÜVTÜRK çağrı merkezini arayabilirsiniz. TÜVTÜRK istasyonlarında randevusuz işlem yapılmamaktadır. Randevusuz giderseniz orada uygun bir gün ve saate randevu verip aracınızı muayene ettirmeden göndereceklerdir.

İkinci Adım : Aracınız üzerine bir trafik cezası veya vergi borcu olmadığını muhakkak kontrol etmelisiniz. MTV, trafik cezası, HGS OGS ve vergi borcu bulunan araçlar muayeneye giremeyeceklerdir. Bu yüzden randevu almış olsanız dahi borcunuz varsa araç muayenenizi yaptıramazsınız.

Trafik cezası borcunuzu öğrenmek için TIKLAYIN

MTV borcunuzun olup olmadığını öğrenmek için TIKLAYIN

HGS borcunuz olup olmadığını kontrol etmek için TIKLAYIN

Üçüncü Adım : Aracınızda zorunlu olarak bulunması gereken bazı ekipmanlar bulunmaktadır. Bunlar; 1 adet ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı, 2 adet üçgen reflektör ve stepnedir. Şayet bu malzemeler aracında bulunmazsa hafif kusurlu olarak nitelendirilecektir. Bu yüzden aracınızda bu ekipmanların olup olmadığını tespit etmeli ve şayet yoksa hemen tedarik etmelisiniz.

Dördüncü Adım : Aracınızda muayene öncesi bireysel olarak kontrol etmeniz gereken aksanlar bulunmaktadır. Şayet aşağıda saymış olduğumuz araca ait donanımlar çalışmıyorsa bunların tamirini yaptırmanız gerekmektedir.

  • Aracınızın tüm ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller ve iç aydınlatma sistemleri çalışır durumda olmalıdır.
  • Emniyet kemerlerinin, ilgili yönetmeliklerde belirtilen özelliklere haiz, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir.
  • Aracınızın ön cam ve varsa arka cam yıkama sistemleri çalışır durumda olmalı.
  • “Trafik ve Tescil Belgeleri”nde belirtilen “Şase Numarası”nın aracın gövdesi üzerinde belirtilen numaralarla aynı ve tam olması gereklidir. Ayrıca bu rakamın okunabilir halde olmasına da dikkat etmelisiniz. Şase numarasının nerede yazdığını bilmiyorsanız “Şase Numarası Nerede Yazar” yazımızdan resimli olarak aracın hangi kısmında bulunduğunu öğrenebilirsiniz.

Beşinci Adım : Muayene işlemleri için bazı belgelerin yanınızda olması şarttır. Bu belgeler yanında olmayan araçlar muayene işlemlerini tamamlayamazlar. Bunlar;

  • Ruhsat
  • TV kimlik numarasını gösteren sürücü belgesi, kimlik, pasaport gibi evraklardan bir tanesi,
  • Vekalet durumu varsa ve araç size ait değilse vekaletname,
  • LPG / CNG ‘li araçlar tadilat gördülerse “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” gerekmektedir. Ayrıca muayeneye gelirken LPG / CNG tankının üzerinde yer alan etiketteki bilgilerin okunabilir olduğunu da kontrol etmelisiniz.

Altıncı Adım : Trafik sigortanızın süresinin geçmemiş olması önemlidir. Zorunlu trafik sigortası süresi geçmiş olan araçlar muayeneden olumlu rapor alamayacaklardır.

Yedinci Adım : Egzoz emisyon ölçümü trafikte bulunan motorlu taşıtların yaptırması gereken zorunlu bir işlemdir. Bu işlemi araç muayene istasyonlarında rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Şayet egzoz emisyon ölçümü yapılmamışsa aracınız ağır kusurlu kabul edilecek ve trafikten men edilecektir. Bu yüzden 2 saat önce araç muayene istasyonlarına gidebilir ve aracınızın egzoz emisyon değerlerini kontrol ettirebilirsiniz. Bu işlemin ücretini Araç Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yaptırılır yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Sekizinci Adım : Muayene saatini geciktirmeyin. Şayet muayene saatinde muayene yerinde olmazsanız yeniden muayene almak zorunda kalırsınız. Geciken muayeneler için her ay için yüzde 5 oranında daha fazla muayene ücreti alınmaktadır. Ayrıca 3 kez muayene randevusu alıp gitmezseniz de o sene bir daha aracınıza muayene tarihi verilmez. Bu yüzden araç muayene saatiniz gelmeden önce araç muayene istasyonunda hazır vaziyette muayene zamanınızı bekliyor olmanız önemlidir.

Dokuzuncu Adım : Son olarak yanınızda nakit para bulundurmalısınız. Çünkü TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında sadece nakit ile işlem yapılmaktadır. Kredi kartı veya banka kartı geçmemekte ve online olarak ödeme yapılamamaktadır. Aracınızın ne kadar ödemesi olacağına “Araç Muayene Ücretleri” sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Saymış olduğumuz tüm bu araç muayene öncesi kontrol listesi tamam ise araç muayenesine hazırsınız demektir. Artık aşağıdaki sayfamızdan muayenenin nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi elde edebilir ve muayenenizi başarı ile tamamlayabilirsiniz.

Tüm Araç Muayene Adımları Bu Sayfada

Bu yazımızda araç muayene öncesi yapılması gerekenler ve araç muayene öncesi ödenmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yazar hakkında

Rooting

Yorum Yap